ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  09.07.2023 13:15:42

EU a Nový Zéland podepsaly moderní dohodu o volném obchodu

EU a Nový Zéland dnes podepsaly dohodu o volném obchodu, která pro EU zajistí významné přínosy. Na jejím základě se cla pro společnosti z EU už od prvního roku uplatňování sníží o přibližně 140 milionů eur ročně. Očekává se, že se díky této dohodě zvýší dvoustranný obchod do deseti let až o 30 %, přičemž se roční vývoz EU může zvětšit až o 4,5 miliardy eur. Investice EU na Novém Zélandu mohou vzrůst až o 80 %. Tato přelomová dohoda také zahrnuje bezprecedentní závazky ohledně udržitelnosti, včetně dodržování Pařížské klimatické dohody a základních pracovních práv.

Dohoda bude nyní předána Evropskému parlamentu ke schválení. Po dokončení ratifikačního procesu v EU i na Novém Zélandu vstoupí dohoda v platnost.

Obchodní dohody jsou součástí přístupu otevřeného obchodu EU neboli tzv. partnerského přístupu, který je jedním ze tří cílů Evropské strategie hospodářské bezpečnosti, představené minulý měsíc. Dohoda s Novým Zélandem rovněž ukazuje, jak EU zintenzivňuje spolupráci s tímto rostoucím regionem světa a plní svou indicko-tichomořskou strategii.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová prohlásila: „Nový Zéland je pro nás klíčovým partnerem v indicko-tichomořském regionu a tato dohoda o volném obchodu nás ještě více sblíží. Dnešním podpisem jsme učinili důležitý krok k jejímu uskutečnění. Tato moderní dohoda o volném obchodu přináší podnikům, zemědělcům a spotřebitelům na obou stranách velké příležitosti. Bezprecedentními sociálními a klimatickými závazky podporuje spravedlivý a ekologický růst a zároveň posiluje hospodářskou bezpečnost Evropy.“

Nové vývozní příležitosti pro velké i malé podniky

Dohoda o volném obchodu mezi EU a Novým Zélandem zajistí podnikům nové příležitosti prostřednictvím:

  • odstranění všech cel týkajících se vývozu z EU na Nový Zéland,
  • otevření novozélandského trhu se službami v klíčových odvětvích, jako jsou finanční služby, telekomunikace, námořní doprava a doručovací služby,
  • zajištění nediskriminačního zacházení pro investory z EU na Novém Zélandu a naopak,
  • zlepšení přístupu společností z EU k novozélandským veřejným zakázkám na zboží, služby, stavební práce a koncesím na stavební práce,
  • usnadnění datových toků, předvídatelnými a transparentními pravidly pro digitální obchod a bezpečným on-line prostředím pro spotřebitele,
  • předcházení neopodstatněným požadavkům na lokalizaci dat a zachování vysokých standardů ochrany osobních údajů,
  • zvláštní kapitoly věnované malým a středním podnikům, díky které tyto podniky budou moci více vyvážet,
  • výrazného snížení požadavků na dodržování předpisů a postupů s cílem umožnit rychlejší tok zboží,
  • významných závazků Nového Zélandu chránit a prosazovat práva duševního vlastnictví v souladu s normami EU.

Zemědělsko-potravinářské odvětví: stimulace vývozu z EU a ochrana citlivých odvětví EU

Jakmile se dohoda začne uplatňovat, budou mít zemědělci v EU mnohem lepší příležitosti k prodeji své produkce na Novém Zélandu. Hned od prvního dne budou zrušena cla u klíčových vývozních komodit EU, jako jsou vepřové maso, víno a šumivé víno, čokoláda, cukrovinky a sušenky.

Kromě snížení celních sazeb pocítí zemědělci z EU i jiné výhody. Dohoda o volném obchodu poskytne ochranu řadě vín a lihovin z EU (téměř 2 000 produktů figurujících na úplném seznamu), jako jsou Prosecco, Polish Vodka, Rioja, Champagne a Tokaji. Kromě toho bude na Novém Zélandu chráněno 163 nejznámějších tradičních produktů EU (zeměpisných označení), jako jsou například sýry Asiago, Feta, Comté nebo Queso Manchego, šunka Istarski pršut, marcipán Lübecker Marzipan a olivy Elia Kalamatas.

Dohoda zohledňuje zájmy výrobců z EU v odvětví citlivých zemědělských produktů: některých mléčných výrobků, hovězího a skopového masa, ethanolu a kukuřice cukrové. V těchto odvětvích nebude obchod liberalizován. Zde dohoda místo toho umožní dovoz s nulovým nebo nižším clem z Nového Zélandu pouze v omezených množstvích (prostřednictvím tzv. celních kvót).

Dosud nejambicióznější závazky ohledně udržitelnosti obsažené v dohodě o volném obchodu

Dohoda o volném obchodu mezi EU a Novým Zélandem je první dohodou, která začleňuje nový přístup EU k obchodu a udržitelnému rozvoji oznámený ve sdělení „Síla obchodních partnerství: společně za zelený a spravedlivý hospodářský růst“, která byla přijata pouhý týden před uzavřením jednání o dohodě o volném obchodu v červnu 2022.

Obě strany se dohodly na ambiciózních závazcích, které se týkají obchodu a udržitelného rozvoje, vztahují se na širokou škálu otázek a jsou založeny na spolupráci a posíleném prosazování. Vůbec poprvé obsahuje dohoda o volném obchodu EU zvláštní kapitolu o udržitelných potravinových systémech, zvláštní článek o obchodu a rovnosti žen a mužů a zvláštní ustanovení o reformě obchodu a dotací na fosilní paliva. Počínaje vstupem v platnost dohoda rovněž liberalizuje ekologické zboží a služby.

Další kroky

Text dohody bude nyní předán Evropskému parlamentu ke schválení. Poté, co Evropský parlament vysloví souhlas, může Rada přijmout rozhodnutí o uzavření dohody, a jakmile Nový Zéland oznámí, že rovněž dokončil ratifikační postup, může dohoda vstoupit v platnost.

Souvislosti

Jednání o dohodě o volném obchodu s Novým Zélandem začala v červnu 2018. Do března 2022 proběhlo 12 kol jednání, po nichž následovaly diskuse mezi zasedáními vedoucí k uzavření jednání dne 30. června 2022, kdy dohodu ohlásila předsedkyně von der Leyenová a poté novozélandská premiérka Ardernová za přítomnosti výkonného místopředsedy Dombrovskise a novozélandského ministra obchodu O'Connora, kteří vedli jednání na obou stranách.

Další informace

Internetové stránky věnované dohodě o volném obchodu mezi EU a Novým Zélandem

Informativní přehled o dohodě o volném obchodu mezi EU a Novým Zélandem

Informativní přehled o dohodě o volném obchodu mezi EU a Novým Zélandem – Obchod a udržitelný rozvoj

Informativní přehled o dohodě o volném obchodu mezi EU a Novým Zélandem – Zemědělství

Otázky a odpovědi

Sdělení

Obchodní vztahy mezi EU a Novým Zélandem

Zpráva EU o obchodu a zaměstnanosti

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688