Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  30.07.2023 12:25:27

Pražská burza dokázala solidně posílit již čtvrtý týden v řadě, tentokrát především díky akciím ČEZ. Výsledková sezóna bude pokračovat reporty hned od tří firem


Pražská burza se nadále veze na růstové vlně, když i v zahraničí investorský optimismus neutuchá. Akcie v sousedním Německu se dokonce dostaly na nová historická maxima, resp. index DAX se již přiblížil hranici 16 500 b. Domácí index PX již třetí týden v řadě předvedl pouze jen v pondělí červená čísla, pak opět jen přidával. Závěrečná úroveň nad 1 354 b. znamená týdenní zisky 1,45 % a 2,5měsíční maxima. Sesterský index PX-TR, zahrnující i výplaty dividend, se stejnými zisky každopádně dále navýšil svá historická maxima. Jeho letošní zisky se rozšířily na 22,65 %.

Hlavním motorem růstu byly tentokrát akcie ČEZ, které se ve středu vymanily z úzkého obchodního pásma posledních týdnů a začaly tak umazávat po dividendové ztráty. Své sehrála „státní“ informace, když ministr financí v rozhovoru připustil v příštím roce možné zrušení windfall daně. Nejednalo by se přitom o nic až tak překvapivého, když již při přijetí zákona prezentoval její platnost pouze na nezbytně nutnou dobu v závislosti na vývoji cen energií, potažmo vlastně dotování cen. A jak známo, ceny energií jsou již na burzách delší dobu pod vládním stropem. V týdnu mířily právě i níže. Zmínit možno i spotový trh, kde pro dnešní odpoledne se ocitly dokonce v záporu, resp. pro 16 hod. na dlouho nevídaných -46,50 EUR/MWh. Každopádně vidina státem nesebraných desítek miliard korun ČEZu na investory zapůsobila a titul v pátek posílil již devátou seanci v řadě. Své navíc mohou sehrávat i spekulace na přítok nových peněz, když lze znovu zopakovat, že od úterý začnou od firmy k akcionářům mířit miliardy korun z letošních dividend.

Solidně pražskou burzu podpořily již jen akcie MONETA, když hospodářské výsledky překonaly očekávání, potažmo struktura byznysu firmy, potažmo úvěrů vyznívá solidně pozitivně. Akcie banky zkrátka prakticky již vymazaly kurzové ztráty po letošní dividendě.

 

Probuzení předvedly mimo index PX stojící akcie GEN DIGITAL, když tím také dobíhaly zaspaný již předchozí pozitivní vývoj z domovských USA. V úterý a ve středu na Nasdaq titul dokonce již dokázal uzavřít nad svým 200denním cenovým průměrem, avšak ve zbytku týdne se mu to již znovu nepodařilo. Před reportem výsledků potažmo očekávanou srpnovou čtvrtletní dividendou tak probíhá „technický boj“. U nás každopádně titul zaznamenal půl roku nevídanou likviditu, resp. v pondělí objem takřka 2,2 mil. .

Již deset týdnů neutrpěly ztráty akcie KOFOLA, které nicméně jen velmi pozvolna navyšují své letošní zisky. Obavy negativního vlivu z očekávaného zvýšeného zdanění (DPH) produktů logicky brzdí titul. Navíc se hovoří o možném dalším zdanění sladkých nápojů a firmě jistě nákladově nepřejí přetrvávající vysoké ceny cukru. Přesto se zdá, že akcie KOFOLA jsou technicky na dobré cestě vymazat kurzový propad z loňského září. V úterý v závěrečné aukci zaznamenaly výrazný obchod. V daný den celkem zobchodovaných 14 mil. bylo maximem za 2,5 roku!

Po předchozím poskočení akcie KB a ERSTE oddychovaly. Rakouský titul se v domovské Vídni v úvodu týdne dokonce úspěšně dostal nad v minulém reportu zmiňovanou technickou hranici u cca 34,40 EUR, avšak následně se v týdnu obchodoval i zpět u 34 EUR. Vývoj lze označit za vyčkávání na pondělní firemní zprávy. Očekává se meziročně více než desetinový nárůst ziskovosti, když hlavní housle měla opět sehrát domácí Česká spořitelna.  

Nejvíce v týdnu ztratily akcie s nejmenším vlivem na index PX - akcie PHOTON ENERGY a PILULKA. Posledně zmiňovaný titul vlastně příliš negativně nereagoval na zveřejněné prodeje akcií ze strany Martina Kasy.


Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688