Euroskop (euroskop.cz)
Evropská unie  |  18.07.2023 13:59:52

10 hlavních bodů plenárního zasedání Evropského parlamentu - Shrnutí

Ve dnech 10. – 13. července proběhlo v Bruselu a ve Štrasburku pravidelné plenární zasedání Evropského parlamentu. Poslanci se věnovali projednávání balíčkuFit for 55“, snižování emisí, rozšíření výroby polovodičů v členských státech či problematice ochrany novinářů. Přinášíme přehled nejzásadnějších projednávaných témat.

Více dobíjecích stanic a ekologičtější námořní paliva
Evropský parlament schválil nové předpisy, jež mají zajistit více čerpacích stanic s alternativními palivy, snadné nabíjení a ekologičtější námořní paliva. Dobíjecí stanice budou nově k dispozici pro osobní automobily každých 60 km a pro nákladní vozidla a autobusy každých 120 km. Vodíkové dobíjecí stanice se mají nacházet na každém 200. kilometru. Nové předpisy jsou součástí balíčku „Fit for 55“, jehož cílem je snížení emisí skleníkových plynů do roku 2030 nejméně o 55 % oproti roku 1990.

Ochrana novinářů před účelovými žalobami
Během úterního zasedání poslanci schválili legislativní návrh na ochranu novinářů, mediálních organizací, ochránců veřejných práv, vědců, umělců, či aktivistů před tzv. strategickými žalobami proti účasti veřejnosti, jejichž účelem je zpravidla snaha o jejich umlčení. Schválený návrh se má týkat přeshraničních případů žalob a jejich obětem nabízí například možnost požádat o zamítnutí žaloby již v rané fázi řízení, či náhradu škody.

Pravidla pro snížení průmyslových emisí
Parlament přijal svůj postoj ke směrnici o průmyslových emisích a skládkách odpadů. Povinnost snižování emisí se bude nově vztahovat i na těžební průmysl a výrobce baterií. Snižování znečištění by se mělo týkat především ovzduší, půdy a vody, přičemž slibuje pozitivní vliv na životní prostředí i zdraví občanů.

Zvýšení úspor energie
V rámci Zelené dohody pro Evropu (Green Deal for Europe) poslanci formálně schválili předběžnou dohodu s Radou na plánech nových cílů v oblasti úspor energií do roku 2030. Nová směrnice o energetické účinnosti má zvýšit energetickou bezpečnost a pomoci v boji proti změnám klimatu. Členské státy budou muset zajistit společné snížení spotřeby energie o nejméně 11,7 % do roku 2030, což bude znamenat průměrnou úsporu 1,5 % ročně. Úspory se mají týkat zejména veřejné správy, budov, podniků či datových center.

Boj proti násilí na ženách
Parlament přijal mandát pro jednání s Radou o pravidlech boje proti násilí na ženách, který zahrnuje definici znásilnění založenou na souhlasu, přísnější tresty za kybernetické násilí a lepší podporu obětem. Poslanci také požadují lepší postupy pro zajištění bezpečnosti a zdraví obětí a bezplatnou právní pomoc.

Akt EU o čipech
Parlament přijal předběžnou dohodu o zajištění dodávek čipů do EU, posílení výroby a inovací a zavedení mimořádných opatření proti jejich nedostatku. Cílem nového předpisu je zrychlení povolovacích řízení a uznání zásadního významu čipů prostřednictvím tzv. statusu nejvyššího vnitrostátního významu. Výzkum a inovace plánuje EU podpořit 3,3 miliardami eur, které budou investovány do malých a středních podniků zabývajících se zejména oblastí designu čipů.

Ekodesign: ekologičtější a energeticky účinnější výrobky
Ve středu se poslanci dohodli na své pozici pro jednání s vládami EU o nové směrnici, která by měla zvýšit udržitelnost výrobků. Té chce dosáhnout zajištěním delší životnosti, možností snadnějších oprav či recyklace a lepší informovaností spotřebitelů. Směrnice obsahuje požadavek, aby životnost výrobků nebyla omezována jejich konstrukčními prvky. Například u spotřebního zboží by měly být po přiměřenou dobu k dispozici náhradní díly a příslušenství, u elektroniky pak dostupné aktualizace softwaru. Poslanci se také vyslovili pro zákaz likvidace neprodaného textilu a elektronických zařízení.

Obnova ekosystémů
Poslanci přijali svůj postoj k nařízení o obnově přírody, jež má zásadní význam v boji proti změnám klimatu a ztrátě biologické rozmanitosti. Do roku 2030 poslanci rovněž plánují přijetí opatření na obnovu minimálně 20 % pevninských a mořských oblastí. Obnova by se měla týkat také zemědělské půdy. Návrh právního rámce však nezavádí nová chráněná území v EU a zahrnuje možnost odložení těchto cílů v případě závažných socioekonomických situací.

Další munice pro Ukrajinu
Evropský parlament ve čtvrtek podpořil plán navýšení výroby dělostřelecké munice a raketových střel v EU, jež má urychlit jejich dodávky na Ukrajinu a zároveň pomoci členským státům doplnit jejich arzenály. Plán počítá se zavedením cílených opatření, včetně financování ve výši 500 milionů eur.

Obrana Parlamentu před vměšováním
Parlament požádal o důkladný monitoring vměšování cizích států do jeho činnosti a vyzval k přijetí opatření, která zajistí větší odolnost a transparentnost institucí EU. Návrh změny parlamentních pravidel o 14-ti bodech předložila předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsola. Obavy budí zejména lobbistické aktivity Kataru, Spojených arabských emirátů, Maroka, Číny a Ruska v Bruselu.

Zdroj a foto : Evropský parlament

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688