pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  07.08.2023 09:14:20

Branný den na zámku v Pardubicích slibuje výlet do časů studené války

Branný den na zámku slibuje výlet do časů studené války


Pláštěnky, igelitové pytlíky a gumičky – výlet do času studené války slibuje sobotníBranný den na pardubickém zámku. Připomene neoblíbené školní branné dny, před hradbami předvede ležení civilní obrany, při komentovaných prohlídkách zavede do útrob tajemného krytu civilní obrany a nezapomene ani na aktivity pro děti. V sobotu 12. srpna se od 10 do 18 hodin návštěvníci seznámí s historií civilní obrany a studené války a poznají aktuální prostředky ochrany obyvatel. Na akci je vstup zdarma, ale místa na prohlídkách je nutné předem rezervovat.

Kryt civilní obrany ve valech renesančního zámku je mimořádná technická památka, která připomíná temná 50. léta a historii světa rozděleného železnou oponou. Akce začíná v 10 hodin programem pro děti, které zažijí „branný den“. „Děti si vyzkouší práci velitelského štábu, radiometristy, spojaře i příslušníka odmořovací čety, dozví se, jak kryt chránil proti radiaci i jakou sílu měly atomové pumy. Zájemci si mohou nasadit plynovou masku a pláštěnku, stejně jak to bývalo při opravdových branných dnech,“ slibuje vedoucí odborného úseku muzea Matěj Bekera.

Military klub Ostřešany bude mít po celý den před bojovým vchodem své ležení, kde představí pozorovatelny civilní obrany s 3D modelem objektu, zbraně a dobové přístroje. Rescue info, z. s., spolek pro ochranu obyvatel, návštěvníky seznámí se současnou civilní obranou včetně informací o sirénách, tísňovém volání a evakuacích.

Rezervace nutná

Ve 13, 15 a 17 hodin jsou připravené zážitkové prohlídky, při nichž budou k vidění jednotliví příslušníci krajského velitelského štábu civilní obrany při práci. Návštěvníci si prohlédnou dobové vybavení a dozví se historii zámeckého krytu. Z důvodu omezené kapacity prohlídek a programu pro děti je nutné si předem rezervovat vstupenky na e-mailu rezervace@vcm.cz nebo na telefonním čísle 773 819 028.

Branný den pořádá už potřetí Východočeské muzeum v Pardubicích ve spolupráci s Military klubem Ostřešany a spolkem Rescue info. Záštitu nad akcí převzal hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. „Kryt civilní obrany v areálu Zámku Pardubice je jednoznačně zajímavostí, kterou bychom společně chtěli více otevírat pro veřejnost. Ze zkušenosti na tvrzi Bouda, ale i z dalších objektů v Králicku víme, že tato tématika je z hlediska cestovního ruchu a zájmu návštěvníků velmi dobře přijímaná, i když v tomto případě se bavíme nikoliv o opevnění z období před druhou světovou válkou, ale o krytu, který začal vznikat v 50. letech minulého století. Jsem proto velmi rád, že se kryt civilní obrany otevírá nejen v rámci pravidelných prohlídek, ale koná se tu i den otevřených dveří v podobě celodenní akce,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

obrázky

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

03.06.2022Zámek Ploskovice - Tip na výlet s DÚK Ústecký kraj (kr-ustecky.cz)
06.04.2022Přivítejte v neděli jaro na Zámku Pardubice a na Příhrádku pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688