ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  05.07.2023 12:02:54

„Odstranění ploutví – zastavení obchodu“: Komise vítá evropskou občanskou iniciativu a prozkoumá způsoby, jak řešit obchod se žraločími ploutvemi

Komise dnes reaguje na evropskou občanskou iniciativu „Zastavme odstraňování žraločích ploutví – zastavení obchodu“, v níž žádá Komisi, aby přijala opatření k ukončení mezinárodního obchodu s volně ploutvemi. Krutý a nezákonný postup „odstraňování ploutví“ znamená, že ploutve byly odříznuty a žralok se vhazuje zpět do moře, zatímco může být stále živý. Komise tuto iniciativu vítá a podnikne kroky ve třech oblastech, včetně prozkoumání možnosti přijmout legislativní iniciativu k ukončení obchodu s volnými ploutvemi, zahájení posouzení dopadů a zlepšení příslušných statistik. Komise rovněž zintenzivníprosazování opatření EU v oblasti sledovatelnosti a bude spolupracovat s mezinárodními partnery.

Komplexní opatření pro udržitelnost lovu žraloků a obchodu s nimi

EU se zavázala k zachování a udržitelnému řízení žraloků, jakož i dalších biologických mořských zdrojů, a to jak v rámci EU, tak mimo ni.Podpora této iniciativy ze strany více než jednoho milionu občanů je jasným signálem a podnětem k zachování a posílení vysoké úrovně ambicí, kterou Komise uplatňuje od roku 2003, kdy bylo v EU zavedeno „nařízení o žraločíchploutvích“.

V reakci na evropskou občanskou iniciativu se Komise zavazuje přijmout další opatření ve třech oblastech:

  • prozkoumat možnost přijetí legislativního opatřeník ukončení obchodu s volnými žraločími ploutvemi;
  • neprodleně zahájit přípravné práce s cílem zahájit do konce roku 2023 posouzení dopadů na environmentální, sociální a hospodářské důsledky uplatňování politiky „ploutví přirozeně spojené“ na uvádění žraloků na trh EU, ať už v rámci EU, nebo pro mezinárodní obchod (dovoz a vývoz);
  • poskytnout do konce roku 2024 podrobnější informace o dovozu a vývozu do EU s cílem zlepšit statistiky o obchodu s produkty ze žraloků.

Komise bude rovněž lépe prosazovat již tak přísná opatření EU v oblasti sledovatelnosti v rámci celého hodnotového řetězce: kontrola rybolovu na moři, produktů ze žraloků od vykládky až po spotřebitele, informování spotřebitelů a prevence a náprava nezákonného obchodu. Ve spolupráci s členskými státy a Interpolem zajistí, aby rybáři a orgány členských států shromažďovali a oznamovali úplné a spolehlivé informace o všech těchto aspektech.

V neposlední řadě Komise zintenzivní mezinárodní činnost EU, neboť obchod se žraločími ploutvemi je celosvětový. Cílem bude posílit účinné provádění opatření na zachování a řízení populací žraloků a prosazovat celosvětový zákaz odstraňování žraločích ploutví; podporovat snižování poptávky po žraločích ploutvích; a boj proti obchodování se žraločími ploutvemi.

Komise bude spolupracovat s členskými státy EU v rámci Úmluvy CITES (Úmluva o mezinárodním obchodu ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin), regionálními organizacemi pro řízení rybolovu, Organizací OSN pro výživu a zemědělství a se třetími zeměmi na dvoustranné úrovni.

Souvislosti

Žraloci hrají zásadní úlohu při udržování rovnováhy mořských ekosystémů a jsou náchylní k lidské činnosti. Navzdory úsilí o zlepšení ochrany žraloků v posledních letech se mnoho populací žraloků nachází v kritické situaci – více než třetina druhů žraloků je ohrožena vyhynutím, tj. je považována za kriticky ohroženou, ohroženou nebo zranitelnou. Komise uznává, že odstraňování žraločích ploutví je jednou z hlavních hrozeb pro zachování těchto druhů.

Evropská občanská iniciativa „Zastavme odstraňování žraločích ploutví – zastavení obchodu“ odráží obavy veřejnosti ohledně udržitelnosti lovu žraloků a obchodu na celém světě a vyzývá Komisi, aby:

  • ukončit obchod s volnými žraločími ploutvemi v EU; a
  • rozšířit nařízení (EU) č. 605/2013 o zákazu odstraňování žraločích ploutví s cílem rovněž zakázat dovoz, vývoz a tranzit volných žraločích ploutví.

Evropská občanská iniciativa „Stop finning – Stop the trade“ byla zaregistrována v lednu 2020 a předložena Evropské komisi v lednu 2023.

Evropská občanská iniciativa byla zavedena v dubnu 2012 jako prostředek, který občanům umožňuje stanovit agendu v celé řadě oblastí politiky. Evropská občanská iniciativa umožňuje alespoň 1 milionu osob z nejméně sedmi členských států EU vyzvat Evropskou komisi, aby přijala opatření v oblastech spadajících do její pravomoci. Evropská občanská iniciativa je jedním z klíčových inovativních nástrojů na podporu participativní demokracie na úrovni EU.

Více informací

Otázky a odpovědi

Informativní přehled

Evropská občanská iniciativa „Stop Finning – Stop the trade“ (Stop Finning – Stop the trade)

Evropská občanská iniciativa – obecné informace o nástroji

Společná rybářská politika

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688