justice.cz (Justice)
Zákony a právo  |  11.07.2023 16:33:49

Ministerstvo spravedlnosti postupně důsledně plní všechny body Programového prohlášení vlády.

Ministerstvo spravedlnosti pod vedením Pavla Blažka důsledně plní všechny body Programového prohlášení vlády. „Plníme, co jsme slíbili a co jsme si předsevzali. Do legislativního procesu jsme poslali řadu návrhů a zákonů, u kterých jsme se intenzivně zasadili o jejich prosazení a zároveň jsme veřejnost o plnění dílčích milníků průběžně informovali," uvedl ministr spravedlnosti Pavel Blažek. „Z celkem 26 bodů obsažených v Programovém prohlášení vlády resort spravedlnosti splnil již 14 bodů a na zbývajících 12 bodech intenzivně pracujeme tak, abychom i tyto body naplnili co nejdříve," doplnil náměstek ministra Antonín Stanislav.

Zde shrnujeme legislativní návrhy, které ministerstvo předložilo během letošního a loňského roku, tedy v letech 2022 a 2023.

Protikorupční agenda:

„Za uplynulé dva roky došlo na straně Ministerstva spravedlnosti coby gestora protikorupční agendy i vlády jako celku k významnému posunu při prosazování přelomových protikorupčních návrhů. Fakta v tomto ohledu hovoří jasně. Díky legislativním návrhům z dílny Ministerstva spravedlnosti se daří prosazovat následující dlouho chybějící klíčová protikorupční opatření," uvedl náměstek ministra spravedlnosti Antonín Stanislav.

  1. Ministerstvo spravedlnosti předložilo dlouho chybějící návrh zákona o ochraně oznamovatelů.
  • Byl schválen teprve za působení současného ministra spravedlnosti.
  • Ve Sbírce zákonů byl publikován 20. června 2023 a bude účinný k 1. srpnu 2023.
  • Schválení legislativy za účelem ochrany oznamovatelů protiprávního jednání se završuje více jak desetileté období, ve kterém se předchozím vládám takovou regulaci nedařilo prosadit.
  • Dochází tak k naplnění mnoha mezinárodních závazků České republiky a klíčového závazku vlády z jejího programového prohlášení pro oblast boje proti korupci.
  • Návrh schválila vláda, prošel řádným mezirezortním připomínkovým řízením, během kterého byly vypořádány všechny uplatněné připomínky resortů. Návrh zákona o ochraně oznamovatelů byl schválen všemi předsedy koaličních poslaneckých klubů a prošel také projednáváním Legislativní rady vlády a jejími pracovními komisemi.
  • Návrh jde v oblasti věcné působnosti nad rámec požadavků evropské směrnice o ochraně oznamovatelů.
  • Díky zákonu budou chráněny osoby, které oznámí protiprávní jednání včetně korupce. Bude tak mimo jiné docházet k úspoře peněz státu a ochrání se další významné veřejné zájmy.
  1. Dalším důležitým materiálem z dílny Ministerstva spravedlnosti je návrh regulace lobbování, který byl předložen vládě a je aktuálně projednáván Legislativní radou vlády. V průběhu roku 2023 bude materiál schválen vládou a postoupen Poslanecké sněmovně. Díky tomu se Ministerstvo spravedlnosti vedle zvýšení transparentnosti zasazuje o hájení finančních zájmů České republiky, neboť prosazení regulace lobbování je jednou z podmínek čerpání prostředků z Národního plánu obnovy.
  2. Dále dlouho očekávaný návrh novely zákona o státním zastupitelství, naplňující v několika ohledech programové prohlášení vlády a mezinárodní doporučení.
  • Schválen vládou v květnu 2O23.
  • Zavádí např. 7 leté funkční období pro nejvyššího státního zástupce bez možnosti opakování, upravuje základní kvalifikační požadavky na osobu vedoucího státního zástupce či jasně stanovuje pravidla pro jmenování a odvolávání vedoucích státních zástupců.
  • Novela tedy jasně eliminuje riziko nepřípustného politického vlivu nebo tlaku na fungování státního zastupitelství.

