europarl.europa.eu (Evropský parlament)
Evropská unie  |  11.07.2023 13:44:37

Ochrana novinářů v EU: Poslanci podpořili směrnici o strategických žalobách

Na úterním plenárním zasedání poslanci schválili legislativní návrh, podle něhož mají být novináři, mediální organizace, obránci lidských práv, aktivisté, výzkumníci a umělci v Unii chráněni před tzv. strategickými žalobami proti účasti veřejnosti, které jsou podávané s cílem tyto osoby a organizace umlčet a trestat. Vyjednávací postoj k novému předpisu o ochraně osob působících ve veřejném zájmu, například v souvislosti s případy ohrožení základních práv, jednání veřejných činitelů či osob obviněných z korupce, přijali poslanci 498 hlasy (33 bylo proti a 105 se zdrželo hlasování).

Přeshraniční platnost a procesní záruky

Nový právní předpis se má vztahovat na dva typy přeshraničních případů. Tím prvním jsou případy, kdy žalobce, žalovaný a soud nemají bydliště či sídlo v téže zemi. Tím druhým pak situace, kdy se úkon představující účast na veřejné diskuzi (neboli tzv. účast veřejnosti) – tedy například novinový článek, příspěvek na sociální síti, video, výzkum či umělecké dílo – dotýká více než jednoho členského státu a lze k němu získat přístup elektronicky.

Obětem strategických žalob nabízí návrh určité záruky – mj. možnost požádat, aby byla žaloba zamítnuta v rané fázi řízení. V takovém případě bude muset žalobce dokázat, že jeho žaloba není neopodstatněná. Dále by měl žalobce nést veškeré náklady řízení včetně nákladů žalovaného na právní zastoupení, a kromě toho mu hrozí sankce. Oběť strategické žaloby pak může žádat odškodnění, a to i za psychickou újmu či poškození dobré pověsti. Aby se zároveň omezila praxe, kdy se žaloba podává k soudu, který nejpravděpodobněji rozhodne ve prospěch žalobce, bude jediným soudem příslušným k řešení žalob pro pomluvu soud v členském státě, kde má žalovaný bydliště či sídlo. Rozhodnutí třetích zemí vydaná v řízeních o strategických žalobách vedených proti fyzickým či právnickým osobám s bydlištěm či sídlem v Evropské unii by členské státy neměly uznávat. Takto žalované osoby by navíc měly mít možnost se u soudu svého bydliště či sídla domáhat náhrady škody.

Podpora a školení zajišťované členskými státy

Poslanci žádají členské státy, aby zřídily jednotná kontaktní místa, kam se oběti strategických žalob budou moci obracet s žádostmi o radu a informace. Navíc by vnitrostátní orgány měly těmto osobám poskytnout finanční, právní a psychologickou pomoc. Členským státům také vznikne povinnost zajistit, aby právníci absolvovali adekvátní školení o strategických žalobách a právnická profesní sdružení zavedla pravidla, jež budou jejich členy od zneužívajících soudních řízení odrazovat. V neposlední řadě pak poslanci členské státy žádají, aby shromažďovaly relevantní údaje, a vyzývají Komisi, aby zřídila unijní registr strategických žalob proti účasti veřejnosti.

Prohlášení předsedkyně EP a zpravodaje

Předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolová uvedla: „Novinářská práce vyžaduje odvahu. Novináři by však neměli být nuceni být odvážní, aby svou práci mohli vykonávat. Evropský parlament bude vždy chránit ty, kteří hledají pravdu, a bude hájit naše demokratické právo na informace. Když žaloby ohrožují životy a živobytí a zneužívají náš justiční systém, měli bychom zakročit legislativně. Dnešním návrhem právního předpisu, který byl na plenárním zasedání jasně podpořen, činíme přesně tak.“

Zpravodaj Tiemo Wölken (S&D, DE) po hlasování v plénu prohlásil: „Zneužívající žaloby odrazují kritické hlasy od toho, aby upozorňovaly na problémy veřejného zájmu. Novináři a aktivisté jsou základem naší demokracie a měli by mít možnost pracovat bez zastrašování. Touto směrnicí chceme zajistit, aby byli chráněni v celé EU, aby se obětem dostalo finanční a psychologické podpory a aby existovala širší definice přeshraničních případů. Naše soudy nemohou být hřištěm pro bohaté a mocné.“

Tisková konference předsedkyně EP Roberty Metsolové a zpravodaje Tiema Wölkena proběhne ve středu od 10:00.

Další postup

Jednání mezi Parlamentem a členskými státy o konečné podobě předpisu začnou dnes. Ministři členských států se na svém vyjednávacím postoji dohodli již minulý měsíc.

Souvislosti

Evropský parlament se dlouhodobě zasazuje o větší svobodu sdělovacích prostředků. V reakci na rostoucí počet strategických žalob proti účasti veřejnosti vydal sérii usnesení odsuzujících útoky na novináře a obránce lidských práv a vyzval k jejich větší ochraně. Podle Koalice proti strategickým žalobám proti účasti veřejnosti v Evropě (CASE) dosáhl počet těchto žalob v Evropě vrcholu v roce 2020, kdy jich bylo podáno celkem 114.

Přijetím tohoto právního předpisu Parlament reaguje na očekávání občanů týkající se boje proti dezinformacím a propagandě, rozvoje účinnější a jednotnější politiky vůči autokratickým a hybridním režimům a rozvoje partnerství s organizacemi občanské společnosti, zavedení právních předpisů řešících ohrožení nezávislosti médií a důsledného prosazování pravidel hospodářské soutěže EU v mediálním sektoru, jak je vyjádřeno v návrzích 23, 24 a 27 závěrů Konference o budoucnosti Evropy.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688