europarl.europa.eu (Evropský parlament)
Nové technologie  |  11.07.2023 13:56:36

Polovodiče: Poslanci přijali právní předpisy na podporu odvětví čipů v EU

Cílem nového právního předpisu, na němž již Parlament a Rada nalezly předběžnou dohodu, je vytvořit příznivé prostředí pro investice do čipů v Evropě, a to zrychlením povolovacích řízení a uznáním zásadního významu čipů prostřednictvím tzv. status nejvyššího možného vnitrostátního významu. Podpora inovací se bude vztahovat i na malé a střední podniky, zejména v oblasti designu čipů.

Nařízení podpoří projekty, které zvýší bezpečnost dodávek v EU, prostřednictvím přilákání investic a vybudováním výrobních kapacit. Během jednání se zástupci Rady poslanci zajistili 3,3 miliardy eur na výzkum a inovace související s čipy. S cílem řešit nedostatek kvalifikovaných pracovníků v EU a přilákat nové talenty pro výzkum, design a výrobu bude vytvořena síť kompetenčních center.

Mechanismus reakce na krize pro řešení problémů s dodávkami

Bude zřízen mechanismus reakce na krize, jehož prostřednictvím bude Komise posuzovat rizika pro dodávky polovodičů do EU. Indikátory včasného varování v členských státech budou použity ke spuštění výstrahy před nedostatkem v celé EU.

Tento mechanismus umožní Komisi provádět mimořádná opatření, jako je upřednostňování dodávek produktů, které jsou obzvláště postiženy nedostatkem, nebo provádění společných nákupů pro členské státy. Poslanci dále zlepšili systém zavedením mapovacího nástroje, který pomůže identifikovat případné nedostatky v zásobování. Tato opatření budou v případě krize v odvětví polovodičů krajním řešením.

Parlament rovněž podpořil ustanovení o posílení mezinárodní spolupráce se strategickými partnery a o právech duševního vlastnictví, aby byly zaručeny konkurenční výhody a ochrana odvětví EU.

Prohlášení zpravodaje

Zpravodaj Dan Nica (S&D, RO) uvedl: “Cílem evropského aktu o čipech je posílit pozici EU světovém trhu polovodičů a řešit slabá místa v dodavatelských řetězcích, která pandemie odhalila. Chceme mít větší vliv a být lídry, proto jsme zajistili 3,3 miliardy eur na výzkum a inovace. Naším cílem je posílit technologické kapacity a zavádíme opatření proti případnému nedostatku. Evropa je připravena čelit budoucím výzvám v polovodičovém průmyslu, přičemž prioritou je strategická autonomie, bezpečnost a příznivé podnikatelské prostředí.“

Další postup

Právní předpis byl přijat 587 hlasy (10 bylo proti a 38 se zdrželo hlasování). Aby mohl vstoupit v platnost, bude muset být ještě schválen Radou.

Souvislosti

Studie Parlamentu zdůrazňuje, že podíl Evropy na celosvětové výrobní kapacitě polovodičů je nižší než 10 %. Cílem legislativního návrhu je zvýšit tento podíl na 20 %. Jiná analýza Parlamentu z roku 2022 uvádí, že pandemie odhalila dlouhodobé slabiny globálních dodavatelských řetězců a bezprecedentní nedostatek polovodičů je toho nejlepším příkladem. Tyto nedostatky vedly mimo jiné k růstu nákladů pro průmysl, vyšším cenám pro spotřebitele a ke zpomalení tempa oživení v Evropě.

Přijetím tohoto právního předpisu Parlament reaguje na očekávání občanů týkající se podpory rozšíření evropských technologií jako solidní alternativy k zahraničním protějškům, potřeby zabezpečení dodávek a posílení výroby v Evropě, posílení dodavatelských řetězců EU prostřednictvím strategických investic a posílené spolupráce mezi členskými státy při řízení rizik dodavatelského řetězce a proaktivního řízení a rychlé reakci na budoucí narušení dodavatelského řetězce, jak je vyjádřeno v návrzích 11, 12 a 17 závěrů Konference o budoucnosti Evropy.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688