Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  07.07.2023 07:55:51

Data z amerického trhu práce budou opět silná (Ranní zpráva z finančního trhu)

Klíčová statistika Nonfarm Payrolls z amerického trhu práce dnes ukáže na další vysokou tvorbu nových pracovních míst i mírný pokles nezaměstnanosti. To by mohlo posílit očekávání, že Fed zvýší sazby minimálně ještě jednou. Německá průmyslová produkce v dubnu pravděpodobně meziměsíčně poklesla. Zatím není jasné, zda se jedná o dlouhodobější trend či jen krátkodobý výkyv. Pokles čeká i českou průmyslovou produkci. Ten by měl být nicméně menší, než tomu bylo v dubnu. Zahraniční obchod by měl podle našeho odhadu skončit v přebytku.

Tempo poklesu české průmyslové produkce zpomalí

Data z amerického trhu práce by měla potvrdit, že solidní tvorba pracovních míst pokračuje. Pokud za silnou považujeme přírůstky vyšší než 150 tisíc, dnešních námi odhadovaných 250 tisíc potvrdí, že trh práce zůstává utažený. Zájem o pracovníky je stále především v pohostinství, zdravotnictví a cestovním ruchu. Zde se počty zaměstnaných ještě nedostaly na předcovidové úrovně, nicméně se jim již blíží. Až jich dosáhnou, začne podle nás tvorba pracovních míst rychleji zpomalovat. Míra nezaměstnanosti v červnu podle našeho odhadu poklesne z 3,7 % na 3,6 %. Silná data z trhu práce by mohla finanční trhy utvrdit v tom, že Fed dodá v červenci další zvýšení úrokových sazeb.

Německá průmyslová produkce v květnu podle našeho odhadu meziměsíčně poklesla o 0,6 %. Zpracovatelský průmysl sice vstoupil do letošního roku pravou nohou, nicméně v březnu výrazně propadl a v dubnu se pouze zastabilizoval. Další výhled je ovlivněn poklesem nových objednávek i zhoršujícím se sentimentem. Zatím není úplně jasné, zda se bude jednat o nějaký dlouhodobější trend či jen dočasný výkyv. Zkracující se dodavatelské lhůty, pokles cen energií i stále dobrá finanční kondice firem by měly přispět k oživení.

V Česku bude zveřejněn květnový trojboj makroekonomických dat, tedy průmyslová produkce, zahraniční obchod a stavební výroba. Po ostrém poklesu průmyslové produkce v dubnu (-1,9 % m/m) čekáme, že i v květnu výroba zeslábla, tempo poklesu by však mělo zmírnit na -0,9 % m/m. Za předpokladu stagnace v červnu by to znamenalo, že mezičtvrtletní pokles průmyslové výroby zrychlil v druhém letošním čtvrtletí na 0,9 % po poklesu o 0,4 % q/q v tom prvním. Spásou pro průmysl zůstává výroba aut, která v dubnu opět zdaleka nejvíce přispěla k meziročnímu růstu produkce a v květnu nesjpíše odvrátí jinak ještě hlubší pokles průmyslové výroby. Po dubnovém poklesu o 5,2 % m/m výroba v automobilovém sektoru meziměsíčně zřejmě vzrostla. Podle údajů Sdružení automobilového průmyslu (AutoSAP) byla produkce aut v květnu meziměsíčně vyšší o 18,5 %, resp. 7,3 % m/m po sezonním očištění. To znamenalo druhý nejlepší výkon výrobců aut od listopadu 2019, který překonal už jen letošní březen. Více k našemu očekávání ohledně vývoje makro indikátorů naleznete v našich červencových měsíčních odhadech zde: https://bit.ly/CMF_Jul23_CZ.

Koruna během státních svátků ztrácela

Společná evropská měna se během uplynulých dvou dní pohybovala v pásmu 1,083 – 1,09 USD/EUR. Zveřejněná data na obou březích Atlantiku překvapila výrazně pozitivně. Díky velkým objednávkám v kategorii ostatních dopravních prostředků, která zahrnuje lodě, letadla a vojenská vozidla silně rostly německé tovární objednávky. Velké překvapení přinesl i americký ADP report mapující počet volných pracovních. Těch přibylo za červen 497 tisíc. Mnohem lépe dopadl i ISM z amerických služeb.

Koruna v průběhu českých státních svátků ztrácela. Ze středečních otevíracích hodnot okolo 23,75 CZK/EUR se dostala až na hladinu 23,90 CZK/EUR. Za pohybem však zřejmě stála malá likvidita a je tedy dost pravděpodobné, že po obnovení obchodování se kurz vrátí k hodnotám ze středečního rána. Z českých centrálních bankéřů v úterý publikoval článek na serveru Seznam Zprávy Jan Kubíček. Podle jeho názoru je současná výše úrokových sazeb dostatečná k tomu, aby navrátila inflaci k cíli. Kubíček zároveň preferuje, aby sazby zůstaly na této úrovni po delší období. Očekávání finančních trhů, že k jejich snížení dojde již ve třetím čtvrtletí letošního roku, považuje za předčasné.

V průběhu středeční a čtvrteční seance oslaboval i polský zlotý a maďarský forint. Zlotý se posunul z úrovně 4,44 PLN/EUR na 4,5 PLN/EUR. U jednacího stolu se sešla polská centrální banka. Ta ponechala sazby beze změny, tak jak se očekávalo. Detaily o dalším směřování její měnové politiky by měla přinést na dnešek plánovaná tisková konference. Maďarský forint oslabil z 374 HUF/EUR na 385,5 HUF/EUR.

Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688