ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  13.07.2023 12:00:00

Nové iniciativy na podporu profesních drah ve výzkumu a posílení Evropského výzkumného prostoru

Komise dnes představila komplexní soubor opatření, jejichž cílem je posílit Evropský výzkumný prostor (EVP) a zároveň zvýšit jeho odolnost, přitažlivost a konkurenceschopnost. Tento soubor přispěje k prioritnímu opatření politického programu EVP na období 2022–2024, konkrétně k podpoře atraktivních a udržitelných profesních drah ve výzkumu.

Uvedené iniciativy přinesou podstatné výhody více než 2 milionům výzkumných pracovníků v celé Evropě, neboť podpoří stabilní a dobře placené pracovní příležitosti. Zejména začínající výzkumní pracovníci a další výzkumné talenty budou povzbuzováni k tomu, aby zůstali v Evropě, a zároveň se budou řešit otázky spojené s nejistotou v jejich profesní dráze. Současně se vynaloží úsilí o to, aby se Evropa stala lákavou destinací pro mezinárodní talenty, čímž se dále zvýší její přitažlivost na celosvětové scéně.

Soubor opatření zahrnuje:

  • návrh doporučení Rady, kterým se zřizuje nový evropský rámec pro profesní dráhy ve výzkumu,
  • novou chartu pro výzkumné pracovníky, která nahradí chartu a kodex pro výzkumné pracovníky z roku 2005 novými a revidovanými zásadami,
  • evropský rámec kompetencí pro výzkumné pracovníky (ResearchComp), který podpoří meziodvětvovou mobilitu výzkumných pracovníků.

Podporou výzkumných talentů chce Komise posílit celý systém výzkumu a inovací v Evropě. Zvyšováním přitažlivosti a efektivnosti profesních drah ve výzkumu je položen základ pro průlomový výzkum a vývoj špičkových technologií. To zase zajistí konkurenceschopnost Evropy v životně důležitých odvětvích, včetně zdravotnictví, obrany, digitálních technologií a zelených technologií.

Evropský rámec pro profesní dráhy ve výzkumu

Posílení profesních drah ve výzkumu je v politickém programu EVP nejsledovanějším cílem členských států. Navrhované doporučení Rady se v souladu se závěry Rady o profesních drahách ve výzkumu z května 2021 a na základě konzultací se všemi příslušnými zúčastněnými stranami zabývá výzvami spojenými s profesní dráhou výzkumných pracovníků v Evropě. Zahrnuje tyto aspekty:

  • definici výzkumného pracovníka a výzkumných profesí a uznání jejich hodnoty,
  • zlepšení podmínek přijímání do pracovního poměru a pracovních podmínek, včetně opatření k větší míře využívání smluv na dobu neurčitou,
  • výzkumné pracovníky kvalifikované pro meziodvětvovou a mezioborovou profesní dráhu a pro podnikání a inovace,
  • spravedlivý kariérní růst a postup,
  • opatření pro vyváženou mobilitu talentů,
  • posílená opatření na podporu profesních drah ve výzkumu,
  • účinné sledování profesních drah ve výzkumu prostřednictvím specializovaného střediska pro sledování.

Nová charta pro výzkumné pracovníky

Navrhované doporučení Rady zavádí novou chartu pro výzkumné pracovníky, která je určena výzkumným pracovníkům, zaměstnavatelům, financujícím subjektům a tvůrcům politik. Rozpracovává předchozí Evropskou chartu pro výzkumné pracovníky a Kodex chování pro přijímání výzkumných pracovníků (z roku 2005).

Evropská charta pro výzkumné pracovníky představovala soubor obecných zásad a požadavků, které upřesňují úlohu, povinnosti a práva výzkumných pracovníků, jakož i jejich zaměstnavatelů nebo subjektů, které je financují. Kodex chování pro přijímání výzkumných pracovníků sestával ze souboru obecných zásad a požadavků, které by měli zaměstnavatelé nebo financující subjekty dodržovat při jmenování výzkumných pracovníků nebo jejich přijímání do pracovního poměru a které doplňují zásady a požadavky uvedené v Evropské chartě pro výzkumné pracovníky. Předchozí zásady charty i kodexu podpořilo 1 444 organizací z celé Evropy.

Nová charta z výše uvedených principů vychází: původní zásady aktualizovala a zjednodušila svou strukturu. Je určena výzkumným pracovníkům, jakož i zaměstnavatelům a financujícím subjektům v oblasti výzkumu ve veřejném a soukromém sektoru. Stane se klíčovým nástrojem politiky EU na podporu atraktivních profesních drah výzkumných pracovníků, usnadní její provádění ze strany výzkumných organizací i subjektů financujících výzkum a podpoří dobré pracovní podmínky výzkumných pracovníků ve všech fázích jejich profesní dráhy.

