Patria (Patria Finance)
Úrokové sazby  |  31.07.2023 06:40:00

Fed opět zvýšil sazby a dost možná znovu v září. Věci se zlomí, padnou další banky, varuje Kevin O’Leary

Investor do Shark Tank Kevin O’Leary předpovídá, že pokračující cyklus zvyšování sazeb americké centrální banky by mohl vést k dalším úpadkům regionálních amerických bank.

Fed tentokrát sice nepřekvapil, avšak zcela záměrně ponechal trhy tápat v nejistotě, co se stane na příštím - tedy zářijovém zasedání. Neboli: oficiální úrokové sazby byly sice zvýšeny o 25 bazických bodů a verbální hodnocení konjunktury bylo lehce revidováno vzhůru, avšak to, jak se americká centrální banka zachová za měsíc a půl, je zcela zahaleno mlhou.

Tu představují příchozí makrodata v následujících osmi týdnech. Šéf Fedu J. Powell přitom několikrát zopakoval, že před dalším zasedáním budou mít američtí centrální bankéři k dispozici dva měsíční reporty týkající se inflace a trhu práce. Zároveň se šéf Fedu explicitně vyjádřil, že nechce poskytovat žádný vpřed hledící signál pro další zasedání - zejména pokud jde o budoucí (pře)nastavení úrokových sazeb. Z dalších jeho slov vyplynulo, že Fed na dalším měnovém jednání sazby buď znovu zvýší, nebo ponechá beze změny.

Co říkají dosavadní data z ekonomiky? Index spotřebitelských cen vzrostl v červnu oproti loňskému roku o 3 procenta, což je nejnižší úroveň od března 2021. Powell však řekl, že Fed bude muset „po nějakou dobu držet politiku na restriktivní úrovni“ a být připraven dále zvyšovat sazby, vzhledem k tomu, že jádrová inflace je stále nad 3 % — vyšší než její 2% roční cíl.

„Neustále mačkáte tubu zubní pasty, stále ji smotáváte, stále zvyšujete sazby a víte, že se věci pokazí, jen nevíte kdy a kde,“ reaguje O'Leary, který vede O'Leary Ventures bezprostředně po oznámení Fedu o zvýšení sazeb. „Předpovídám – a jsem v tom velmi opatrný – že se to zhroutí v regionálních bankách, které podporují 60 procent ekonomiky,“ řekl a dodal, že rychlý růst nákladů na kapitál „zabíjí jejich úvěry na nemovitosti".

Regionální banky v USA First Republic, Silicon Valley Bank či Signature Bank nedávno padly. Byly - při specifické klientele i managementu rizik - destabilizovány cyklem zpřísňování měnové politiky, který od března 2022 zaznamenal 11 zvýšení sazeb a poslední z nich zvýšilo referenční náklady na půjčky na nejvyšší úroveň za více než 22 let.

"Říkám investorům, se kterými pracuji, a radím... počkejme 90 dní, abychom viděli, co se stane v malé bankovní aréně ve Spojených státech," řekl O'Leary. Varoval také, že Fed by mohl zvýšit sazby nad rámec svých současných projekcí.


"Terminální sazba, kde se Fed zastaví, by mohla být 6,25, může být 6,50," řekl O'Leary. "Takže o tom musíte opravdu přemýšlet, pokud uvažujete o dlouhodobém a krátkodobém účinku."

To je více než střední prognóza Fedu na konec roku 2023, která k červnovému zasedání činí 5,6 %. Podle posledního souhrnu ekonomických projekcí Fedu vydaného v červnu je také vyšší než nejvíce jestřábí předpověď 6,1 %. "Začínáme viděl trhliny, ale Titanic se zatím nepotopil," alegorizuje O'Leary.

Zdroj: CNBC

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Úrokové sazby:

Út 10:33  Makro: Holub pro postupné snižování sazeb ČNB Research (J&T BANKA)
Út   8:14  T. Holub preferuje snížení sazeb o 50bps ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út   8:12  MNB srazí sazby o dalších 50 bazických bodů ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
15.04.2024  Fed letos úrokové sazby zřejmě nesníží - týdenní zpráva z finančního trhu Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688