ČSÚ (ČSÚ)
Akcie ve světě  |  02.08.2023 09:03:41

Statistický geoportál získal prestižní světové ocenění

2. srpna 2023

Český statistický úřad získal za projekt Statistický geoportálcenu SpecialAchievements in GIS (SAG). Tu každoročně uděluje společnost Esri za významné a inspirativní počiny v oblasti využívání a implementace technologií geografických informačních systémů (GIS).

Jedná se o prestižní ocenění s celosvětovým ohlasem a publicitou. V případě Statistického geoportálu hodnotitelé vyzdvihli zejména jeho celkovou koncepci, inovativní přístup, technické řešení, design a nabídku výstupů a služeb. Za Českou republiku ocenění v minulosti získal například Institut plánování a rozvoje Hl. města Prahy či Hasičský záchranný sbor.

„Český statistický úřad usiluje o zvyšování kvality služeb nabízených veřejnosti dlouhodobě. Zisk prestižního ocenění za nový Statistický geoportál ukazuje, že jdeme správným směrem a že jsme vnímáni jako užitečná a profesionální instituce i na mezinárodním poli,“ říká Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

Statistický geoportálnabízí uživatelům zcela nový způsob vizualizace statistických výstupů. Jedná se o několik koncových aplikací umožňujících zobrazení vybraných statistických ukazatelů či témat za určité území ve formě přehledných interaktivních map. Veškeré produkty a služby Geoportálu jsou poskytovány všem uživatelům bezplatně jako veřejná služba.

Kompletní vývoj a dodávku uživatelských mapových aplikací a geoprostorových služeb včetně potřebné technické infrastruktury měl na starosti externí dodavatel. Český statistický úřad poté zajistil kompletní naplnění uživatelských aplikací statistickými a prostorovými daty a konfiguraci výsledné vizuální a tematické podoby mapového obsahu. Za ČSÚ se přípravě, testování, či implementaci v různé fázi a intenzitě věnovalo okolo 30 osob. Práce byly zahájeny v březnu 2022 a vývoj a naplnění Statistického geoportálu trvaly zhruba jeden rok. Cena za realizaci činila 8 347 tis. Kč bez DPH a byla plně hrazena z rozpočtu Sčítání 2021.

Nejrozsáhlejší aplikacíje Statistický atlas, který zobrazujedata ze Sčítání 2021 o obyvatelstvu, domech a bytech za statistické a administrativní územní jednotky, včetně čtvercových sítí, v podobě tematických map.Aplikace Dojížďka pak zobrazuje směr a intenzitu dojížďkových a vyjížďkových proudů obyvatel a jejich rozdíly mezi vybranými administrativními jednotkami. Unikátní novinkou jsou Statistické georeporty poskytující statistické přehledy za uživatelem vymezené území nezávisle na běžném administrativním členění Česka. Pro užší okruh smluvních uživatelů požadujících přesnější údaje ve větším územním detailu je pak určena služba Georeporty API.Geoportál bude postupně rozšiřován o další tematické okruhy a formy prezentace statisticko-geografického obsahu.

Kontakt:
Jan Cieslar
tiskový mluvčí ČSÚ
T
274 052 017|M604 149 190
E
jan.cieslar@czso.cz|Twitter @statistickyurad

Přílohy

  • csu_tz230802_statisticky_geoportal_ziskal_prestizni_svetove_oceneni.docx
  • Vyjádření Marka Rojíčka, předsedy ČSÚ
    (soubor mp3)
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Ne   8:18  Co sledovat tento týden? USDJPY, US100, DE40 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688