jihlava.cz (Jihlava)
Z regionů  |  21.07.2023 07:40:27

Jak řešit nedostupné bydlení? Výzkumníci zkoumají možnosti a limity rozvoje participativního bydlení také v Jihlavě


Výzkumný tým složený z architektů a sociálních vědců z Masarykovy univerzity, Českého vysokého učení technického, Sociologického ústavu AV ČR, Arniky a Technické univerzity v Liberci zpracovává metodiku a stavební programy pro města či manuál pro obyvatele.

Participativní bydlení má různorodé formy (baugruppe, družstva, spolky a další) a umožňuje různou míru zapojení obyvatel: například do přípravy projektu, získání úvěru, správy domu. Obyvatelé také mohou společně sdílet prostory – např. společnou zahradu, dílnu, společenskou místnost nebo vybavení. Mohou také spolupracovat při přípravě projektu a financování nebo realizovat společný zdroj energie (tzv. komunitní energetiku). Důležité je, že o přesné podobě bydlení rozhodují budoucí obyvatelé, kteří bydlení dávají dohromady. Město však může být důležitým partnerem při přípravě projektu. Cílem je mj. zjistit, zda je o takové bydlení zájem a v jaké podobě by byli obyvatelé ochotni se zapojit.

Jak říká hlavní řešitel projektu podpořeného Technologickou agenturou České republiky, ekonom a geograf Jan Malý Blažek z Masarykovy univerzity: „Spolupráce obyvatel nejen snižuje náklady, ale také zvyšuje kvalitu sousedství a udržitelnost bydlení. Důležité je, že o tom, jak bydlení realizovat a spravovat by měli rozhodovat přímo obyvatelé, kteří budoucí bydlení dávají dohromady. V projektu spolupracujeme s městy a jejich obyvateli, s nimiž zjišťujeme, jak se staví k různým formám spolupráce, sdílení či rozhodování v modelových příkladech. Výsledkem projektu bude metodika a manuál, jak participativní bydlení vytvářet.

Participativně se staví například u našich sousedů v Rakousku a Německu. Například ve Vídni město poskytuje v rámci soutěží pozemky pro projekty připravené konkrétními skupinami obyvatel a developeři pak navržené projekty postaví. „Participativní bydlení není jen o aktivním zapojení obyvatel, ale i o proměně vztahů aktérů výstavby. V zahraničí jej staví neziskoví developeři a specializovaní architekti, k dispozici jsou konzultanti i konkrétní možnosti financování. Důležitá je i role státu a měst, ať už jde o dotační podporu nebo pronájem pozemků a aktivní regulaci městské výstavby,“ doplnila Jana Kubcová, architektka z Fakulty architektury ČVUT. Participativní modely bydlení lze uskutečnit i v českém prostředí, potřebují ale získat podporu samosprávy a veřejné správy.

Výzkum je podpořený Technologickou agenturou ČR z programu Prostředí pro život.

Více informací o projektu a participativních formách bydlení naleznete na webu: https://participativnibydleni.cz/.

Průběh projektu

  • 2022 proběhly workshopy o participativním bydlení v zapojených městech, tedy Psárech, Liberci, Jihlavě, Opavě a Pardubicích
  • Byly spuštěny webové stránkyhttps://www.participativnibydleni.cz/
  • V roce 2022 město Jihlava vytvořilo analýzu veškerých pozemků ve vlastnictví města vhodných pro bydlení z hlediska různých jeho kvalit, například dostupnosti veřejných služeb nebo dopravy. Ve spolupráci s výzkumným týmem pak proběhla série tří workshopů, jíž se zúčastnilo více než padesát obyvatel Jihlavy. Ti se dozvěděli o různých formách participativního bydlení, prozkoumali, v jaké míře by byli ochotni spolupracovat a vyzkoušeli si, co obnáší příprava takového projektu.
  • Byl spuštěn celostátní dotazník https://participativnibydleni.cz/zapojte-se-dotaznik/
  • V červnu 2023 byly na veřejném setkání se zájemci prezentovány výsledky workshopů z předchozího roku a diskutovány modelové vzory participativního bydlení v Jihlavě. Jednalo se o typologicky odlišné příklady výstavby malého souboru rodinných domů se sdíleným venkovním prostorem, bytového domu s pronajímatelnými a sdílenými prostory vč. střešní zahrady a využití městských domů a proluk v historickém centru.
  • Do konce roku 2023 vznikne na základě podnětů z workshopů a dotazníků od veřejnosti metodika pro města a manuál pro obyvatele, které přinesou návod možného postupu v případě zájmu skupiny obyvatel realizovat vlastní participativní bydlení.

loga

logo TAČRVýzkumný tým složený z architektů a sociálních vědců zpracovává metodiku a stavební programy pro města či manuál pro obyvatele. Projekt Možnosti a limity sociálně a environmentálně udržitelného participativního bydlení je spolufinancován se státní podporou Technologické agentury ČR v rámci Programu Prostředí pro život, projekt SS03010221.

Zodpovídá: Ing. arch. Kateřina Bezděkovská
Vytvořeno / změněno: 19.1.2023 / 19.1.2023
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688