ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  05.07.2023 12:25:34

Komise předkládá Radě dohodu mezi EU a Chile ke schválení podpisu

Modernizovaná dohoda mezi EU a Chile se dnes o další krok přiblížila k ratifikaci: Komise zaslala Radě ke schválení podpisu pokročilou rámcovou dohodu a prozatímní dohodu o obchodu. Jakmile Rada vyjádří svůj souhlas, EU dohodu s Chile podepíše.

Jak bylo zdůrazněno během nedávné návštěvy předsedkyně von der Leyenové v Chile, má tato zásadní dohoda klíčový geopolitický význam. Je také základním stavebním kamenem pro posílení a oživení vztahů mezi EU a Latinskou Amerikou a Karibikem, jak dokazuje společné sdělení Komise a vysokého představitele „Nový program pro vztahy mezi EU a Latinskou Amerikou a Karibikem“a organizace nadcházejícího summitu EU a Společenství latinskoamerických a karibských států (CELAC), na němž se 17. a 18. července v Bruselu sejdou vedoucí představitelé obou regionů.

Užší hospodářské vazby mezi EU a Chile umožní oběma stranám diverzifikovat a posílit jejich hospodářskou bezpečnost a zároveň rozšířit možnosti vývozu a investic. Lepší přístup ke kritickým surovinám, jako je lithium, a udržitelné investice do těchto surovin přispějí k prosazování našich společných ambicí v oblasti ekologické transformace.

Modernizací dohody mezi EU a Chile se partnerství obou stran posunulo o velký krok kupředu a jeho cílem je posílit politický dialog, prohloubit spolupráci a zlepšit obchodní a investiční příležitosti. Dohoda staví do centra vztahů mezi EU a Chile zejména společné hodnoty, jako jsou lidská práva, udržitelný obchod, rovnost žen a mužů a boj proti změně klimatu.

Obchodní dohody jsou součástí tzv. partnerského přístupu, jednoho ze tří pilířů Evropské strategie hospodářské bezpečnosti, která byla představena 20. června 2023. Až vstoupí v platnost, bude přispívat k větší odolnosti, ekologičnosti a konkurenceschopnosti hospodářství EU.

Nové obchodní a investiční příležitosti pro velké i malé podniky

Dohoda prohloubí obchodně-investiční vazby mezi EU a Chile a přinese evropským podnikům nové příležitosti v páté největší latinskoamerické ekonomice:

  • Celkem 99,9 % vývozu z EU se bude uskutečňovat bezcelně, což by mělo zvýšit hodnotu exportu EU do Chile až o 4,5 miliardy eur.
  • Lepší přístup k surovinám a čistým palivům se zásadním významem pro přechod na zelenou ekonomiku – lithiu, mědi a vodíku.
  • Firmy z EU budou moci snáze poskytovat své služby v Chile, včetně doručování, telekomunikací, námořní dopravy a finančních služeb.
  • Stejné zacházení pro investory z EU v Chile a naopak, odvětví energetiky a surovin nevyjímaje.
  • Snazší přístup společností z EU k chilským vládním zakázkám na zboží, služby a stavební práce, jakož i ke koncesím na stavební práce, a naopak snazší přístup chilských společností k veřejným zakázkám a koncesím na stavební práce v EU.
  • Zvláštní kapitola se věnuje malým a středním podnikům, aby i menší podniky mohly naplno využívat výhod, které dohoda přináší, například omezení byrokracie.

Pevný závazek v oblasti lidských práv, udržitelnosti a inovací

Dohoda naplňuje společnou ambici EU a Chile, kterou je rozvíjet plodné partnerství založené na udržitelnosti a sdílených hodnotách. K tomu napomohou tyto prostředky:

  • nové plnohodnotné články o demokratických zásadách, lidských právech a právním státu, čímž se základní evropské hodnoty stanou jádrem spolupráce mezi EU a Chile,
  • rozšíření politického dialogu o téma světového míru, spravedlnosti a bezpečnosti,
  • opětovné zaměření na vědu, technologie, výzkum a inovace,
  • ambiciózní kapitola o obchodu a udržitelném rozvoji, která potvrzuje závazek obou stran k dodržování norem Mezinárodní organizace práce a k naplňování Pařížské dohody,
  • samostatná kapitola o rovnosti žen a mužů v obchodních věcech, včetně závazků k odstranění diskriminace žen.
  • kapitola o potravinových systémech s cílem zvýšit jejich udržitelnost a odolnost.

