Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Komodity  |  20.07.2023 08:32:58

Pohonné hmoty v Česku zdražují, jsou nejdražší od dubna. Řidiči se však ve zbytku prázdnin výrazného zdražování bát nemusí

Pohonné hmoty v Česku zdražují. Cena benzínu v ČR, která ještě o předminulém týdnu stagnovala, vzrostla o pět haléřů na litr na 37,39 koruny za litr. Benzín je tak nejdražší od konce dubna. Nafta v uplynulých sedmi dnech zvýšila tempo svého zdražování. Její cena vzrostla o 18 haléřů na litr na úroveň 32,58 koruny za litr, rovněž nejvýše za dva a půl měsíce. V příštích sedmi dnech se čeští řidiči musí připravit na zdražení v rozsahu 20 až 30 haléřů na litr. Cena ropy na světových trzích totiž za poslední měsíc stoupla o 7,2 procenta. Přes poměrně silnou úroveň koruny k dolaru ještě čerpací stanice v ČR budou nuceny část tohoto zdražení ropy do koncových cen benzínu a nafty promítnout, aby si zachovaly své stávající marže.

Ropa zdražuje v důsledku rozhodnutí Saúdské Arábie a Ruska od srpna dále omezit svoji ropnou produkci a exportovaný objem. Ruku v ruce se vzestupem ceny Brentu stoupá také cena ruské ropy Ural. Její vývozní varianta minulý týden překonala cenovou úroveň 60 dolarů za barel, a to poprvé od doby před přijetím západních sankcí na ruský ropný průmysl na sklonku loňského roku. Sankce západním společnostem zapovídají přepravu ruské ropy za cenu vyšší než právě 60 dolarů za barel, což představuje potíž například pro řecké námořní přepravce. Ti ruskou ropu nadále přepravovali i poté, co sankce vstoupily v platnost. Nyní, při překročení hranice 60 dolarů za barel, však už za takovou přepravu budou penalizováni. Což může omezit dodávky ropy na světové trhy a vytvořit další tlak na růst její ceny.

Další potenciální zdroj růstu cen ropy představují opatření Číny na podporu svého ekonomického růstu, mezi něž patří snižování úrokových sazeb, zvýšení dostupnosti úvěrů nebo kroky směřující k oživení nemovitostního trhu v zemi. Tato opatření, jejichž nejnovější sadu uvádí Čína do praxe tento týden, ale zatím nevedou k výraznějšímu zlepšení vyhlídek čínské ekonomiky, pročež jejich dopad na růst cen ropy je zatím spíše omezený. Čína představuje největšího světového dovozce ropy.

Čeští řidiči se tak ani ve zbytku prázdnin nemusí obávat výraznějšího zdražení cen pohonných hmot. Současné zdražování bude jen mírné a nemělo by být trvalejšího rázu.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má více než 92 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 65 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688