Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Výsledky  |  25.07.2023 15:58:43

Průzkum Buřinky: S vlhkostí a plísní bojuje polovina majitelů rodinných domů

Každý druhý majitel rodinného domu v ČR čelí problémům s vlhkostí nebo plísní. Většina lidí řeší situaci větráním, přípravky proti plísním či odvlhčovačem vzduchu. To ale většinou nestačí. Plísně a vlhkosti v domě se nejlépe zbavíte sanací vlhkých zdí, zateplením domu a vzduchotechnikou s rekuperací. Léto a brzký podzim jsou vhodným obdobím pro řešení těchto stavebních úprav, které je možné financovat dotací z programu Nová zelená úsporám v kombinaci s výhodným úvěrem od stavební spořitelny. Např. na zateplení rodinného domu bude od září možné získat dotaci až 950 000 .

Atopický ekzém, alergická rýma, astma, kašel, ale i záněty spojivek a bolesti hlavy, to jsou jen některé ze zdravotních problémů, které mohou plísně v domácnosti způsobovat. Podle dat ČSÚ jsou v České republice téměř dva miliony rodinných domů a z průzkumu Buřinky vyplývá, že vlhkosti a plísním čelí každý druhý. Osm procent majitelů domů přiznalo, že tyto obtíže má opravdu velké.

V létě si problému s vlhkostí ani nemusíte všimnout. V zimě ale zdi mohou vypadat úplně jinak. Objeví se typické skvrny či se v koutech a úzkých místech rozleze plíseň, která napadá i okolní nábytek. V zimě by vlhkost v domě měla být maximálně 45 až 60 % a v létě pak v rozmezí od 40 do 55 %. Větší vlhkost není žádoucí, voda totiž urychluje degradaci stavebních materiálů a poskytuje živnou půdu zdraví ohrožujícím plísním.

Větrání, Savo či odvlhčovač nestačí

Větráním řeší potíže s vlhkostí a plísněmi 73 % respondentů průzkumu Buřinky. Speciální přípravky proti plísním používá 64 % dotázaných a třetina respondentů spoléhá na odvlhčovač vzduchu. Tyto cesty ale často nestačí. Pouze 9 % dotázaných uvedlo, že se chystá dodatečně do tří let svůj dům zateplit. Do odborné sanace se plánuje pustit jen každý čtrnáctý.


Problémy s vlhkostí řeší sanace zdiva a zateplení stěn

Trvalá celoroční vlhkost v konstrukcích domu může být způsobena zatékáním střechou či vzlínáním vody od základů. Můžete s tím bojovat několika způsoby, záleží na šíři problému, statice domu a vašich finančních možnostech. „Nejčastějším řešením vlhkostních poruch spodní stavby bývá podřezání zdí nebo jejich injektáž. Podřezáním zdiva v úrovni podlahy vznikne spára, do které je nutné vložit izolační fólii. Díky metodě injektáže můžete zdivo napustit silikonovými oleji, které zabrání dalšímu vzlínání vody. Při vysychání již sanovaných zdí je pak možné využít speciální sanační omítky,” říká David Tesař ze společnosti DEKPROJEKT.

Rozšíření plísní zabrání i zateplení obvodových zdí. „Občas se setkávám s laickým názorem, že zateplením dům utěsníte, nemůže dýchat a pak se v něm drží vlhkost a vznikají plísně. To je jeden z největších mýtů českého stavebnictví. Vnějším kontaktním zateplením se celková propustnost stěn pro vodní páru zvýší jen nepatrně. Výměna vzduchu a tím i snížení nadměrné vlhkosti probíhá více než z 95 % řízeným větráním okny, dveřmi, popř. automatickými systémy větrání. Zateplením se naopak zvýší vnitřní povrchová teplota stěn nad "rosný bod" a riziko tvorby plísní v chladném období roku se tak eliminuje. V zateplených konstrukcích kondenzuje prakticky vždy méně vlhkosti než v konstrukcích nezateplených,“ vysvětluje David Tesař.

Dalším vhodným opatřením pro odvlhčený a zateplený dům může být instalace automatického systému větrání se zpětným využitím tepla, tedy tzv. rekuperací. Lze ji instalovat i do již postavených domů, ale pouze za některých podmínek. „Automatický systém větrání odvádí vydýchaný vzduch z interiéru a přivádí čerstvý. V rekuperační jednotce dochází k předání tepla z odváděného vzduchu na přiváděný s účinností běžně 90 %. U již postavených domů je to složitější, ale řešitelné. U domů s vyššími stropy lze instalovat podhledy a rozvody vést nad nimi, případně lze zvolit přiznané pohledové trubky s vývody v rozích místností. Variantou může být i instalace samostatných lokálních jednotek ve vybraných místnostech domu,“ vysvětluje David Tesař.

Kde na to vzít

Kompletní zateplení rodinného domu se pohybuje od 1,5 až do 2 milionu korun. Dodatečná instalace rekuperace stojí asi 200 000 korun. „Od září bude nově možné na zateplení rodinného domu získat z programu Nová zelená úsporám dotaci až 950 000 korun. Pokrývá ale maximálně polovinu nákladů a je vyplácena až zpětně. Potřeba nemalé počáteční investice bývá pro mnoho rodin hlavní překážkou pro důkladnou rekonstrukci. Řešením může být úvěr od stavební spořitelny. Bez nutnosti zajištění nemovitostí a díky splatnosti až 25 let nemusí představovat významné zatížení rodinného rozpočtu. Důležitým, pozitivním faktorem jsou následné úspory na energiích, které lidé zateplením získají. Správnou kombinací provedené investice, využití státních dotací a využití úvěru s dlouhou splatností nemusí rodinný rozpočet zatížit vůbec. Většina stavebních spořitelen nabízí i zvýhodněné úvěry určené speciálně na udržitelné rekonstrukce. Např. u našeho Úvěru od Buřinky pro budoucnost je po obdržení dotace možné provést mimořádnou splátku zdarma,“ vysvětluje Milan Pospíšil z Buřinky.

O průzkumu

Sběr dat byl realizován prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos v dubnu 2023 na 1000 majitelích rodinných domů v ČR.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688