Patria (Patria Finance)
Investice  |  28.07.2023 14:29:18

Realitní portfolio módního miliardáře Ortegy je největší mezi superboháči v Evropě. Zakladatel Zary investuje do logistiky i luxusního bydlení

Investice do nemovitostí módního miliardáře Amancia Ortegy zaznamenaly v roce 2022 19% nárůst hodnoty, především díky expanzi do odvětví logistiky a také koupi dalších luxusních bytových domů a logistických realit.

Portfolio nemovitostí vlastněné zakladatelem Inditex SA bylo v roce 2022 oceněno na 18,1 miliardy EUR (20,1 miliardy USD), což je nárůst z 15,3 miliardy EUR v roce 2021, podle čtvrtečního prohlášení společnosti Pontegadea, která spravuje majetek společnosti Ortega. Portfolio nemovitostí společnosti Ortega je největší mezi evropskými „superbohatými“ jednotlivci.

Nejbohatší muž Španělska loni utratil ve skladech po celých Spojených státech amerických zhruba 1 miliardu dolarů, což je jeho první investice do logistického průmyslu po letech, kdy se zaměřoval především na komerční nemovitosti. Pontegadea potřebuje utratit téměř 2 miliardy eur ročně, aby získala dividendy z 59% podílu Ortegy ve společnosti Inditex, která je mimo jiné vlastníkem oděvních značek Zara a Bershka.

Graf: Hodnota jde nahoru – hodnota nemovitosti Amancia Ortegy se v roce 2022 zvýšila o 19 %.

zara 1

Zdroj: Bloomberg

Vzhledem ke své právní a daňové struktuře musí Pontegadea investovat veškeré příjmy, které získá z Inditexu během jednoho roku, do investic považovaných za „reálnou ekonomiku“. V roce 2022 měla společnost Pontegadea příjmy ve výši 2,5 miliardy EUR, přičemž dividendy Inditex představovaly 1,7 miliardy EUR. Obrat z obchodu s nemovitostmi vzrostl o 21 procent na 782 milionů EUR.

Americká logistická akvizice zahrnovala závody v Pensylvánii a Texasu, díky čemuž se Ortega (86) stal poskytovatelem zázemí pro společnosti, jako jsou Amazon.com Inc, TJX Cos a FedEx Corp. V roce 2022 Ortega také koupil dvě rezidenční nemovitosti, 64patrový mrakodrap v Seattlu a bytový dům na newyorské Dutch Sreet.

Letos Ortega souhlasil se zaplacením 115 milionů dolarů za svůj první evropský sklad ve městě Venlo v Nizozemsku a koupil závod východně od Los Angeles od společnosti Walmart Inc.

Graf: Inkasodividendy Inditex přijaté Amancio Ortega vzrostly o 30 % v roce 2022 oproti roku 2021

zara 2

Zdroj: Bloomberg

Nedávná akvizice představuje nejnovější kroky k rozmanitosti portfolia historicky zaměřeného na významné kancelářské a maloobchodní budovy, včetně centrály Meta Platforms Inc. v Seattlu, historické budovy Haugwout na Manhattanu nebo londýnského Adelphi.

Rodinná kancelář také vlastní podíly v provozovatelích energetické a telekomunikační infrastruktury a generátorech obnovitelné energie, včetně 12% podílu v portugalském provozovateli energetické a plynárenské sítě REN-Redes Energeticas Nacionais SGPS a 5% ve španělském přepravci elektřiny Red Electrica Corp.

Ortega má čisté jmění 76,5 miliardy dolarů, podle Bloomberg Billionaires Index.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po   9:25  Ranní okénko - Týden plný událostí a dat Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Po   9:09  Exxon: Čistý zisk za odhady, nižší odkup akcií Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688