ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  09.07.2023 13:15:00

Nový Zéland se připojuje k programu pro výzkum a inovace Horizont Evropa

Komise a Nový Zéland dnes v Bruselu podepsaly dohodu o přidružení týkající se účasti Nového Zélandu na programu EU pro výzkum a inovace Horizont Evropa.

Jedná se o první přidružení blízkého partnera, který se ze zeměpisného hlediska nenachází blízko Evropy. To představuje zcela nový přístup, kdy EU ještě více posiluje své vazby s důvěryhodnými partnery, kteří mají pevnou vědeckou základnu a solidní výsledky v oblasti výzkumu.

Přidružení k programu Horizont Evropa umožní výzkumným pracovníkům a organizacím na Novém Zélandu účast na pilíři II programu, což je nejvýznamnější a největší část spolupráce zaměřená především na společné globální výzvy v oblasti klimatu, energetiky, mobility, digitálních technologií, průmyslu a vesmíru, zdraví a dalších. V rámci programu budou za rovných podmínek spolupracovat se subjekty z členských států EU a budou mít přístup k financování z programu Horizont Evropa a sítím výzkumných pracovníků v Evropě i mimo ni, jejichž cílem je řešit globální výzvy.

Za přítomnosti předsedkyně Komise Ursuly von der Leyenové a předsedy vlády Nového Zélandu Chrise Hipkinse podepsal generální ředitel útvaru Komise pro výzkum a inovace Marc Lemaître dohodu s velvyslancem Nového Zélandu při EU a NATO panem Carlem Reaichem a Jeho excelencí Marcosem Alonsem, stálým zástupcem Španělského království při Evropské unii.

Předsedkyně Komise Ursula von der Leyenová uvedla: „Jsem ráda, že umožňujeme Novému Zélandu účastnit se našeho stěžejního inovačního programu Horizont Evropa. Tato dohoda o přidružení je první dohodou se zemí, která se sice nenachází v zeměpisné blízkosti Evropy, ale je Evropě velmi blízká tolika jinými způsoby, k nimž patří kapacita a vůle k inovacím. Těšíme se na to, že naše nejlepší mozky a talenty budou spolupracovat na příští generaci projektů v oblasti čistých technologií, biotechnologií a digitalizace.“

Hlubší spolupráce s Novým Zélandem přispívá ke globálnímu přístupu Evropy ke spolupráci v oblasti výzkumu a inovací ve stále proměnlivějším a nestabilnějším světě. Znovu potvrzuje závazek EU podporovat excelenci, sdružovat zdroje pro rychlejší vědecký pokrok, rozvíjet dynamické inovační ekosystémy a podporovat globální otevřenost, která je rovněž strategická a reciproční.

Program Horizont Evropa zavedl zásadní změnu v přístupu k mezinárodní spolupráci v oblasti výzkumu a inovací a poprvé nabízí možnost přidružení podobně smýšlejícím zemím se silným vědeckým, inovačním a technologickým profilem, které se nenacházejí v zeměpisné blízkosti EU. V současné době probíhají formální jednání o přidružení k programu Horizont Evropa s Kanadou a Komise nedávno zahájila jednání s Korejskou republikou. V září 2022 byla ukončena informativní jednání s Japonskem a probíhají technické diskuze.

Souvislosti

Formální vztahy mezi EU a Novým Zélandem v oblasti výzkumu a inovací byly navázány v roce 2009, kdy byla podepsána dohoda o vědeckotechnické spolupráci. Dohoda poskytuje obecný rámec pro spolupráci a od té doby funguje jako fórum pro pravidelné diskuse o prioritách výzkumu a oblastech společného zájmu.

Horizont Evropa s rozpočtem 95,5 miliardy EUR je dosud největším programem EU pro výzkum a inovace. Je otevřený, což znamená, že většiny výzev se mohou účastnit účastníci z celého světa.

Další informace

Horizont Evropa

Mezinárodní spolupráce s Novým Zélandem

Globální přístup Evropy ke spolupráci v oblasti výzkumu a inovací

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688