mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  07.08.2023 02:32:00

Start-upy jsou v Japonsku vítány - objem investic do start-upů v Japonsku vzrostl z 87 mld. JPY v roce 2013 na 780 mld. JPY v roce 2021

V Japonsku se po dlouhou dobu start-upům nedařilo z řady kulturních i ekonomických důvodů. Situace se ale rychle mění, a to i díky podpoře japonské vlády, kdy je pro premiéra Fumia Kišidu rozvoj start-upového prostředí jednou z priorit v jeho hospodářské politice. Start-upy se navíc dostávají do centra pozornosti také na lokální úrovni. Podmínkou úspěchu pro tyto snahy je ale také internacionalizace japonského prostředí, která otevírá zajímavé příležitosti pro zviditelnění a prosazení českých technologií na japonském trhu.

Když před rokem jmenoval premiér Kišida prvního ministra pro podporu start-upů v historii Japonska, dal najevo, jakou důležitost jim přikládá a ve vládě je zvažována řada změn, které by mě usnadnit jejich růst – od zakládání investičních fondů a inkubátorů po snažší vstup kvalifikovaných zahraničních pracovníků. Významně roste také ochota domácích investorů, kdy objem investic do start-upů v Japonsku vzrostl z 87 mld. JPY v roce 2013 na 780 mld. JPY v roce 2021. Podobně se podpoře start-upů začaly věnovat japonské prefektury a města. Regionální centra jako Fukuoka, Sendaj nebo Hamamatcu získaly pověst start-upových hubů pro přívětivě nastavené podmínky k jejich rozvoji.

Ani Tokio nechce být pozadu. Proto v únoru tohoto roku např. spustilo mezinárodní veletrh Tokyo City.Tech, na který byli pozváni zástupci měst z celého světa s jejich start-upy. Na prvním ročníku tohoto veletrhu mj. nechyběla ani Praha se dvěma českými start-upy z oblasti cirkulární ekonomiky (Cyrkl) a řízení provozu dronů (Dronetag).

Programy pro zahraniční start-upy

V Japonsku si uvědomují, že pro rozvoj start-upového prostředí je také důležitá jeho internacionalizace a otevřenost zahraniční spolupráci, a proto se i zahraničním start-upům a inovativním společnostem nabízí několik pravidelných možností, jak se zviditelnit před před potenciálními místními partnery. Jedná se především o:

The Innovation Leaders Summit (4. – 7. prosince 2023)

Hybridní matchingová konference k propojování velkých japonských korporací s inovativními zahraničními firmami, která se koná na konci každého roku v Tokiu.

KGAP+ - Batch 10 (28. listopadu – 8. prosince 2023)

Online akcelerační program podporující propojování zahraničních start-upů s potenciálními japonskými partnery. Nominace probíhají na základě předvýběru ze strany EU-Japan Centre for Industrial Cooperation.

The Global Innovation Forum (4. – 7. prosince 2023)

Online konference zaměřená na pitching a matchmaking, která má především za cíl spojit zahraniční start-upy s japonskými společnostmi.

Tokyo City.Tech (květen 2024)

Veletrh organizovaný tokijskou radnicí k rozvoji a sdílení technologií k modernímu rozvoji měst, kde je možné propojit zvýhodněnou účast s oficiální účastí města.

Česko-japonské inovační dny

Na bilaterální úrovni pak proběhají online matchmakingové "Česko-japonské inovační dny" organizované CzechInvestem a Japonskou organizací pro podporu zahraničního obchodu (JETRO). Dny nabízejí příležitost českým společnostem představit jejich inovativní technologická řešení potenciálním japonským partnerům z řad zástupců inovačních agentur, výzkumně-vývojových institucí, univerzit a investorů. Následně mají japonští účastníci možnost oslovit zúčastněné české inovativní společnosti a zahájit spolupráci prostřednictvím B2B setkání.

Prozatím se uskutečnily tři ročníky, které se především soustředily na cirkulární ekonomiku, vodíkové technologie, chytrá města, umělou inteligenci, HealthTech, kreativní průmysl, Aerospace & Defence, mobilitu a udržitelné zemědělství. Pro čtvrtý ročník, jež je plánován na únor 2024, budou témata brzy oznámena.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688