OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  28.07.2023 14:00:00

Pětina Němců už má zkušenost s umělou inteligencí. Panují obavy

 Pětina Němců už má zkušenost s umělou inteligencí. Panují obavy
28.7.2023 Zahraničí, Technologie

Napsat důrazný e-mail? Zdvořilou, ale vřelou řeč k narozeninám kolegy? Sestavit odborné pojednání na zadané téma? S aplikací ChatGPT nebo i jiným programem založeným na generativní umělé inteligenci to lze zařídit do několika málo minut. Přesvědčila se o tom asi pětina Němců, která už takový zážitek osobně zakusila, když využila dovedností ChatGPT.

Přesně 19 % z celkových 1 002 respondentů v reprezentativní anketě německého digitálního svazu Bitkom, jenž vyzpovídal osoby starší 16 let. Další čtvrtina účastníků studie (25 %) si dovede představit, že by umělou inteligenci (AI) k takovým účelům mohla v budoucnu využít. Na druhou stranu se ukázalo, že 21 % dotázaných ještě nikdy o ChatGPT ani neslyšelo.

Achim Berg , prezident svazu Bitkom výsledky komentoval takto: „V současné době zažíváme, jak se umělá inteligence začíná promítat do našeho profesního i soukromého všedního života. Mnohé se s její pomocí dá v budoucnu zařídit nebo vyřídit snadněji, rychleji a lépe. Proto je nutné už dnes začít s přípravou, aby byl každý schopen tuto technologii zvládnout a využívat.“

Při využívání umělé inteligence zatím jednoznačně dominují mladší lidé. Mezi lidmi ve věku 16 až 29 let již ChatGPT vyzkoušela více než třetina (37 %), mezi osobami ve věku 30 až 49 let je to pětina (20 %), mezi lidmi ve věku 50 až 64 let je to 18 %, mezi lidmi ve věku 65 až 74 let má osobní zkušenost ještě celých 12 %, ovšem mezi seniory ve věku 75+ už pouze 2 %.

Přibližně dvě třetiny Němců (67 %) očekávají, že ChatGPT a podobné technologie změní náš život. 6 z 10 respondentů (61 %) si přeje, aby se o aplikacích umělé inteligence, jako je ChatGPT, předávalo více znalostí, protože v budoucnu budou tvořit součástí každodenního života. Mezi mladšími účastníky ankety ve věku 16 až 29 let je tento podíl ještě výrazně vyšší, a to 75 %. A po polovině oslovených dále soudí, že AI je velkou příležitostí pro větší zapojení do digitálního světa (50 %), a také že usnadňuje používání internetu (49 %). Achim Berg k otmu dodává: „S umělou inteligencí, která rozumí našemu jazyku, je bariéra vstupu do digitálního světa už nulová.“

Strach z umělé inteligence nelze brát na lehkou váhu

Mnoho lidí má však také obavy. Například 44 % respondentů uvádí, že je aplikace AI, jako je ChatGPT, děsí nebo vyvolává strach. Mezi mladšími lidmi do 29 let je to pouze 27 %, ale mezi lidmi ve věku 65+ je to ovšem většina (61 %). Řada lidí volá po regulaci AI. 51 % všech Němců si přeje, aby byly tyto aplikace umělé inteligence zakázány ve školách a na univerzitách, a 41 % respondentů se obává, že AI vytlačí některé profese, jež v důsledku toho přestanou být potřebné.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688