Patria (Patria Finance)
Investice  |  19.07.2023 12:15:06

Objednávky ASML překonávají odhady, slabší poptávka firmu nezabrzdila

Objednávky společnosti ASML Holding NV ve druhém čtvrtletí vzrostly s tím, jal se zvedí poptávka po jejích strojích na výrobu čipů, což signalizuje optimismus, že pokles v polovodičovém průmyslu se může blížit ke konci. Akcie na zveřejněná čísla reagují poklesem o 1 %.

Nejhodnotnější evropská technologická společnost oznámila od dubna do června objednávky ve výši 4,5 miliardy EUR, uvedla ASML ve svém středečním prohlášení. To je o 20 procent více než v předchozím čtvrtletí, firma tak překonala průměrný odhad analytiků dotazovaných agenturou Bloomberg ve výši 3,98 miliardy eur.

Společnost zvýšila svůj celoroční výhled a nyní očekává, že čisté tržby v roce 2023 vzrostou na 30 procent, uvedl generální ředitel Peter Wennink ve svém prohlášení.

Graf: ASML zvýšila výhled díky nárůstu objednávek - příjem objednávek společnosti vzrostl poprvé za tři čtvrtletí

1

Zdroj: Bloomberg, ASML

Firma ASML, která je předním výrobcem litografického zařízení potřebného k výrobě polovodičů pro nejpokročilejší smartphony a počítače, uvedla, že poptávka je stále vyšší než nabídka pro své DUV litografické stroje.

Zatímco ASML udržuje nevyřízené objednávky ve výši přibližně 38 miliard EUR, polovodičový průmysl zpomalil, protože obavy z inflace a recese v loňském roce vyvolaly rychlý pokles spotřebitelských a obchodních výdajů, které zasáhly prodej elektroniky po celém světě. Začátkem tohoto měsíce společnost Samsung Electronics Co. oznámila nejhorší pokles čtvrtletních příjmů nejméně od roku 2009. Objem nevyřízených žádostí společnosti ASML se oproti předchozímu čtvrtletí snížil přibližně o 900 milionů eur.

Minulý týden společnost ASML uvedla, že v letošním roce plánuje zpomalit nábor zaměstnanců uprostřed poklesu v čipovém průmyslu poté, co v roce 2022 přidala 10 000 zaměstnanců.

Byznys Extreme Ultraviolet, což je nejpokročilejší produktovou řadou společnosti, prochází "určitým posunem v načasování poptávky", které je do značné míry poháněno připraveností výrobních linek, řekl Wennink ve videu zveřejněném společně s výdělky. " Je zde samozřejmě i určitý prvek makroekonomické situace, kdy lidé mají určité obavy z délky tohoto poklesu."

Graf: Rekordní tržby - tržby ASML rostly za páté čtvrtletí

2

Zdroj: Bloomberg, ASML

Tržby ve třetím čtvrtletí dosáhly 6,5 až 7 miliard eur ve srovnání s čistými tržbami ve výši 6,9 miliardy eur v předchozím období, uvedla nizozemská společnost. Prognóza je podle průzkumu agentury Bloomberg srovnatelná s průměrným odhadem analytiků ve výši 6,51 miliardy eur.

ASML byla ovlivněna snahou USA omezit vývoz špičkových technologií do Číny, svého třetího největšího trhu. Tlak administrativy prezidenta Joe Bidena přiměl minulý měsíc nizozemskou vládu, aby oznámila plány zakázat ASML přepravovat některé takzvané imerzní litografické stroje DUV, své druhé nejschopnější stroje, do Číny bez licence.

ASML již má zakázáno prodávat čínským společnostem svou nejsofistikovanější technologii EUV. Přesto prodeje do Číny zůstávají silné, uvedl Wennink. "Čínští zákazníci říkají: Jsme rádi, že si vezmeme stroje, které ostatní nechtějí, " řekl Wennink. "Jejich výrobní linky jsou připraveny. Mohou si vzít nářadí."

Kromě nizozemských kontrol se očekává, že USA zakážou ASML prodávat litografické zařízení DUV přibližně "polovině tuctu" čínských závodů bez souhlasu Washingtonu. Wennink označil americké plány na zpřísnění omezení na další prodeje DUV za "spekulativní".

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688