Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  16.07.2023 10:16:07

Pražská burza v týdnu díky bankám poskočila nejsilněji za 3 měsíce. Vliv akcií ČEZ dále klesl, ještě výrazněji pražské burze vévodí finanční tituly


Pražská burza dokázala od úterý již jen postupně posilovat, když i na zahraničních trzích byl znát přetrvávající optimismus. Přicházel zejména z USA vzhledem ke středečnímu reportu o pokračujícím mírnění tamní inflace. Pozitivní páteční hospodářské výsledky amerických bank pak v závěru týdne dále podpořily optimismus i na evropských bankách. Index PX se ve středu ráno skokově dostal nad v minulosti v reportech zmiňovanou technickou hranici 1 290 b., což dále umocnilo jeho směrování. Páteční závěr u 1 311 b. znamená výrazný týdenní posun o 2,12 %. Nicméně evropským akciím se dle indexu EuroStoxx 600 vedlo ještě o zhruba procentní bod lépe.

Vítězem týdne se s náskokem staly akcie PILULKA, které se již vlastně vrátily k ceně sekundárního úpisu. V pátek přidaly již sedmou seanci v řadě, když se tím pokoušejí utíkat od svých historických minim 380 z úvodu července.

Titul má však zanedbatelnou váhu v indexu PX (aktuálně 0,29 %) a tak výkonnost pražské burzy násobně více podpořily primárně bankovní tituly. Akcie KB ve středu prolomily rezistence u cca 675 a ocitly se v pátek již nejvýše od konce dubna, resp. od letošní dividendy. Akcie ERSTE se pak v domovské Vídni dostaly vlastně na rezistence, resp. úrovně, kde na přelomu dubna/května ukázaly svůj „vrchol“. Ve Vídni zkrátka nakonec zakončily od denních maxim o téměř půl eura níže, resp. v přepočtu na sotva 784 . Pokud v pondělí nedojde na novou pozitivní vlnu, lze tak očekávat v Praze dohánění zmiňovaného vývoje. Stranou optimismu nezůstaly s menší intenzitou ani akcie MONETA, které tak rovněž pokračují v mírnění ztrát po letošní dubnové dividendě. V týdnu zveřejněná akcionářská struktura poodkryla, že finančník Pavel Tykač v uplynulém čtvrtletí dále navýšil svůj podíl v bance (více zde).


Po čtyřech ztrátových týdnech se pak nadechly akcie PHOTON ENERGY. Na konci týdne zveřejněný měsíční report ukázal za červen tentokrát již meziroční 8,6% nárůst produkce, především však v důsledku nových výrobních kapacit v Rumunsku. Za celé pololetí tak nakonec výsledek dopadl celkově méně negativně, resp. vyprodukovaných 65,5 GWh elektřiny je meziročně jen o 0,5 GWh nižší. Pozitivní dopad rozšiřování výrobního portfolia má tak být více znatelný právě v nadcházejících měsících.

V týdnu posledním růstovým titulem, nicméně jen nevýrazně, byly akcie KOFOLA. Pokoušely se držet na svých 4měsíčních maximech, když investoři měli k dispozici informace o nových vlastně protichůdných tzv. insider obchodech. Dlouhodobý zaměstnanec Pavol Chalupka se na konci roku 2019 stal marketingovým šéfem společnosti a nyní vůbec poprvé zainvestoval do firemních akcií (cca 112 tis. Kč). Ve středu totiž koupil na pražské burze 2 337 akcií KOFOLA při kurzu 248 . Jeho krok nicméně může souviset s firemním motivačním programem, který je vázáný právě i na vlastní nákupy. Každopádně opačnou cestou se vydal finanční ředitel divize Adriatic Martin Pisklák. Ten ve stejný den naopak prodal 3 612 akcií KOFOLA, resp. pak ještě o den později dalších 1 168. Zkrátka celkem za výrazných téměř 1,2 mil. . M.Pisklák nakupoval firemní akcie v minulosti za své naposledy v roce 2019, resp. dalo by se hovořit o prodejích s kurzovou ztrátou. Na druhou stranu získal v rámci motivačního programu v mezičase tisíce akcií KOFOLA zdarma.

Pár titulů zakončilo proti trhu, nicméně jen nevýrazně. Hlavní titul pražské burzy ČEZ zažil kurzově poměrně poklidné obchodování, resp. zdaleka ani „nevyužil“ v minulém reportu zmiňované možné nejbližší cenové rozpětí pohybu v pásmu cca 870-920 . V kontextu naopak optimismu na bankovních titulech, akcie ČEZ dále přicházejí o svůj vliv na pražské burze. Jejich váha v indexu PX zkrátka klesla na dlouho nevídaných sotva 17,7 %. Ceny elektřiny vlastně přišly o zisky z předchozího týdne. Na denním trhu možno zmínit pro tento víkend díky slunečnému počasí řadu hodin záporné ceny. Nejvíce na neděli na 15 hod., kde zákazníci za odebrání silové elektřiny dostanou 22 EUR/MWh. Akcie ČEZ každopádně hlavně dále čekají na dění okolo „LEX ČEZ“, resp. především rozlousknutí co vládafirmou hodlá skutečně udělat.


Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688