rsd.cz (ŘSD)
Z regionů  |  05.08.2023 09:37:42

Stavební úřad vydal stavební povolení na stavbu dálnice D11 Trutnov - hranice ČR/Polsko. Na stavbu probíhá výběrové řízení na zhotovitele, dokončuje se majetkoprávní příprava

Na stavbu délky 21,2 km aktuálně probíhá výběrové řízení na zhotovitele, dokončuje se majetkoprávní příprava a realizuje se archeologický výzkum

Zahájení realizace stavby plánujeme ve 4. kvartálu letošního roku

 


UMÍSTĚNÍ A POPIS STAVBY

StavbaD11 1109 Trutnovstátní hranice ČR/Polsko“ je koncová část dálničního tahu PrahaHradec KrálovéJaroměřTrutnovKrálovec (státní hranice). Navazuje na stavbu 1108 v km 133,000 a končí v km 154,175. Jedná se o čtyřpruhovou dálnici s celkovou délkou 21 175 metrů.

Napojení na stavbu 1108 je severně od obce Střítež před MÚK Střítež. Na MÚK je přiveden přivaděč od Trutnova délky 1357 m (kategorie S 9,5/70). Od rozhraní staveb 1108 a 1109 je trasa dálnice vedena kopcovitým, z větší části zalesněným terénem dvěma protisměrnými oblouky kolem západního okraje obce Starý Rokytník směrem k Trutnovu, městské části Poříčí. Obec Starý Rokytník je míjena na západním okraji mostem mezi vrchy Hůrka a Houska o délce 250 metrů. Trasa dálnice klesá z náhorní planiny směrem k Poříčí terénním zlomem s převýšením asi 100 metrů. První ze dvou tunelů na trase je pod Poříčským hřbetem, kterým se překonává terénní zlom. Tunel je navržen se dvěma samostatnými tunelovými troubami o celkových délkách 540 metrů a 576 metrů.

DOPRAVNÍ VÝZNAM STAVBY Vybudováním dálnice D11 dojde nejen ke kvalitnímu přeshraničnímu propojení s Polskem, ale nová kapacitní silnice převezme především funkci stávající přetížené silnice I/37. Ta dnes propojuje významná regionální centra JaroměřDvůr Králové nad LabemTrutnov. V daném úseku je vedena v kategorii S 11,5 a S 9,5. Dálnice D11 bude sloužit k propojení center nadregionálního významu – Praha, Hradec Králové, Polsko. V současnosti čeká D11 na dostavbu zbývajících cca 41 km na polské hranice. Dálnice D11 je v současné době ukončena na MÚK Jaroměř-sever. Kolem Hradce Králové vede D11 společně s D35 až k druhé dálniční křižovatce D35xD11 (MÚK Plotiště), zde se D35 odpojí směrem na Liberec. Trasa dál vede k Jaroměři. Následovat budou úseky k Trutnovu a dále na polské hranice. Na hranicích se česká dálnice napojí na již budovanou polskou rychlostní silnici S3, vedoucí přes celé Polsko až k Baltskému moři. Dálnice D11 je podle mezinárodní dohody TEN-T (Evropská dohoda o hlavních silnicích s mezinárodním provozem) součástí evropského dopravního koridoru Paříž – Norimberk – PlzeňPrahaHradec Králové – Wroclaw – Varšava – Brest – Moskva, který spojuje západní a východní Evropu.

Městská část Trutnova Poříčí je na D11 napojena v MÚK Poříčí (přivaděčem délky cca 300 m). Jedná se o křižovatku se silnicí I/14. Městská část je křížena v prostoru průmyslových ploch největší mostní estakádou na trase délky 715 metrů – most Poříčí. Od Trutnova směrem ke státní hranici je trasa vedena koridorem souběžným se stávající silnicí I/16 podél plaviště popílků tepelné elektrárny Poříčí II. Druhý tunel Opevnění je navržen se dvěma samostatnými tunelovými troubami o celkových délkách 492 metrů a prochází pod severovýchodním svahem okraje zalesněného hřbetu západně od konce plaviště. V dalším pokračování trasa prochází kopcovitým terénem s hlubokými příčnými údolími kolem obcí Zlatá Olešnice, Bernartice, Lampertice a Královec.

V 146,5 km křižuje trasa dálnice D11 na severním okraji obce Zlatá Olešnice silnici I/16. Za Vlaštovčím vrchem trasa překonává údolí říčky Ličná, železniční trať a místní komunikaci sedmipolovým mostem o délce 670 metrů. Dalším dominantním mostem je most Lampertice přes příčné údolí mezi Bernarticemi a Lamperticemi délky 330 metrů jehož výška dosahuje až 42 metrů. MÚK Královec je křižovatka se silnicí II/300 na jižním okraji Královce.

Přechod státní hranice do Polské republiky je západně od Královce (od stávajícího přechodu na silnici I/16). Místo přechodu je koordinováno s návrhem trasy rychlostní komunikace S3 Lubawka–Legnica– Štětín na Polském území.

Na trase je navrženo třináct větších mostů přes údolí o délce větší než 100 metrů (z toho tři velké mostní objekty: 715 metrů most Poříčí, 670 metrů most přes údolí řeky Ličná a 330 metrů most Lampertice.

 

DATA O STAVBĚ

Hlavní trasa: délka: 21 175 m kategorie: D 26,0/130 a D 21,5/110

Tunely: Poříčí: 540 m + 576 m Opevnění: 2x 492 m

 Mostní objekty: na dálnici: 23, nad dálnicí: 5 celková délka mostů: 3853 m

 Mimoúrovňové křižovatky: 

 MÚK Střítež (délka větví: 651 m),

MÚK Poříčí (délka větví: 746 m),  MÚK Královec (délka větví: 878 m)

Protihlukové stěny: počet: 10 (celková délka: 1615 m)

Přeložky a úpravy ost. komunikací: silnice I. třídy: 3 (celková délka: 1807 m) silnice II. a III. třídy: 2

místní komunikace: 7 (c. délka 2938 m) polní a lesní cesty: 21

Název stavby:

Dálnice D11, stavba 1109,  Trutnovstátní hranice ČR/Polsko

Místo stavby: Královéhradecký kraj

Katastrální území:

Bernartice, Křenov u Žacléře, Královec,

Lampertice, Bohuslavice nad Úpou, Bojiště u Trutnova, Debrné, Poříčí  u Trutnova, Starý Rokytník, TrutnovZlatá Olešnice, Střítež u Trutnova Druh stavby: novostavba, liniová Objednatel:

Ředitelství silnic a dálnic ČR Zpracovatel DSP:

Sdružení Valbek -Bung Předpokládaná cena stavby:

13 068 000 000 (bez DPH

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688