ResearchComp

ResearchComp je prvním rámcem kompetencí EU pro výzkumné pracovníky a klíčovou iniciativou v souvislosti s Evropským rokem dovedností. V souladu snovým sdělením o EVPaEvropskou agendou dovednostípřijatou Komisí v roce 2020 bude usilovat o to, aby výzkumní pracovníci disponovali souborem průřezových dovedností nezbytných pro profesní dráhu ve všech oborech lidské činnosti, včetně akademické půdy, podniků a průmyslu či veřejné správy, nebo ve vlastních startupech. Nové internetové stránky podpoří rozvoj přizpůsobeného doktorandského vzdělávání a cílených vzdělávacích příležitostí, mimo jiné prostřednictvím mikrocertifikátů. Výzkumným pracovníkům rovněž umožní získat jasný přehled o jejich průřezových dovednostech a v případě potřeby zvýšit kvalifikaci.

ResearchComp je prvním novým nástrojem, který Komise za účelem dalšího posílení profesních drah ve výzkumu vyvinula. Připravují se i nástroje nové, které dnes navržené doporučení Rady rovněž podporuje. Zahrnují talentovou platformu ERA coby internetové kontaktní místo pro výzkumné pracovníky, které jim poslouží jako vstupní bod pro řadu služeb; středisko pro sledování profesních drah v oblasti výzkumu a inovací, které bude profesní dráhy sledovat pomocí aktualizovaných údajů a důkazů, čímž přispěje ke zlepšení systému výzkumu a inovací a k tvorbě politik založených na důkazech, a investiční strategii na podporu organizačních změn, v jejímž rámci budou subjekty na trhu práce v oblasti výzkumu a inovací vyzývány, aby v rámci výzkumu společně vytvářely atraktivnější profesní dráhy.

Další kroky

Členské státy projednají návrh doporučení Rady předložený Komisí, včetně nové charty pro výzkumné pracovníky, aby ho Rada mohla v konečné fázi přijmout.

Po přijetí tohoto doporučení bude Komise sledovat provádění jeho ustanovení, a zejména podpoří zavádění a využívání rámce ResearchComp, který umožní přínosy doporučení maximalizovat. Komise již přitom pracuje na zlepšení a tvorbě dalších iniciativ na podporu profesních drah ve výzkumu, včetně platformy EURAXESS, talentové platformy EVP, fondu RESAVER a střediska pro sledování profesních drah v oblasti výzkumu a inovací, jež umožní sledovat účinky provádění dnes navrženého doporučení Rady. Kromě toho Komise vyvíjí pilotní projekt, jehož spuštění se očekává v roce 2024 a který má otestovat zásady investiční strategie na podporu organizací na celém území EVP při zavádění evropského rámce pro profesní dráhy ve výzkumu a charty pro výzkumné pracovníky.

Souvislosti

Sdělení Komise z roku 2020 „Nový EVP pro výzkum a inovace“ zdůraznilo význam odpovídajících rámcových podmínek na podporu kariér v evropském výzkumu. Odvolává se na soubor opatření, včetně vytvoření evropského rámce kompetencí pro výzkumné pracovníky, což je zároveň jedno z opatření nové agendy dovedností.

Závěry Rady z května 2021 s názvem „Prohloubení Evropského výzkumného prostoru: poskytnout výzkumným pracovníkům atraktivní a udržitelné profesní dráhy a pracovní podmínky a zajistit, aby se mobilita v oblasti výzkumu stala realitou“ vyzvaly Komisi, aby předložila návrh založený na komplexním rámci, který by řešil výzvy související s profesními drahami ve výzkumu ve všech odvětvích, a udal tak možný směr dalšímu vývoji charty a kodexu pro výzkumné pracovníky.

Dnešní soubor opatření je výsledkem mnoholetých konzultací s členskými státy a zúčastněnými stranami, včetně konzultací v rámci fóra EVP probíhajících od roku 2022. Vychází rovněž ze studií, jejichž vypracování zadala Komise nebo třetí strany, včetně OECD.

Další informace

Evropský výzkumný prostor (EVP)

Politická agenda Evropského výzkumného prostoru (2022–2024)

Návrh doporučení Rady o evropském rámci pro přilákání a udržení výzkumných, inovačních a podnikatelských talentů v Evropě

Přílohy

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688