Redakce (Bydlet.cz)
Auto Moto  |  11.07.2023 12:18:11

Češi nabíjejí svůj elektromobil doma až v osmdesáti procentech případů. Jak minimalizovat riziko vznícení baterie?

Od ledna do května tohoto roku se v Česku prodalo 2359 nových elektromobilů, což je meziroční nárůst o 79 procent. Vyplývá to z analýzy společnosti Cebia, která se zabývá prověřováním vozidel. Otázka parkování a umístění elektromobilu tak začíná být čím dál důležitější. Ideálním řešením je podle odborníků speciálně vytápěná temperovaná garáž s kvalitní nabíjecí stanicí a sekční garážová vrata.

Zájem o elektromobily je v Česku na vzestupu. Během prvních pěti měsíců letošního roku registrují prodejci těchto vozů zvýšenou poptávku, a to o více než tři čtvrtiny ve srovnání s loňskem. Nákup vozidla s hybridním nebo čistě elektrickým pohonem navíc zvažuje čím dál více lidí. Podle průzkumu Generali České pojišťovny ze srpna 2022 si ho v budoucnu plánuje pořídit třetina Čechů. Podle odhadů v současnosti jezdí elektromobilem asi čtyři procenta lidí. Analytici se shodují v tom, že Češi většinou nabíjí svůj elektromobil doma nebo v zaměstnání, a to za cenu do pěti korun za jednu kilowatthodinu. Takové dobíjení řidiči preferují zhruba v 80 procentech případů.

Vybavení garáže pro elektromobil

Mezi nejčastější obavy motoristů při koupi vozu s elektrickým pohonem patří vysoká pořizovací cena, úbytek kapacity baterie během používání nebo hrozba požárů, ale hlavně samovznícení. A právě proto by se řidiči měli zaměřit na to, kde svůj elektromobil parkují. „Vozový park firmy spolehlivě ochrání protipožární roleta ze speciálního textilu určená pro velké prostory. V případě parkování elektromobilu v domácí garáži jsou nejvhodnější sekční garážová vrata, která se při otevření zasouvají pod strop. V interiéru pak bude zbývat více prostoru pro nabíječku a další vybavení,“ vysvětluje Petr Přichystal, marketingový manažer společnosti Lomax, která je největším českým výrobcem garážových vrat.

Optimálně vybavit garáž před koupí elektromobilu je snadné, stačí jen přivést elektrický proud.
„V podstatě jediným kritériem je instalace elektrické zásuvky, případně wallboxu. Bohatě postačí i dřevěný přístřešek s plechovou střechou. Ovšem pravdou je, že v zimě je výhodné mít temperovanou garáž, nicméně současné elektromobily si nahřejí baterku i v přístřešku,“ popisuje Jaromír Végr, předseda Asociace pro elektromobilitu České republiky. Pokud lidé nabíjí zásadně přes noc, postačí běžná zásuvka s napětím 230 voltů nebo třífázová průmyslová zásuvka. V případě wall-boxu, tedy výkonné elektrické stanice, se doba plného nabití zkracuje na tři až pět hodin.

Nabíječka by měla být v takové výšce, aby se dobře používala a řidiči kolem ní mohli bez problémů projít. „Nabíjecí stanice se samozřejmě mohou nainstalovat jak do rodinných domů, tak do společných garáží například v bytovém domě. V takovém případě ale mohou nastat komplikace, protože záměr nejdřív musí projednat a odsouhlasit společenství vlastníků jednotek,“ vysvětluje Přichystal. Navíc je nutné spočítat potřebný dobíjecí výkon a s provozovatelem distribuční soustavy projednat zvýšení rezervovaného příkonu pro dům.

Riziko samovznícení baterie je minimální

K samovznícení lithiové baterie, která je součástí elektromobilu, může dojít v řádu hodin až dnů, obecně však vinou poškození i po lehčích nehodách, které zdánlivě nevykazují poškození baterie. „Proto je výrobci doporučováno, aby i v případě takovýchto lehčích nehod majitel vozu navštívil autorizovaný servis, který vozidlo umístí do karanténní zóny pět až patnáct metrů od hořlavých předmětů a zajistí dohled po dobu 48 hodin,“ upozorňuje Tomáš Pořízek z generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky.

Důležitým hlediskem při zabezpečení garáže nebo parkovacího místa u domu by podle Peltana měla být přístupnost pro zasahující hasiče. „Proto je vhodné parkovat mimo trasy únikových cest a pokud možno co nejblíže výjezdu z garáží. Druhým faktorem je pak omezení hořlavých materiálů v těsné blízkosti zaparkovaného vozidla tak, aby v případě požáru nedošlo k jeho rozšíření,“ varuje Pořízek s tím, že nebezpečí se netýká jen automobilů, ale také ostatních vozidel s elektromotorem, jako například skútrů, koloběžek či hoverboardů. Proto je dobré mít po ruce hasicí přístroj pro lithiové baterie, který už je na českém trhu běžně k dostání.

Možnost požáru u elektrických vozidel je podle předsedy Asociace pro elektromobilitu České republiky minimální ve srovnání s automobily se spalovacím motorem. Pokud lidé chtějí udělat všechno pro to, aby ochránili svůj majetek, doporučuje vybudovat kryté stání. „Kdybych měl garáž, nebál bych se už vůbec. Počet požárů elektrických vozidel je mnohonásobně menší. Pokud bych parkoval svá elektrická auta ve společné garáži s vozidly se spalovacím motorem, která produkují nesrovnatelně větší množství škodlivých zplodin, bál bych se více, protože hoří dvanáctkrát častěji. To není zanedbatelné číslo ze statistiky,“ tvrdí propagátor elektrických vozidel.

V souvislosti s parkováním elektromobilů ve vnitřních prostorech by v budoucnu mohla zamíchat kartami vládní vyhláška č. 23/2008 Sb. o technických podmínkách požární ochrany staveb. Ta by se měla týkat především garáží s vyšším počtem parkovacích stání. Ve hře je povinná instalace elektrické požární signalizace, zařízení pro odvod kouře a tepla či speciálních sprinklerů. Vyhláška je už od loňského roku v meziresortním připomínkovém řízení.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688