plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  07.07.2023 14:23:34

Plzeň dokončila chybějící cyklistické propojení ze Slovanské aleje do Šeříkové. Zmizely také schody na chodníku na Karlovarské v lokalitě Berlín

Plzeň dokončila chybějící cyklistické propojení ze Slovanské aleje do Šeříkové. Zmizely také schody na chodníku na Karlovarské v lokalitě Berlín

V rámci celkové úpravy veřejného prostoru mezi ulicemi Slovanská alej a Šeříková nechala Správa veřejného statku města Plzně vybudovat dva nové úseky stezky pro pěší a cyklisty s napojením do Šeříkové ulice. Jde o krátký chybějící úsek cyklistického propojení z cyklostezky podél Francouzské ulice do rezidenční oblasti mezi Slovanskou alejí a areálem bývalých kasáren Slovany. Po minimálně 12 letech jednání a příprav konečně také zmizely schody na chodníku na Karlovarské v lokalitě Berlín.

Část nového úseku stezky pro pěší a cyklisty. Foto: Radka Žáková

Část nového úseku stezky pro pěší a cyklisty. Foto: Radka Žáková

Investice do dopravy patří mezi naše priority. Jsem rád, že neinvestujeme jen do velkých projektů, ale i do těch menších, které jsou z hlediska dopravy v Plzni neméně důležité. Cyklostezky, jejich budování a propojování stávajících úseků patří mezi ně,“ řekl primátor Roman Zarzycký.

„Jsem rád, že cyklisté mohou nyní legálně projet až do Šeříkové ulice, aniž by museli z kola sesedat. Právě na nespojitost cyklostezek si mnozí kolaři stěžují. Často ji způsobují nevyřešené majetkové vztahy, které nám nedovolí na stávající úsek navázat. Další krátký úsek chodníku, kde zmizely schody, je na Karlovarské v místech zvaných Berlín. Kromě města a vlastníků domu zde bylo nutné jednat i s ČEZem. První dohledané zmínky o snaze schody zbourat, aby zde mohl být bezbariérový chodník, případně stezka pro cyklisty, která o pár metrů výš končí a žene cyklisty do vozovky frekventované komunikace, jsou dvanáct let staré,“ řekl Aleš Tolar, náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí.

Krátký úsek na Karlovarské, kde zmizely schody. Foto: Radka Žáková

Krátký úsek na Karlovarské, kde zmizely schody. Foto: Radka Žáková

Na Slovanech jde o dva krátké dohromady 75 metrů dlouhé chybějící úseky cyklistického propojení z cyklostezky podél Francouzské ulice do rezidenční oblasti mezi Slovanskou alejí a areálem bývalých kasáren Slovany v provedení tři metry široké stezky pro pěší a cyklisty. Cílem je zvýšit bezpečnost pohybu chodců a cyklistů v místě, kde dosud často po chodníku cyklisté již jezdili. Součástí stavby je doplnění 3 stožárů veřejného osvětlení. Za úpravu Správa veřejného statku města Plzně zaplatila 1 131 357 korun včetně DPH.

„Na těch pár čtverečních metrů se schody na chodníku na Karlovarské se mne cyklisté ptali nesčíslněkrát. Ne každý chápe, proč město nemůže vyřešit tak ‚malý problém‘ bez součinnosti všech vlastníků a co je za takovou relativně malou stavbou práce a jednání,“ uvedla plzeňská cyklokoordinátorka Radka Žáková ze Správy veřejného statku města Plzně. Zlikvidovat schody a vytvořit nové chodníkové plochy přitom trvalo jen 36 dní a stálo 693 500 korun včetně DPH.

Editace textu: Eva Barborková


 

Zveřejněno: 7. 7. 2023, Monika Krausová

Sdílet
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688