Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  14.07.2023 17:07:42

Příští týden bude patřit výsledkové sezóně za 2Q23 na obou stranách Atlantiku

Hlavní dění se upíralo v minulém týdnu ke zveřejnění americké spotřebitelské inflace CPI za červen a k začátku výsledkové sezóny rovněž v USA. Americké CPI za červen na celkové úrovni zpomalilo na 3,0 % po 4,0 % v květnu a očekávání 3,1 % r/r. Za poklesem meziročního tempa růstu inflace z velké části stála srovnávací základna loňského roku v kombinaci s tím, že se již letos více stabilizoval cenový vývoj. Největší překvapení přinesly výsledky jádrové inflace (bez cen energií a potravin), která zpomalila na 4,8 % r/r (5,3 % v květnu; oček. 5,0 %), což je nejnižší hodnota od října 2021. Vůči květnu se index jádrové inflace zvýšil o 0,2 % m/m, což je nejnižší tempo růstu za poslední 2 roky. Nižší výsledky spotřebitelské inflace přinesly optimismus do řad rizikových aktiv s výhledem na potenciální příznivější vývoj měnové politiky Fedu.

Výsledková sezóna zahájila na jedničku. Delta Airlines, PepsiCo i velké banky představily solidní čísla za 2Q23 a v několika případech došlo i ke zvýšení výhledu do konce roku. Nižší růst spotřebitelské inflace CPI v USA a pozitivní zahájení výsledkové sezóny za 2Q23 přineslo nákupní poptávku na akciových indexech.

Konkrétně pak USA měřeno indexem S&P 500 zakončilo týden o 2,9 % t/t silnější. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 zakončila o 3,1 % t/t výše. Domácí index PX se vyvíjel v souladu s ostatními akciovými indexy a za týden si připsal 2,1 % t/t na 1310,9 bodu.

Společnosti na BCPP

Generální ředitel Primoca Ladislav Semetkovský uvedl v rozhovoru pro deník E15, že v budoucnu nevylučuje prodej podílu ve společnosti francouzskému Airbusu. S tím Primoco před měsícem podepsalo memorandum, které vymezuje možnou spolupráci obou firem. V současnosti však Semetkovský o prodeji svého podílu neuvažuje a při prvním jednání s Airbusem okamžitý prodej podílu odmítl. Započatá spolupráce s Airbusem je podle Semetkovského v oblasti obchodu a servisu (cross-sell, tj. získání nových zákazníků od Airbusu), rozvíjení umělé inteligence letadel a pomoci s vojenskou certifikací letounů. Airbus by také mohl pomoci s výrobní kapacitou, pokud by Primoco prodávalo více letadel, než kolik je schopno samo vyrobit. K první oblasti Semetkovský uvedl, že jedná s několika zákazníky, k nimž by bez Airbusu neměl přístup. Motivací Airbusu k uzavření spolupráce byl podle gen. ředitele fakt, že Airbus vyvíjí drony ve větší kategorii, ale ve střední kategorii, do níž patří Primoco One 150, neměl hotový produkt. Semetkovský zopakoval, že letos plánuje dosáhnout tržeb 750 – 850 mil. a že zisk EBITDA by měl přesáhnout 300 mil. . Titul zakončil týden na 720 (-2,7 % t/t).

Český výrobce městského mobiliáře mmcité zahájil primární nabídku akcií (IPO), která potrvá do 26. 7. (12:00). Firma nabídne až 1 mil. nových akcií, což by znamenalo až 33% podíl z celkového nového počtu akcií 3 mil. V nabídce jsou pouze nové akcie společnosti, žádný ze současných akcionářů své akcie neprodává. Akcie budou nabízeny za cenu 160 – 200 /akcie, tedy cílovaný výnos je 160 – 200 mil. . Účelem emise je získání prostředků na rozšíření a zefektivnění výroby, které by mělo usnadnit nárůst tržeb a vést ke zvýšení ziskovosti. Firma vyrábí např. lavičky, zastávky veřejné dopravy, koše, stojany na kola a další. Společnost má v současnosti 10 poboček po světě a 80 % produkce, kterou vyrábí v Bílovicích u Zlína, jde na export. Firmu založil v r. 1994 David Karásek, který má nyní ve firmě podíl 96,5 %. Společnost loni poprvé přesáhla hranici tržeb 1 mld. , když vykázala tržby 1,16 mld. při marži EBITDA 5,3 % a marži čistého zisku 2,8 %. Akcie se začnou obchodovat na pražské burze 1. srpna pod tickerem MMCTE.

Agentura Moody’s v pátek oznámila, že přidělila plánovaným novým dluhopisům Energo-Pro rating Aa1. Tyto dluhopisy v celkové nominální hodnotě 310 mil. USD budou určeny na splacení současné emise 4,50/2024 v objemu 250 mil. EUR a další účely. Agentura uvedla, že přidělení vysokého ratingu Aa1 je dáno garancí vůči dluhopisům od U.S. International Development Finance Corporation (DFC), což je agentura vlády USA, jež požívá veškerých jejích záruk a výhod. Rating podle Moody’s nevyjadřuje žádný názor na samotnou Energo-Pro, neboť ta nebyla předmětem analýzy. Přidělení vysokého ratingu novým dluhopisům Energo-Pro podle nás zvyšuje šance na jejich upsání a tím i na úspěšné refinancování emise 4,50/2024. Schopnost získat nové financování je pozitivní i pro dluhopisy 6,50/2023.

Nejvíce rostoucí akcií uplynulého týdne na pražské burze byla Pilulka (454 , +10,7 % t/t). Na titulu se neobjevila žádná kurzotvorná informace. Jednalo se o technický posun z velmi nízkých úrovní po proběhnutém SPO v minulém měsíci. Naopak nejvíce klesajícím titulem bylo Primoco (-2,7 % t/t na 720 ). Generální ředitel pohovořil o firmě pro E15 včetně dění kolem navázání spolupráce s Airbusem a údajné možnosti zakoupení podílu v Primocu právě zmíněnou společností. Pokles akcií přisuzujeme technickému vybírání zisků po dosažení historického maxima v předchozím týdnu.

Výhled na příští týden

Příští týden bude patřit plně výsledkové sezóně za 2Q23, která se naplno rozjede na obou stranách Atlantiku. Mezi nejvíce sledovaná jména budou například patřit Morgan Stanley, Goldman Sachs, Netflix, Tesla, SAP, Freeport, Abbot Laboratories či Johnson & Johnson. Pokud bude výsledková sezóna postupovat v podobném gardu jako ve svém začátku, tak by měla podpořit zájem o riziková aktiva. Naše očekávání je nakloněno právě lepšímu vyznění výsledkové sezóny, a proto jsme i na příští týden mírně pozitivní.

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na úterní maloobchodní tržby za červen (oček. 0,5 po 0,3 % m/m), průmyslovou produkci za červen (oček. 0,0 po -0,2 % m/m) a ve zbytku týdne na průběžná data z trhu nemovitostí (stavební povolení či prodeje domů). V Německu se zaměříme na čtvrteční průmyslovou inflaci PPI za červen (oček. 0,0 po +1,0 % r/r). V Číně se zaměříme na pondělní HDP za 2Q23 (oček. 7,1 po 4,5 % r/r) a průmyslovou produkci za červen (oček. 2,5 po 3,5 % r/r).

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688