mesto-pisek.cz (Písek)
Z regionů  |  14.07.2023 08:57:45

Starosta poděkoval dvěma mužům, kteří zachránili malou holčičku

zachránci

První červencovou neděli si Jan Kuča a jeho švagr Lukáš Bandy chtěli vyrazit po práci na pivo, jejich cesta se ale změnila v drama. Když byli u městské ostrova, předjela je asi pětiletá holčička na kole, vyjela mimo chodník, ztratila rovnováhu, a i s kolem se skutálela do řeky. Neváhali ani chvilku a hned pro ni do vody skočili a vytáhli na břeh. Dívenka byla potlučená a plakala, ale zdála se být jinak v pořádku. Oba osmadvacetileté muže přijal tento týden starosta Michal Čapek, aby jim osobně poděkoval za záchranu života malého dítěte. „Chtěl bych vám poděkovat nejen za sebe a za město, ale také za rodiče, že jste neváhali a okamžitě jste pro holčičku do vody skočili. Byli jste ve správný čas na správném místě a zachovali jste se úžasně. Díky své okamžité reakci jste zabránili velké tragédii,“ řekl starosta při setkání s Janem Kučou a Lukášem Bandym na radnici.
Nešťastná událost se podle zachránců seběhla velmi rychle. Ani chvilku ale nepřemýšleli o tom, co by měli udělat. „Postranní kolečko se jí dostalo mezi obrubník a trávník, to jí celé kolo obrátilo a ona se před lávkou na ostrov skutálela z toho velkého srázu do řeky. Hned jsme k vodě vyrazili, první, co jsem viděl, byla její ručička a kolo. Sklouzl jsem za ní do vody a vytáhl jí, pak jsem ještě vyndal kolo,“ popsal dramatické okamžiky Jan Kuča. „Byl to reflex, takhle by se zachoval každý,“ míní. Oba se shodují na tom, že kdyby v tu chvíli na místě nebyli, mohla mít tato nehoda místo šťastného smutný konec.
Rodiče na místo přiběhli, když byla holčička na břehu. „Přiběhli k nám, byli v šoku. Řekli jsme jim, ať holčičku svlečou a zkontrolují, jestli není zraněná,“ doplnil Jan Kuča. O dívku se starala maminka, její tatínek se zase zajímal o samotné zachránce, děkoval jim, nabízel jim prý i peníze. „Za takovou věc se nic nebere, to by nám Pán Bůh neodpustil,“ shodují se. Zajímal by je ale osud malé holčičky, jestli z nehody opravdu vyvázla jen se škrábanci a modřinami, jak se na místě zdálo. Snažili se rodiče zkontaktovat výzvou na sociálních sítích, ale bez úspěchu.

Petra Měšťanová, tisková mluvčí

zachránci
zachránci

Zodpovídá: Petra Měšťanová, DiS.
Vytvořeno / změněno: 14.7.2023 / 14.7.2023

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688