zlin.eu (Zlín)
Z regionů  |  04.08.2023 09:32:00

Zoo Zlín otevírá v neděli Gora Ark, nejdelší voliéru pro supy v republice

Zlín - V neděli 6. srpna otevře zlínská zoo Gora Ark, největší voliéru pro supy v České republice. Nový domov zde najdou dvě desítky supů a různí afričtí ptáci. Ve voliéře budou moci supi létat, zážitkem bude i jejich krmení. To bude probíhat téměř tak, jak ve volné přírodě. Součástí slavnostního otevření nové expozice, které začne ve 13 hodin, bude také doprovodný program na nádvoří zámku Lešná. Nabídne zábavné a vzdělávací dílničky, a také ochranářské projekty zooparku zaměřené nejen na supy.

Nová voliéra měří na délku úctyhodných 80 metrů, celou ji kryje ocelová síť. Svým pojetím je naprosto unikátní, v České republice nikde jinde obdobnou neobjevíte. Voliéru bude obývat pět druhů afrických supů v počtu 21 jedinců. Nejpočetnější skupinu tvoří supi Rüppellovi, dále zde budou supi bělohlaví, chocholatí, mrchožraví a kapucíni. „Aby supi mohli létat, potřebují skutečně velký prostor. Proto jsme Gora Ark, nebo-li Archu supů, koncipovali jako velmi dlouhou voliéru, poprvé tak u nás uvidíte supy v letu. Do voliéry jsme úspěšně začlenili i nádherný vzrostlý dub, to považuji za velký úspěch. Pozorovat supy při odpočinku na živém stromě, to se hned tak nevidí,“ přiblížil pojetí voliéry ředitel Zoo Zlín Roman Horský. Kromě supů lidé ve voliéře uvidí hadilovy písaře a zástupce menších afrických ptáků, např. papoušky šedohlavé západní, zoborožce hrubozobé nebo různé druhy turak.

Zážitkem se stane i krmení supů. „V neděli chceme návštěvníkům poprvé dopřát možnost pozorovat dvě desítky supů při krmení. Supi jsou ve volné přírodě důležitým článkem „zdravotní policie“, odstraňují veškeré mršiny. A my jsme rozhodli, že tuto jejich jedinečnou roli přiblížíme i ve zlínské zoo. Lidé usednou do velkého amfiteátru, který je součástí voliéry, a na jevišti před ním budou sledovat, jak si supi poradí s připraveným kadáverem celého zvířete. Věříme, že to bude přesně jak v Africe, že lidé uvidí sociální chování supů, hierarchii ve skupině, souboje mezi jednotlivými ptáky, že to pro všechny bude poznání i zážitek,“ doplnil Roman Horský.

Otevřením Gora Arku končí II. etapa chovného a vzdělávacího centra pro supy. Tu první, kterou tvořily expozice damanů, želv a voliéry pro africké ptáky, zahrada otevřela v dubnu 2022. „Snažili jsme se v celém prostoru vytvořit skutečný kus Afriky a přiblížit lidem zvířata, která se v Africe potkávají a žijí pospolu. Nezapomněli jsme ani na etnografické doplňky, prostor zdobí jedinečné bronzové sochy z Nigerie. Trvalo čtyři roky, než se nám je podařilo zajistit a dopravit až do Zlína. Vytvořili je umělci z nigerijského státu Benin, jejich propracování, detaily, to je skutečná pastva pro oči,“ přiblížil ředitel Horský.

FOTO: Archiv Zoo Zlín

Zdroj: ZOO a zámek Zlín-Lešná

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688