trebic.cz (Třebíč)
Z regionů  |  12.07.2023 16:43:05

K partnerským městům Třebíče se připojí polské Kielce

V polovině července podepsal místostarosta Třebíče Miloš Hrůza dohodu o navázání spolupráce a realizaci společných aktivit, směřujících k navazování přímých kontaktů mezi obyvateli obou měst. Podpis dohody se uskutečnil na radnici ve městě Kielce a předpokládá vzájemnou spolupráci, propagaci a výměnu zkušeností v rámci společenství zemí Visegrádské skupiny.
kielce

„Kromě výměny zkušeností v oblasti kultury a rozvoje města přemýšlíme o výměnných pobytech mládeže. Máme několik středních škol s technickým zaměřením, rozšiřují se nové obory v oblasti energetiky. Třebíč úzce spolupracuje s Hospodářskou komorou, která u nás sdružuje bezmála 150 firem a společností. Řada z nich má zájem o navázání obchodní spolupráce s podnikateli a firmami z partnerských měst,“ uvedl místostarosta Miloš Hrůza.

Také polské Kielce vítají partnerství se sousedícími zeměmi. „Máme dobré zkušenosti se zahraničními partnerskými městy, zejména o kulturní a ekonomické oblasti. Vzájemně se inspirujeme při využití moderních technologií v řízení města a dalších oblastech,“ potvrdil zájem o partnerství starosta města Kielce, Bogdan Wenta.

Návštěvy budoucího partnerského města se zúčastnil kromě místostarosty Miloše Hrůzy také radní města Tomáš Chlachula, mluvčí Irini Martakidisová, ředitelka MKS Nikola Černá a specialistka pro zahraniční vztahy Lucia Maňásková. Starosta Pavel Pacal se nemohl návštěvy města Kielce ze zdravotních důvodů zúčastnit.

Partnerství mezi oběma městy iniciovala Třebíč. Inspirací a podnětem je podobná historie, kultura i ekonomické hodnoty a také zájem rozšířit seznam partnerských měst o země Visegrádské čtyřky.

Kielce, Polsko

Kielce jsou hlavním městem Svatokřížského vojvodství ve středním Polsku, rozkládající se u řeky Silnica. V minulosti se zde těžil vápenec a kovové rudy, nyní jsou Kielce významným kulturním a obchodním centrem. Ve městě je pět přírodních rezervací, v nejbližším okolí je Świętokrzyský národní park, jehož pestrou geologickou strukturu prezentuje Muzeum geologických sbírek. Na okolních svazích je několik lyžařských vleků. Zajímavá je také malá přírodní rezervace Kadzielnia (bývalý lom) přímo v centru města, v jejímž středu se vypíná skála nazvaná Skalka Geologów. Zajímavou a bohatou geologickou historii lokality ukazuje geoedukační centrum. V jižní části bývalého lomu Kadzielnia byl vybudován jeden z nejpozoruhodnějších amfiteátrů v Polsku, kde se pořádá mnoho koncertů a festivalů. Kielce mají také významné výstaviště pro pořádání veletrhů, mnoho galerií a architektonických památek.

Kielce, červenec 2023

Zodpovídá: Tiskové oddělení
Vytvořeno / změněno: 12.7.2023 / 12.7.2023

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688