Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Komodity  |  07.08.2023 14:39:24

Nynější deště přejí houbám, lidé v Česku by si jich letos mohli z lesů odnést za více než pět miliard korun. Kilogram hub je letos nejdražší v historii, vyjde na 220 korun – na rok 2013, tak zlý pro pojišťovny, ale celkový sběr hub a jejich cena stačit ne

Díky deštivému počasí, které v Česku panuje už od posledního červencového týdne, je nyní pravděpodobnost růstu hub na drtivé většině území ČR vysoká, nebo dokonce velmi vysoká. Vyplývá to z dnešních údajů Českého hydrometeorologického úřadu (zde). Rozbíhá se tedy houbařská sezóna. Letos však opožděně, neboť v úvodní části léta panovalo příliš teplé a suché počasí. Pokud by však v probíhající druhé polovině léta pokračovalo nadále deštivé počasí, může jít letos nakonec i o mírně nadprůměrnou houbařskou sezonu. V českých lesích by tak lidé letos mohli nasbírat 24 tisíc tun hub, a to v souhrnné hodnotě 5,3 miliardy korun.

V letošním roce lze předpokládat cenu za kilogram hub odpovídající zhruba 220 korunám. Kilogram hub je tak totiž letos o přibližně pět procent dražší než loni, a to kvůli obecné inflaciekonomice, ale také kvůli druhům hub, které by ve druhé polovině léta mohly výrazněji růst.


 

 

Loni lidé v Česku nasbírali zhruba 25 tisíc tun hub za celkovou částku přibližně – podobně jako letos – 5,3 miliardy korun, ukazují data České zemědělské univerzity (zde). Historicky poprvé loni vyšel kilogram hub na více než 200 korun, když mezi roky 2021 a 2022 podražil o bezmála 43 procent. V letech 20172021, před nástupem mimořádné inflaceČR, přitom kilogram sebraných hub v průměru zlevňoval, a to o zhruba dvě procenta ročně, plyne z uvedených dat České zemědělské univerzity. Ještě v roce 2021 vyšel kilogram hub sebraných v Česku průměrně na necelých 147 korun.  

Dosud rekordní sezónou z hlediska tuzemských houbařů byla ta roku 2013, kdy nasbírali 33 tisíc tun hub. Není zcela náhodné, že rok 2013 byl zároveň za poslední dvě desetiletí rekordní – přesněji, rekordně katastrofální – také z hlediska pojišťoven. Alespoň tedy jejich plnění v souvislosti s živelními pohromami.

V roce 2013 živelní pojistné škody dosáhly 7,8 miliardy korun. Před desíti lety totiž ČR zasáhly nejprve rozsáhlé povodně a poté i letní bouře. Povodně z poloviny toho roku byly tehdy třetí nezávažnější živelní pojistnou událostí v novodobé historii Česka.

Co je však katastrofou pro pojišťovny, dělává radost právě houbařům. V roce 2013 si totiž z lesů odnesli nejen zmíněné rekordní množství hub, ale také s nimi spojenou finanční sumu. Kdyby si totiž ten samý objem hub měli koupit na trhu či v obchodě, stálo by je to 5,4 miliardy korun. To v cenách letošního roku odpovídá takřka osmi miliardám korun, a to kvůli inflaci posledních deseti let a souvisejícímu znehodnocení kupní síly české měny.

Naopak, roky, které jsou příznivé z hlediska živelního plnění pojišťoven, bývají pohromou po houbaře. Příkladem takového roku je rok 2018. Byl nevídaně suchý a teplý, takřka nepršelo, takže pojišťovny na pojistném plnění v důsledku živelních pohrom vydaly klientům pouze 3,6 miliardy korun, tedy ani ne polovinu zmíněné sumy z roku 2013. Zato Češi si v roce 2018 odnesli z lesů houby pouze za 2,9 miliardy korun. Suché a teplé počasí a minimum nové vláhy pochopitelně houbám nepřálo, takže Češi nasbírali pouze 16,5 tisíce tun, tedy polovinu objemu nasbíraného v rekordním roce 2013.

 

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má více než 92 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 65 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688