Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  14.07.2023 07:39:37

Data potvrzují dezinflační tendence v USA i u nás (Ranní zpráva z finančního trhu)

Makroekonomické statistiky, které by měly potenciál výrazněji zahýbat s finančními trhy, dnes na programu nebudou. Trhy tak získají prostor vstřebat dezinflační čísla z předchozích dní. Domácí kalendář nabídne pouze květnovou bilanci běžného účtu platební bilance. V zámoří bude zveřejněn předběžný červencový údaj o důvěře v ekonomiku podle Michiganské univerzity včetně ukazatele inflačních očekávání.

Dnešní kalendář zásadní statistiky nenabídne

Trhy očekávají, že důvěra v ekonomiku USA podle Michiganské univerzity se v červenci mírně zlepšila. Konkrétně z 64,4 v červnu na 65,5 bodů. Pokračovat by měl i pokles složky inflačních očekávání v ročním horizontu z 3,3 % na 3,1 %. Jen o desetinku níže však podle tohoto šetření nadále zůstávají také dlouhodobá inflační očekávání v horizontu 5-10 let.

Saldo tuzemského běžného účtu platební bilance se v květnu pravděpodobně meziměsíčně zhoršilo. To by mělo být dáno hlavně sezónností, která se tradičně z dubna na květen překlápí výrazně směrem k nižší bilanci běžného účtu, a to hlavně ve složkách primárních a sekundárních důchodů. Nad očekávání vysoký přebytek zahraničního obchodu zveřejněný minulý týden však vychyluje riziko našeho odhadu salda běžného účtu ve výši -3,3 mld. CZK, který je zároveň tržním konsenzem, mírně směrem nahoru.

Zpomalující inflace podpořila sázky na snížení sazeb ČNB

Meziroční inflace se v červnu v souladu s tržním očekáváním i naší prognózou snížila z květnových 11,1 % na 9,7 %. Jádrová inflace, která je očištěná o ceny energií, pohonných hmot a potravin pak zpomalila z 8,6 % y/y na 7,5 % y/y. To bylo hlavně důsledkem vysoké srovnávací základny loňského roku. Po sezónním očištění se jádrové ceny zvýšily stejně jako v květnu meziměsíčně o mírných 0,1 %. Jednalo se tak již o druhý měsíc v řadě, kdy se meziměsíční růst jádrových cen nacházel v anualizovaném vyjádření pod cílem centrální banky. To z našeho pohledu svědčí o průsaku slabé poptávky do cenové dynamiky. Více zde: https://bit.ly/3rxb3qL.

Trhy potvrzení dezinflačního trendu v tuzemsku utvrdilo v očekávání výrazného snížení úrokových sazeb ČNB již v letošním roce. Zaceněn je aktuálně pokles repo sazby do konce roku o zhruba 100 bb, což je v porovnání se středou o necelých 10 bb více. V nejistotě ohledně načasování zahájení cyklu uvolňování měnové politiky trhy drží bankovní rada ČNB, která nadále zdůrazňuje proinflační rizika a pokračuje ve vymezování se vůči tržnímu očekávání i vlastní prognóze. Důvodem je zřejmě také snaha podpořit korunu na pozadí zužujícího se úrokového diferenciálu.

Odeznívání inflačních tlaků znovu ukázala také data z USA. Ceny průmyslových výrobců (PPI) v červnu vzrostly meziměsíčně o 0,1 %, tedy o 0,1 pb pomaleji, než se očekávalo. Zároveň byl směrem dolů revidován i květnový údaj. V meziročním vyjádření se tak PPI zvýšily rovněž o 0,1 % oproti tržnímu konsenzu ve výši 0,4 %. Po středeční nižší spotřebitelské inflaci se tedy jedná o další dílek do skládačky nad očekávání rychlého odeznívání inflačních tlaků v zámoří. Počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti v minulém týdnu sice mírně poklesl, tato data z prázdninových týdnů však trhy mají tendenci příliš nepřeceňovat.

Koruna navzdory výraznému poklesu domácích tržních úrokových sazeb k euru neoslabila. Podržel ji pravděpodobně oslabující americký dolar, který k euru na pozadí slabších cenových statistik ztratil 0,7 % na 1,121 USD/EUR. Maďarský forint si včera k euru připsal 0,4 % na 374,0 HUF/EUR, polský zlotý uzavřel s nepatrnou ztrátou na úrovni 4,443 PLN/EUR.

Autor: Jaromír Gec

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

18.10.2023Dezinflační proces v eurozóně pokračuje (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688