OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  13.07.2023 12:00:00

Hybné síly pojištění odpovědnosti podnikatelů

 Hybné síly pojištění odpovědnosti podnikatelů
13.7.2023 Zahraničí, Pojistný trh

Ženevská asociace (GA) se zaměřila na nové trendy v pojištění odpovědnosti podnikatelů. Jednou z oblastí, jimž je v jejich studii věnována značná pozornost, jsou hybné síly, resp. faktory, jež budou v dalším období ovlivňovat vývoj tohoto segmentu pojištění.

V úvodu exekutivního shrnutí se konstatuje, že společnosti jako takové jsou složité a ekonomický a technologický rozvoj, stejně jako změny v převládajících společenských zvyklostech a institucionálních strukturách dále posilují jejich komplexitu. Například outsourcing a vzájemně závislé dodavatelské řetězce zvyšují propojenost, zatímco nové digitální technologie poskytují bezprecedentní přístup k informacím a globalizují potenciální problémy. Výsledkem podle GA je, že způsoby, jimiž mohou jednotlivci, společnosti a jiné právní entity poškodit třetí strany, se rozšiřují, a tím pádem také potenciální povinnost nahradit škodu.

V zásadě lze u vystavení riziku korporátní odpovědnosti vysledovat jednu nebo více z těchto pěti hybných sil:

a) sociálně-ekonomický/politický kontext

Vývoj způsobu, jak je ekonomická aktivita organizována a jak se jednotlivci/firmy chovají a jak spolu komunikují, bude ovlivňovat typ a rozsah škody, jež může nastat, stejně jako společenské postoje k přebírání rizik. Například v minulosti industrializace, elektrifikace, urbanizace a nedávno digitalizace utvářely/utváří prostředí podnikatelských rizik a potenciální možnost vzniku odpovědnosti firem.

b)technologie

Nové materiály, techniky nebo metody otevírají nové způsoby výroby, práce a komunikace, nicméně nemusí vždy fungovat, jak bylo zamýšleno a/nebo mohou mít neočekávané vedlejší účinky vedoucí ke škodě. Například použití nových lékařských přístrojů nebo procedur by mohlo vést u pacientů ke škodě na zdraví.

c) environmentální rizika

Privátní jednání, která ohrožují okolní přírodní prostředí nebo nepříznivě působí na lidské zdraví, mohou vyvolat odpovědnost a odpovídající nárok na náhradu škody. Průmyslové znečištění je klasickým příkladem, který může způsobit buď dočasné lokální poškození nebo může přispět k dlouhodobým nepříznivým posunům, jako jsou klimatická změna a ztráta biologické rozmanitosti.

d)právní a soudní praxe (postupy)

Vymáhání nároků a úspěch obětí (poškozených) při stanovení odpovědnosti bude záviset na typech soudně projednávaných případů a jakémkoli rozšíření právních doktrín (např. nedbalostní delikty) a postupech, jež podporují důvod žaloby.

Například žalobce může podat žalobu podle nové právní teorie, nebo procedurální mechanismy se mohou vyvinout tak, že umožní sdruženou žalobu skupinou osob uplatňujících nárok, což může posílit šance na úspěch.

e)legislativa/regulace

Zákonodárci kodifikují individuální práva a povinnosti v zákonech nebo právních předpisech a uvalují sankce na ty, kteří porušují pravidla. Porušení zákonů a regulatorních předpisů může vést nejen k donucovacím opatřením, ale mohlo by také být základem pro občanské (a trestní) soudní spory. Jako příklad GA uvádí žaloby týkající se ochrany spotřebitele, dále proti emitentům cenných papírů, kteří uvedli investory v omyl, nebo žaloby založené na porušení povinností člena představenstva, daných právem o obchodních společnostech.

Na závěr tohoto výčtu GA zdůrazňuje, že výše uvedené hybné (hnací) síly nejsou nezávislé, ale vzájemně se ovlivňují. Tak například sociálně-ekonomické a politické podmínky mají často vliv na přijetí technologických inovací a stejně tak posuny v podnikatelských aktivitách mohou mít dopad na životní prostředí. Zájemcům o tuto problematiku lze doporučit prostudování celé studie. Jsou v ní totiž prezentovány na základě příslušného dotazování i názory pojistitelů a zajistitelů na budoucí vývoj pojištění odpovědnosti podnikatelů.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688