OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Kriminalita a bezpečnost  |  25.07.2023 18:08:58

Útočníci se v červnu zaměřili na data ze sociálních sítí - ESET

 ESET: Útočníci se v červnu zaměřili na data ze sociálních sítí

Hlavní hrozbou pro uživatele operačního systému Windows v Česku byl v červnu opět spyware Agent Tesla. Bezpečnostní specialisté z ESETu i přes aktuálně nižší číslo zachycených detekcí zaznamenali u tohoto spywaru nové chování – útočníci jeho prostřednictvím zaznamenávali stisky kláves na klávesnicích infikovaných zařízení a jejich cílem byla data ze sociálních sítí, která následně přeposílali přes komunikační platformu Discord. Kromě spywaru Agent Tesla se v červnu mezi nejčastějšími typy malwaru objevily také spyware Formbook a password stealer Fareit, u kterého útočníci tentokrát vsadili na přílohy připomínající dokumenty od přepravních společností DHL a DPD nebo od České spořitelny. Vyplývá to z pravidelné statistiky kybernetických hrozeb pro operační systém Windows v Česku.

Bezpečnostní specialisté upozornili na klesající počet zachycených detekcí spywaru Agent Tesla již minulý měsíc. V červnových datech pak malware nepřekročil hranici desetiny všech zachycených kybernetických hrozeb, přesto ale zůstává nejčastějším škodlivým kódem pro operační systém Windows v Česku. Uživatelé na něj mohli v červnu narazit v e-mailových přílohách s názvy „PURCHASE ORDER.exe“, „Zpusob_platby,jpg.exe“ a „Poptavka 00413_pdf.exe“. Právě spuštění nebezpečné e-mailové přílohy vpustí spyware do zařízení a umožní mu sbírat osobní data a přihlašovací údaje.

„Agent Tesla je dnes již ustálenou malware rodinou, a i přes aktuálně nižší počet jeho detekcí zůstává v Česku jednou z hlavních hrozeb. Jeho zdrojové kódy byly v minulosti zveřejněny a dnes se tak malware vyskytuje ve stále nových verzích s novými funkcionalitami,“ říká Martin Jirkal, vedoucí analytického týmu v pražské pobočce společnosti ESET.

Podle dat bezpečnostních expertů z ESETu útočníci tentokrát zneužívali ve spojení se spywarem Agent Tesla také komunikační platformu Discord. „Spyware jako škodlivý kód využívají útočníci ke krádežím osobních dat uživatelů. V červnu jsme při bližší analýze zjistili, že získaná data obětí posílali přes platformu Discord. Spyware Agent Tesla také například dokázal zaznamenávat stisky kláves na klávesnici, pokud měl uživatel na infikovaném počítači spuštěná okna sociálních sítí, zejména platforem jako Facebook, Twitter, Instagram, Skype, WhatsApp, Discord a dalších. S největší pravděpodobností bylo cílem útočníků dostat se k přihlašovacím údajům uživatelů nebo je získaným obsahem následně vydírat,“ vysvětluje Jirkal.

Pozor na podezřelé soubory od banky nebo přepravce

Na přední místa pravidelné statistiky se v červnu dále vrátil password stealer Fareit, který útočníci také využívají k odcizení uživatelských hesel. Nejsilnější útoky proběhly 21. června a nejčastější přílohy, jejichž prostřednictvím se tento škodlivý kód šířil, byly tentokrát pojmenovány „DHL Receipt.exe“, „DPD Informace o zasilkach 20210823 -20210928.pdf.exe“ či „Ceskasporitelna, a.s.Swift_260321_scan.exe“. „U password stealeru Fareit jsme v červnu po delší době zaznamenali větší kampaň. Útočníci se v jeho případě opět cíleně zaměřili na české uživatele a vsadili na e-mailové přílohy, které vypadaly jako dokumenty od přepravních společností nebo jako dokument od České spořitelny,“ říká Jirkal.

Dvojici škodlivých kódů nakonec v červnu doplnil také spyware Formbook. Ani tento spyware však nebyl podobně jako Agent Tesla výrazně aktivní. Nebezpečné e-mailové přílohy měly v jeho případě názvy „SV11009372773.exe“ a „nákupní objednávka pdf.exe“.

Uniklá hesla slouží k automatizovaným útokům

Spywary Agent Tesla a Formbook a password stealer Fareit patří mezi takzvané infostealery, škodlivé kódy, které útočníci využívají ke krádežím osobních dat uživatelů. V Česku jsou infostealery dlouhodobě jednou z hlavních kybernetických hrozeb a bezpečnostní specialisté tak uživatelům doporučují, aby nepodcenili kvalitní a spolehlivé zabezpečení svých dat.

„Řada uživatelů se může domnívat, že nejsou pro hackery natolik zajímaví, aby se na ně zaměřili a pokusili se odcizit právě jejich data. Pro útočníky ale zpravidla nebývá cílem prolomení pouze jednoho konkrétního účtu. Obsáhlé seznamy odcizených hesel se různě přeprodávají na černých tržištích za účelem většího finančního zisku. Další útočníci, kteří taková data nakoupí, je pak mohou využít k celé řadě automatizovaných útoků, jako jsou například útoky hrubou silou, a prolomit i více účtů najednou. Proto by uživatelé v první řadě měli zkontrolovat své účty, zda na nich používají dostatečně silná a unikátní hesla, která vždy slouží k přístupu pouze k jednomu online účtu,“ doplňuje Jirkal z ESETu.

Spolehlivou ochranou před infostealery je kvalitní bezpečnostní software. Pro bezpečné uchovávání svých přihlašovacích údajů mohou uživatelé využívat i takzvané správce hesel, které uloží všechna hesla bezpečně v zašifrované podobě a uživatel si pak pamatuje už jen jediné heslo pro přístup do této služby. Nemusí hesla již nikam zapisovat ani vytvářet lehce zapamatovatelné varianty hesel na úkor jejich spolehlivosti a bezpečnosti.

Nejčastější kybernetické hrozby pro operační systém Windows v České republice za červen 2023:

  1. MSIL/Spy.AgentTesla trojan (9,55 %)
  2. Win32/Formbook trojan (6,20 %)
  3. Win32/PSW.Fareit trojan (3,79 %)
  4. MSIL/Spy.Agent.AES trojan (2,31 %)
  5. BAT/Runner trojan (2,15 %)
  6. Win32/Rescoms trojan (1,36 %)
  7. VBS/Agent.QMG trojan (1,18 %)
  8. PHP/Disdroth trojan (1,05 %)
  9. Win32/Qhost trojan (1,02 %)
  10. Win64/Filesponger trojan (0,96 %)

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688