Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  19.07.2023 07:58:21

Počty nově zahájených amerických staveb poklesnou (Ranní zpráva z finančního trhu)

Po výrazném květnovém růstu počtu nově zahájených staveb v USA čeká tento ukazatel za květen korekce. V eurozóně bude zveřejněn pouze finální odhad inflace za červen. Ten by měl být potvrzen na úrovni 5,5 %, jádrová inflace pak na 5,4 %. Své tempo dále zpomalí i české ceny průmyslových výrobců. Ty směrem dolů tlačí sezónní faktory i omezená domácí poptávka.

Evropská inflace bude potvrzena na předběžném odhadu

Ve Spojených státech bude zveřejněn vývoj počtu vydaných stavebních povolení a počtu nově zahájených staveb. Oba ukazatele čeká po výrazných nárůstech, které zaznamenaly v květnu, korekce. Počet nově zahájených staveb se s květnovým meziměsíčním nárůstem o téměř 22 %. To je však výrazně nad trendem z posledních měsíců, kam se však statistika dnešním výsledkem opět pravděpodobně přiblíží.

Finální červnový odhad inflace v eurozóně žádné překvapení zřejmě nepřinese. Celková inflace podle předběžného odhadu rostla o 5,5 % y/y (po květnových 6,1 %), její jádrová složka stagnovala na 5,4 %. Na těchto úrovních bude podle našeho odhadu potvrzena. Zatímco celková inflace bude dále svižně klesat, jádrová se bude držet nad 5 % až do září, přičemž 2 % nedosáhne ani v příštím roce.

Na domácí půdě bude zveřejněn červnový cenový vývoj ve výrobní sféře, kde dochází k poměrně svižnému snižování cen. Meziměsíční pokles zřejmě pokračoval i v červnu, kdy vlivem sezonního vývoje zrychlil na -1,3 % z -0,8 m/m v květnu. Zveřejněná data tak potvrdí pokračující silné dezinflační tendence v prostředí slabé domácí i zahraniční poptávky. Vývoj cen průmyslových výrobců by se v následujících měsících měl propsat do těch spotřebitelských.

Koruna oslabila v reakci na výroky Evy Zamrazilové

Před parlamentním výborem včera vystoupila viceguvernérka ČNB Eva Zamrazilová. České měnové podmínky jsou dle jejího názoru dostatečně utažené, otázka je, kdy začít s uvolňováním měnových podmínek. Koruna bude podle jejich slov v letošním roce oslabovat. V ročním horizontu může být kurz slabší o jednu korunu. Domácí měna na výroky reagovala posunem z úrovní okolo 23,75 CZK/EUR k 23,85 CZK/EUR. Ztratila tak 0,3 %. Směrem dolů se posunuly i úrokové sazby po celé délce výnosové křivky (o více než 10 bb). Forwardové sazby ve svých cenách již zahrnují v horizontu šesti měsíců snížení sazeb o 120 bb.

Společná evropská měna se v průběhu úterního obchodování pohybovala v pásmu 1,123-1,127 USD/EUR. Ve srovnání s předchozím dnem skončila beze změny. Z dat byly zveřejněny americké maloobchodní tržby. Ty sice zaostaly za očekáváním, v kontrolní skupině, která je důležitá z hlediska výpočtu HDP, skončila data nad tržním konsenzem.

Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688