Další legislativní návrhy:

  1. Ministerstvo spravedlnosti připravilo dvě varianty návrhu řešení trestního postihu nesouhlasného pohlavního styku, které ministr Pavel Blažek představil a následně odeslal předsedům jednotlivých poslaneckých klubů. Na potřebě nové právní úpravy se již dříve shodla většina stran.
  2. Ministerstvo spravedlnosti odeslalo do meziresortního připomínkového řízení návrh novely zákona o soudech a soudcích a souvisejících procesních předpisů. Novela reviduje právní úpravu týkající se soudních přísedících. Jejím cílem je zefektivnit rozhodování soudů.
  3. Ministerstvo spravedlnosti odeslalo do připomínkového řízení návrh novely zákona o advokacii. Ten přinese mj. posílení ochrany důvěrnosti vztahu mezi advokátem a klientem.
  4. Ministerstvo spravedlnosti předložilo návrh změn právní úpravy kárných řízení vedených se soudci, státními zástupci a soudními exekutory. Bylo zahájeno meziresortní připomínkové řízení. Novela má v souladu s mezinárodními doporučeními zavést možnost podání odvolání proti rozhodnutí kárného senátu. Dále přináší i některá opatření ke zvýšení efektivity kárných řízení ve věcech soudů, státních zástupců a soudních exekutorů.
  5. Vláda schválila návrh novely insolvenčního zákona. Ta mimo jiné zajistí, že v případě úpadku se fyzické osoby budou moci rychleji dostat z dluhové pasti, vrátit se do legální sféry ekonomiky a znovu se zapojit do běžného společenského a hospodářského života.
  6. Vláda schválila návrh novely zákona o přeměnách obchodních společností a družstev, jehož hlavním cílem je zapracovat do českého právního řádu novou evropskou směrnici, která upravuje přeshraniční přemístění sídla, přeshraniční fúze a přeshraniční rozdělení.
  7. Do mezirezortního připomínkového řízení byl odeslán návrh novely advokátního tarifu, jehož cílem bylo po více než 15 letech reagovat na vývoj ekonomických ukazatelů a přispět k zajištění dostupnosti advokátů nejen v ekonomicky lukrativních oblastech, ale po celém území ČR..
  8. Návrh zákona o preventivní restrukturalizaci prošel vládou. Český právní řád tento institut dosud neznal. Přejímá ho z evropské směrnice. Umožňuje, aby podnikatel ve finančních obtížích nadále vedl svoji společnost a zachránil ji před hrozícím úpadkem. Základem celého procesu je příprava restrukturalizačního plánu s ozdravnými opatřeními, o němž podnikatel vyjednává se svými klíčovými věřiteli, od kterých žádá podporu a poskytnutí některých úlev.
  9. Od ledna 2023 došlo ke zjednodušení zakládání společností s ručením omezeným. Byl vytvořen vzor společenské smlouvy, dostupný na internetu, došlo ke zrušení požadavku získat živnostenské oprávnění před vznikem společnosti. Nově se zavádí evidence osob vyloučených z výkonu funkce v orgánech společností, která bude spuštěna od srpna 2023.
  10. Od ledna 2023 došlo ke zvýšení sazby odměny za výkon znalecké a tlumočnické/překladatelské činnosti.
  11. Od ledna 2023 vstoupila v účinnost vyhláška upravující zveřejňování soudních rozhodnutí, která by měla poskytnout široké veřejnosti přehled o rozhodovací praxi soudů. .
  12. Ministerstvo spravedlnosti dále předložilo návrh novely předpisů upravujících výkon trestu, vazby a zabezpečovací detence. Novela komplexním způsobem upravuje postupy při nakládání s příjmy vězněných osob.
  13. Ministerstvo spravedlnosti připravilo návrh novely exekučního řádu, který zakotvuje paušální náhradu soudním exekutorům za zastavování bezvýsledných exekucí v exekučních řízeních zahájených před 1. lednem 2022.
  14. Ministerstvo spravedlnosti také předložilo novelu nařízení o nezabavitelných částkách, v níž došlo k úpravě parametrů výpočtu nezabavitelné částky s cílem vyvážit zájmy dlužníků a věřitelů. .
  15. Ministerstvo spravedlnosti dále připravilo návrh zákona o hromadném řízení, jehož cílem je transponovat do právního řádu České republiky směrnici Evropského parlamentu a Rady o zástupných žalobách na ochranu kolektivních zájmů spotřebitelů. V souladu s požadavky této směrnice bude umožněno hromadné řízení ve spotřebitelských věcech.
  16. Vláda schválila návrh novely zákona o výkonu zajištění majetku v trestním řízení připravený Ministerstvem spravedlnosti, jehož cílem je zefektivnit správu zajištěného majetku. Ministerstvo připravilo návrh novely zákona o soudnictví ve věcech mládeže, jehož cílem je v návaznosti na rozhodnutí Evropského výboru pro sociální práva posílit procesní práva dětí mladších 15 let, které spáchaly čin jinak trestný.

Mgr. Vladimír Řepka, tiskový mluvčí Ministerstva spravedlnosti

11. 7. 2023

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688