Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  31.07.2023 10:06:23

Ekonomika v souladu s naší prognózou v Q2 nepatrně vzrostla (Komentář)

Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí letošního roku mezičtvrtletně vzrostla o 0,1 % po stagnaci v prvním čtvrtletí. Tento vývoj byl plně v souladu s naší prognózou a rovněž s tržním konsensem. V meziročním vyjádření nadále ekonomika klesala, a to o 0,6 % y/y poté, co v prvním čtvrtletí klesla o 0,5 % y/y. Vliv na to měly hlavně dva po sobě jdoucí mezičtvrtletní poklesy HDP z druhé poloviny loňského roku, které ekonomiku uvrhly do technické recese.

Celé první letošní pololetí tak v podstatě bylo ve znamení hospodářské stagnace. Struktura HDP zatím známa není, k jejímu zveřejnění dojde zhruba za měsíc. Na útlumu ekonomiky se podle našeho odhadu nadále podílela hlavně spotřeba domácností. Dosavadní vývoj tržeb v oblasti maloobchodu a služeb ukazuje na její další mezičtvrtletní pokles, a to již sedmý v řadě. Hlavním důvodem rychle se snižujících útrat domácností je podle nás strmý pokles reálných mezd. Ve vztahu k nejistému vývoji poptávky byly pravděpodobně opět nižší také fixní investice. Před mezičtvrtletním poklesem ekonomiku podle našeho odhadu zachránily vyšší čisté vývozy. K těm významně přispěl vývoz dříve rozpracované produkce, která nemohla být dokončena kvůli chybějícím součástkám. Dodavatelské řetězce se však v letošním roce vrátily do normálu a dodávky dílů se tak obnovily. Pozitivní dopad to mělo především na automobilový průmysl, který byl těmito komplikacemi zasažen nejvíce. K vyšším čistým vývozům ve druhém čtvrtletí podle nás přispělo ale i samotné oživení růstu průmyslové produkce, která v průběhu prvního čtvrtletí mírně mezičtvrtletně klesla. Struktura vývoje HDP ve druhém kvartále tak podle nás zhruba odpovídala té z prvního čtvrtletí.

Za celý letošní rok očekáváme růst ekonomiky o pouhých 0,1 % a pro příští rok zrychlení růstu na 1,8 %. Na slabém letošním výsledku by se měla podepsat hlavně stagnace ekonomiky v prvním pololetí, v tom druhém již totiž očekáváme obnovení mezičtvrtletního růstu HDP. Přispět by k tomu mělo zejména oživení spotřeby domácností. S poměrně rychlým ústupem inflace a pokračujícím svižný růstem v nominálním vyjádření podle našeho odhadu od letošního druhého čtvrtletí došlo k obnovení mezičtvrtletního růstu reálných mezd, který by měl pokračovat i v dalších kvartálech. Domácnosti navíc stále disponují velkým množstvím nahromaděných úspor. Podle našeho odhadu nadúspory domácností činí skoro deset procent ročního nominálního HDP. Jejich postupné rozpouštění by také mělo podpořit růst spotřeby domácností. V příštím roce by již růst ekonomiky měl být vyšší, a to i přesto, že ho pravděpodobně zbrzdí vládou plánovaná konsolidace veřejných financí či nadměrně utažená politika centrální banky. Více o tom píšeme v našich nových Ekonomických výhledech, které jsou k dispozici zde: https://bit.ly/CEO_3Q23_CZ.

Autor: Martin Gürtler

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688