Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  25.07.2023 07:01:14

Po včerejšku hrozí, že i dnešní ukazatele sentimentu zklamou (Ranní zpráva z finančního trhu)

Po včerejším zklamání, které přinesly evropské PMI, hrozí, že obdobně dopadnou i dnešní indikátory v podobě německého ZEW indexu a americké spotřebitelské důvěry.

Spotřebitelská důvěra v USA roste, ale ne jak čeká konsensus

Včerejší PMI z průmyslu a ze služeb v eurozóně výrazně zklamaly. Hrozí tak, že obdobnou informaci přinesou i dnešní předstihové indikátory. Čekali jsme, že se německý Ifo index udrží na červnové hodnotě, i když tržní konsensus předpokládá mírné zhoršení. Náladě německých průmyslníků nesvědčí pouze pozvolné oživení čínské ekonomiky, utaženější měnové podmínky či o něco slabší americká data. Na druhou stranu pro nadcházející měsíce vidíme jako důležitou silnou a zdravou bilanci německých podniků, robustní sektor služeb a sílící spotřebitelskou poptávku. Americká spotřebitelská důvěra vzroste, i když je otázka, jestli po včerejších PMI datech naplní tržní očekávání. Každopádně americkým domácnostem pomáhá tamní silný trh práce. Vypadá to tedy, že dnešní data by mohla spíše nahrávat silnějšímu dolaru.

Tuzemský ekonomický kalendář je prázdný. Koruna zůstává pod prodejním tlakem. Z technického pohledu se nyní hraje o hladinu 24,20 CZK/EUR. Do čtvrteční mediální karantény představitelů ČNB zbývají dva dny. Dnes a zítra tedy můžeme ještě očekávat mediální vyjádření centrálních bankéřů. Dosud byla silná koruna hlavním nástrojem v boji s vysokou inflací. Pokud bude tento postoj potvrzen, má koruna šanci úroveň 24,20 CZK/EUR udržet, respektive své ztráty alespoň částečně zkorigovat.

Koruna se vůči euru přiblížila ke 24,20 CZK/EUR

Zveřejnění červencové PMI aktivity z průmyslového sektoru přineslo opravdu velké zklamání, zejména z Německa, kde se index propadl na 38,8 bodu. To je hodnota, kterou německý průmysl viděl naposledy v době tuhých pandemických uzavírek v květnu 2020. Takovéto nízké číslo nemohl vykompenzovat ani stále rostoucí sektor služeb. I tady ale PMI meziměsíčně poklesl. Celkový kompozitní index tak v Německu zůstal v pásmu kontrakce. A obdobný obrázek panuje i v eurozóně jako celku. Zklamání sice přišlo i od amerických PMI, úrovňově jsou však vůči evropským ukazatelům výše. Euru se tak ve světle těchto dat včera příliš nedařilo, oproti dolaru kurz mířil směrem dolů k 1,107 USD/EUR.

Česká koruna ani s novým týdnem nezastavila trend svého oslabování. To odstartovala v minulém týdnu svým úterním prohlášením viceguvernérka E. Zamrazilová. Ta prohlásila, že očekává ve zbytku roku oslabení české měny, v ročním horizontu až o jednu korunu. Dále uvedla, že tuzemské měnové podmínky jsou dle jejího názoru dostatečně utažené. Otázkou pak podle ní je, kdy začít s uvolňováním měnové politiky, což již tak se zhoršujícímu korunovému úrokovému diferenciálu příliš nenahrává. Z fundamentů pak koruně nesvědčí výše diskutované nepříznivé zprávy z německého průmyslu. Ve výsledku tak koruna během včerejší seance oslabila z ranních kotací těsně nad hladinou 24,00 CZK/EUR až k 24,17 CZK/EUR zaznamenaných v odpoledních hodinách. Trendu nezabránilo ani zlepšení tuzemského ekonomického sentimentu, které přinesl červencový konjunkturální průzkum. Zlepšení bylo patrné zejména u spotřebitelské důvěry. Podrobněji jsme tato data komentovali zde https://bit.ly/3Os83Fd.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688