Udržitelný přístup k nerostným zdrojům a energii z obnovitelných zdrojů

Modernizovaná dohoda poskytne EU rámec pro udržitelný a spolehlivý přístup k surovinám v Chile.

Vzhledem k důležité úloze surovin při zajišťování ekologické transformace a naplňování ambicí Zelené dohody je to zásadní pro zajištění nediskriminačního a environmentálně udržitelného přístupu EU k těmto zdrojům.

Dohoda obsahuje několik závazků, a sice:

  • zajistit EU nediskriminační přístup k chilským surovinám, jako je lithium;
  • provádět posouzení vlivů na životní prostředí u všech projektů v oblasti surovin, které mohou mít environmentální dopad;
  • spolupracovat na odpovědných těžebních postupech a udržitelnosti hodnotových řetězců surovin, včetně příspěvku hodnotových řetězců surovin k dosažení cílů OSN v oblasti udržitelného rozvoje.

Další novinkou této dohody je, že vytváří rámec pro obchod a investice do výroby vodíku a elektřiny z obnovitelných zdrojů.

  • Vodík bude moci volně proudit přes hranice, neboť dohoda zajišťuje nediskriminační přístup na chilský trh s vodíkem.
  • Společnosti v EU budou moci investovat do kapacit na výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů nebo vodíku a budou mít prospěch z nediskriminačního přístupu k elektrickým sítím.
  • Obchod s vodíkem bude usnadněn prací na harmonizaci systémů certifikace pro obnovitelná paliva, řešením překážek obchodu s vodíkem a podporou výroby vodíku.

Souvislosti

V roce 2002 uzavřely EU a Chile dohodu o přidružení, jejíž součástí je komplexní obchodní dohoda, která vstoupila v platnost v únoru 2003 a vztahuje se na obchodní vztahy mezi EU a Chile.

V roce 2017 se EU a Chile dohodly, že dohodu o přidružení zmodernizují a nahradí ji pokročilou rámcovou dohodou nové generace, která upevní a prohloubí jejich dvoustranné vztahy.

EU a Chile na politické úrovni uzavřely jednání dne 9. prosince 2022 v Bruselu.

Modernizace stávající dohody o přidružení mezi EU a Chile se opírá o dva právní nástroje:

  1. pokročilou rámcovou dohodu, která zahrnuje a) pilíř o politice a spolupráci a b) obchodně-investiční pilíř (včetně ustanovení o ochraně investic), a
  2. prozatímní obchodní dohodu, která se vztahuje na liberalizaci obchodu a investic. Prozatímní dohoda přestane platit, jakmile vstoupí v platnost pokročilá rámcová dohoda.

Očekává se, že tyto nástroje budou podepsány a uzavřeny souběžně. Prozatímní dohoda zůstane v platnosti pouze do doby, než bude pokročilá rámcová dohoda plně ratifikována a vstoupí v platnost.

Další informace

Návrhy rozhodnutí Rady o podpisu a uzavření Pokročilé rámcové dohody EU–Chile, které předložila Komise

Návrhy rozhodnutí Rady o podpisu a uzavření Prozatímní dohody o obchodu EU–Chile, které předložila Komise

Informativní přehled: vnější vztahy EU–Chile (EN)(ES)

Informativní přehled o Pokročilé rámcové dohodě EU–Chile

Informativní přehled – téma udržitelnosti v obchodní části Pokročilé rámcové dohody EU–Chile

Infografika – obchod mezi EU a Chile

Internetové stránky k obchodní části dohody mezi EU a Chile

Vysvětlení k obchodní části dohody mezi EU a Chile

Souhrn obchodní části dohody

Obchodní vztahy mezi EU a Chile

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688