plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  24.07.2023 14:49:13

Cyklostezka podél Vejprnického potoka je hotová. Propojuje Plzeň a Nýřany

Cyklostezka podél Vejprnického potoka je hotová. Propojuje Plzeň a Nýřany

Nový úsek cyklostezky. Foto: Petr Eret

Nový úsek cyklostezky. Foto: Petr Eret

Poslední chybějící úsek greenway podél Vejprnického potoka propojuje Plzeň s Nýřany. Nová část cyklostezky začíná pod mostem městského okruhu u Skvrňan a končí u tzv. „Myší díry“ na Zátiší. Na ni navazuje stezka postavená obcí Vejprnice, a úsek vystavěný Tlučnou, poté se mohou cyklisté napojit na trasu, která pokračuje dál až do Nýřan. Na nové stezce s lávkou přes potok vznikla také odpočívka a byla obnovená studánka. Stavba vyšla na téměř 12 milionů korun včetně DPH.

„Jsem rád, že se podařilo dokončit další z cyklostezek, kterých letos máme ve výhledu zhruba patnáct, a to ať už ve fázi realizace nebo projektové přípravy. V tomto případě se jedná o důležitý úsek cyklostezky, která propojuje hned několik měst a obcí severního Plzeňska s městem Plzní. V tomto trendu chceme pokračovat,“ uvedl primátor města Plzně Roman Zarzycký.

Nový úsek cyklostezky. Foto: Petr Eret

„Těší mě, že je poslední úsek greenway hotový, a zvlášť v sezoně, kdy cyklisté budou mít ještě mnoho příležitostí jej využít, a to nejen ve volném čase, ale třeba i při jízdě do práce. Plzeň tak má další cyklovýpadovku. Stezku mohou ale rovněž využít i chodci k příjemné procházce,“ řekl Aleš Tolar, náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí.

Podle Jana Kuneše ze Správy veřejného statku města Plzně, který měl stavbu na starosti, vede nový úsek převážně při pravém břehu Vejprnického potoka, jen v některých kratších úsecích se od něj vzdaluje. „Poté ho překlenuje téměř dvanáct metrů dlouhá lávka. Jelikož se jednalo v nemalé části o hodně podmáčené místo s tůňkami a prameny, bylo nutné důkladné odvodnění budoucí stezky,“ sdělil Jan Kuneš.

Nový úsek cyklostezky. Foto: Petr Eret

Nová část stezky má asfaltový povrch ve třímetrové šíří, jen asi ve stometrovém úseku, kde se městský pozemek mezi soukromými pozemky zužuje, bude stezka jen dvoumetrová. V jiném úseku vznikla rovněž odpočívka a také byla upravená studánka.

Nový 761 metrů dlouhý úsek stezky pro chodce a cyklisty je součástí systému tzv. plzeňských greenways, které umožňují pohodlný a bezpečný pohyb podél plzeňských potoků a řek, jak pěším, tak cyklistům i jiným uživatelům individuálních prostředků mikromobility. V místech dříve zarostlých náletovými dřevinami přibylo kromě stezky také deset nových javorů.

Zhotovitelem byla firma ROADFIN STAVBY s. r. o. Správa veřejného statku města, která pro město tuto stavbu zajišťuje, za ni zaplatí 11.727.091,50 korun včetně DPH. Projekt je podpořen z fondů EU z programu Integrovaný regionální operační program 2021-2027 (IROP).

Text: Barbora Hájková


Zveřejněno: 24. 7. 2023, Monika Krausová

Sdílet
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688