ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  13.07.2023 14:00:00

EU a Japonsko posilují strategickou spolupráci v digitální oblasti a u dodavatelských řetězců kritických surovin

Strategické partnerství mezi EU a Japonskem nadále roste a nabývá na dynamice a oba partneři posilují svou spolupráci v oblastech s vysokým hospodářským potenciálem. To přispívá k ekonomické odolnosti a bezpečnosti v současném geopolitickém kontextu a situaci rychlých technologických změn.

V souvislosti se summitem EU-Japonsko dnes vedoucí představitelé obou stran uvítali:

  • podpis memoranda o spolupráci na podporu bezpečného a odolného podmořského kabelového propojení a memoranda o spolupráci v oblasti polovodičů na prvním zasedání Rady pro digitální partnerství mezi Japonskem a EU dne 3. července. EU a Japonsko stvrdily, že jejich společným cílem je pokrok v digitální oblasti na podporu hospodářského růstu a digitální transformace zaměřené na člověka na základě sdílených demokratických zásad a základních práv,
  • podpis správního ujednání mezi Komisí a Japonskou organizací pro kovy a energetickou bezpečnost (JOGMEC) dne 6. července, které má posílit spolupráci v oblasti dodavatelských řetězců kritických surovin.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová uvedla: „Hospodářská bezpečnost je otázkou, která spojuje Japonsko i EU. Naše ekonomiky jsou podobně závislé a potřebují snížit riziko ohrožující naše dodavatelské řetězce. Jedním z našich cílů je omezit nadměrnou závislost na produktech, které jsou pro naše hospodářství životně důležité, jako například kritické suroviny a polovodiče, kde máme jen několik málo dodavatelů – a řada z nich sídlí v Číně. Velice mě těší, že jsme uzavřeli ujednání o spolupráci v obou oblastech. Takováto spolupráce pro nás může být vysoce přínosná.“

Klíčové výsledky prvního zasedání Rady pro digitální partnerství mezi Japonskem a EU

Na prvním zasedání Rady pro digitální partnerství mezi Japonskem a EU dne 3. července podepsali oba partneři memorandum o spolupráci na podporu bezpečné, odolné a udržitelné podmořské konektivity. Zejména budou společně prosazovat opatření na rozvoj podmořského kabelového propojení přes Arktidu, které zajistí bezpečnou a vysoce kvalitní konektivitu mezi EU a Japonskem s potenciálem na rozšíření do jihovýchodní Asie a širšího tichomořského regionu.

EU a Japonsko rovněž podepsaly memorandum o spolupráci v oblasti polovodičů, které umožní rozvinout těsnou spolupráci v oblasti výzkumu a vývoje, mechanismus včasného varování před kritickými narušeními dodavatelského řetězce polovodičů a spolupráci v oblasti pokročilých dovedností v odvětví polovodičů.

Kromě těchto dvou memorand se EU a Japonsko dohodly na posílení spolupráce u celé řady témat společného zájmu, jako je umělá inteligence včetně generativní AI, spolupráce v oblasti kvantové a vysoce výkonné výpočetní techniky, včetně vzájemného přístupu výzkumných pracovníků k superpočítačům obou partnerů (Fugaku na japonské straně a LUMI, Leonardo a Mare Nostrum 5 na straně EU), výzkum a normalizace v oblasti sítí 5G a dalších, správa dat a podpora osvědčených postupů s cílem umožnit volný tok dat na základě důvěry a kybernetická bezpečnost, včetně sdílení informací a společné odborné přípravy. Obě strany se rozhodly prozkoumat možnosti budoucích společných opatření v oblastech s vysokým hospodářským potenciálem, jako je digitální transformace malých a středních podniků a interoperabilita digitálních identit a elektronické podpisy na podporu digitální obchodní výměny.

Zasedání Rady spolupředsedali evropský komisař pro vnitřní trh Thierry Breton, japonský ministr pro digitální transformaci Taro Kono, ministr vnitra a komunikací Takeaki Macumoto a státní ministr hospodářství, obchodu a průmyslu Fusae Ota.

Společné prohlášení Japonska a EU z prvního zasedání Rady pro digitální partnerství mezi Japonskem a EU je k dispozici online.

Posílení spolupráce v oblasti dodavatelských řetězců kritických surovin

Minulý týden, před konáním summitu EU-Japonsko, podepsaly Komise a Japonská organizace pro kovy a energetickou bezpečnost (JOGMEC) u příležitosti návštěvy předsedy JOGMEC Hadžimeho Wakudy v Bruselu dne 6. července „správní ujednání o spolupráci v oblasti dodavatelských řetězců kritických surovin“.

Jedná se o součást cíle EU posílit svou globální spolupráci se spolehlivými partnery na mnohostranné úrovni a prostřednictvím vzájemně prospěšných partnerství, o němž se hovoří v aktu o kritických surovinách, který nedávno navrhla Komise.

Ujednání představuje příležitost k prohloubení spolupráce s ambiciózním partnerem EU orientovaným na budoucnost, jakým je Japonsko, v otázkách zásadního významu pro ekologickou a digitální transformaci našich průmyslových odvětví. Umožní sdílet informace a prohloubit porozumění, pokud jde o řízení rizik v dodavatelském řetězci, inovace a rámce pro recyklaci a oběhovost, jakož i výměnu informací o projektech a příslušných podpůrných nástrojích.

Další kroky

Spolupředsedové Rady pro digitální partnerství mezi Japonskem a EU zastupující obě strany se hodlají znovu sejít v Bruselu v roce 2024, posoudit dosažený pokrok a podniknout další kroky k prohloubení partnerství.

V rámci správního ujednání o spolupráci v oblasti dodavatelských řetězců kritických surovin již probíhají první zasedání a výměna informací. Organizace JOGMEC bude rovněž pozvána k účasti na specializovaných seminářích v rámci příštího Evropského týdne surovin, který se bude konat ve dnech 13.–16. listopadu 2023.

Souvislosti

Japonsko a EU zahájily vůbec první digitální partnerství dne 12. května 2022 během 29. summitu Japonska a EU v Tokiu. Cílem digitálního partnerství je rozvíjet spolupráci v digitálních otázkách, zejména prostřednictvím posíleného kooperativního výzkumu v oblasti špičkových technologií, dialogu o regulaci a sbližování a formování společných postojů na mezinárodních fórech.

EU a Japonsko úzce spolupracují v oblasti odolnosti dodavatelského řetězce a zejména hodnotových řetězců kritických surovin. Tato spolupráce probíhá v multilaterálním kontextu – především v rámci japonského předsednictví skupiny G7, konference EU-US-JP-AU-CA o kritických materiálech a nerostných surovinách nebo partnerství pro zabezpečení nerostných surovin. Správní ujednání poskytuje příležitost k prohloubení dvoustranné spolupráce mezi orgány veřejné správy obou stran.

Další informace

Společné prohlášení Japonska a EU z prvního zasedání Rady pro digitální partnerství mezi Japonskem a EU

Memorandum o spolupráci v oblasti podmořských kabelů

Memorandum o spolupráci v oblasti polovodičů

Zpráva – Posílení spolupráce s Japonskem v oblasti dodavatelských řetězců kritických surovin prostřednictvím nového správního ujednání

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688