Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  28.07.2023 07:51:03

Po zasedáních centrálních bank se pozornost přesměruje k cenovému vývoji (Ranní zpráva z finančního trhu)

Po vesměs očekávaných závěrech zasedání Fedu i ECB dnes přijdou na řadu na obou stranách Atlantiku cenové statistiky. V eurozóně bude zveřejněna předběžná harmonizovaná inflace za červenec z velkých ekonomik, od které očekáváme v meziročním vyjádření lehké zpomalení. Jádrová inflace však zřejmě zůstala nadále zvýšená, což si podle nás vyžádá utaženější měnovou politiku v eurozóně po delší dobu, než trhy momentálně očekávají. V USA by měl vývoj cenového deflátoru spotřeby potvrdit ústup jádrových cenových tlaků, což by nahrávalo tomu, že středeční zvýšení sazeb Fedu bylo v tomto cyklu poslední.

Meziroční inflace v Německu i Francii v červenci lehce poklesla

V eurozóně bude pozornost upřena na předběžné červencové údaje o spotřebitelské inflaci z velkých evropských ekonomik. Jak v případě Francie, tak Německa očekáváme v meziročním vyjádření její lehké zpomalení. Rostoucí mzdy a oživující spotřeba domácností by však měly udržovat klíčovou jádrovou inflaci na vysokých úrovních (5,5 % do srpna letošního roku, 5 % v průměru za celý letošní rok, 4 % na konci roku 2024), což podle naší prognózy neumožní Evropské centrální bance, aby se snižováním úrokových sazeb začala dříve než v roce 2025. Více se dočtete v našich nových Ekonomických výhledech: https://bit.ly/CEO_3Q23_CZ.

V USA dnes budou sledovány hlavně statistiky vývoje soukromé spotřeby za červen. Její celkový i jádrový deflátor si podle nás v červnu připsaly meziměsíčně 0,2 %, stejně jako CPI. Důležité je, že zpomalení pravděpodobně zaznamenal jádrový deflátor soukromé spotřeby, což by mělo nahrát tomu, že středeční zvýšení úrokových sazeb bylo v USA v tomto cyklu poslední. Ve světle ustupujících cenových tlaků a přetrvávající odolnosti tamní ekonomiky navíc finanční trhy začínají stále více připouštět scénář hladkého přistání.

ECB zvýšila sazby, ekonomika USA pozitivně překvapila

Evropská centrální banka stejně jako ve středu Fed zvýšila úrokové sazby o očekávaných 25 bb. Další krok na zářijovém zasedání bude záviset na nových datech a aktualizované prognóze. Celkově trhy vyhodnotily bezprostřední vyznění jako lehce holubičí, když klesaly eurové výnosy a oslabovalo euro. My stále očekáváme, že ještě jedno 25bodové zvýšení depozitní sazby (na 4 %) by mohlo v září přijít, slabší data z poslední doby nicméně naznačují, že zasedání bude těsné. Ať tak či onak, věříme, že snižování měnověpolitických úrokových sazeb by v případě eurozóny nemělo být vzhledem k námi očekávané setrvačností jádrové inflace na stole po celý příští rok.

V USA včera data z reálné ekonomiky překvapila pozitivně. Tamní ekonomika si ve druhém čtvrtletí připsala mezičtvrtletně v anualizovaném vyjádření 2,4 %, po 2 % v Q1, zatímco tržní konsenzus vyhlížel zpomalení růstu ekonomické aktivity na 1,8 %. V rámci struktury očekávání překonala i dynamika soukromé spotřeby. A pozitivně překvapily také červnové objednávky zboží dlouhodobé spotřeby a nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti za minulý týden.

Lehce holubičí ECB v kombinaci se silnými daty z USA podpořily americký dolar v páru s eurem (posílení o 0,7 % na 1,099 USD/EUR). Koruna včera uzavřela téměř beze změny poblíž 24 CZK/EUR. Guvernér ČNB Michl jen několik minut před začátkem mediální karantény (která obvykle začíná v 15 hodin týden před měnověpolitickým zasedáním) na půdě Senátu uvedl, že z jeho pohledu je inflace stále příliš vysoká na to, aby centrální banka přehodnotila svůj jestřábí postoj ohledně úrokových sazeb.

Autor: Jaromír Gec

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688