Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Investice  |  03.07.2023 09:29:40

Ranní okénko - Dodá červnový údaj státního rozpočtu naději na lepší zítřky?


První červencový týden otevře index PMI ve výrobě, jehož výsledek bude zveřejněn v České republice, Německu, eurozóně i USA. Očekává se zhoršení tohoto ukazatele ve všech zmíněných zemích. Přestože pracovní týden v České republice bude díky státním svátkům kratší, tak se dozvíme pár zajímavých údajů o tuzemské ekonomice. Kromě zmíněného PMI ve výrobě v pondělí Ministerstvo financí představí výši plnění státního rozpočtu za první polovinu tohoto roku. Ke konci května činil deficit státního rozpočtu -271,4 mld. . Při schváleném rozpočtu -295 mld. je tak více než 90 % ani ne v polovině roku již vyčerpáno. Pozitivním stimulem pro státní rozpočet ve zbytku roku sice budou dodatečné příjmy z historicky nejvyšší dividendy energetické skupiny ČEZ, kde je majoritním akcionářem stát, dále příjmy z tzv. wind-fall tax a vybrané zálohy z daní právnických osob. Nicméně rizika jsou značná a bude velice obtížné dodržet letošní naplánovaný rozpočet. Během pátku budou odhalena nejnovější data o průmyslové výrobě a zahraničním obchodu.

Jak bylo zmíněno výše, tak pondělí bude patřit indexu PMI ve výrobě. Z pohledu České republiky bude nejzásadnější zprávou vývoj státního rozpočtu.

V úterý kromě bilance zahraničního obchodu Německa nebudou publikována žádná další data.

Ve středu Eurostat zveřejní data týkající se indexu průmyslových výrobců. Trh očekává, že ceny průmyslových výrobců budou klesat v meziměsíčním i meziročním srovnání. Ve Spojených státech amerických budou odhaleny květnové výsledky objednávek na zboží dlouhodobé spotřeby a továrních objednávek. V obou těchto statistikách by mělo dojít k meziměsíčnímu nárůstu.

Čtvrtek nabídne také statistiku továrních objednávek, ale tentokrát z Německa. Eurostat uveřejní, jak se za květen dařilo maloobchodu. Každotýdenní statistika nových žádostí o hypotéku přijde z USA.

V pátek ráno se dozvíme nejnovější údaje o průmyslové výrobě a o bilanci zahraničního obchodu. Očekáváme, že v květnu naše průmyslová výroba meziročně setrvá v červených číslech. Naopak květnová bilance zahraničního obchodu by ve srovnání s dubnem měla skončit ve výraznějším přebytku. I Německo zveřejní, jak se vyvíjí jeho průmyslová výroba. Z USA dorazí údaje k červnové nezaměstnanosti.

Minulý pátek Český statistický úřad upřesnil české HDP za 1. čtvrtletí tohoto roku. V meziročním srovnání došlo ke korekci směrem dolů, kdy tuzemské hospodářství nakonec pokleslo o 0,5 %. Mezičtvrtletní srovnání potvrdilo odhady statistiků a analytiků, že česká ekonomika sice již není v technické recesi, ale ani zdaleka nemůžeme tvrdit, že vše je již v pořádku. Česká ekonomika stagnuje a jako jedna z posledních zemí stále nedosáhla předcovidové úrovně.

Poslední pracovní den minulého týdne byl pro akciové trhy velmi úspěšný. Americký index S&P 500 si připsal 1,23 % a německý DAX zaznamenal zisk dokonce o 0,03 % větší. Pražská burza oproti zmíněným indexům sice mírně zaostávala, ale i přesto získala za pátek 1 %. Naopak koruna oslabovala a její nejnižší pozice byla na 23,77 EUR/CZK.


Autor: Martin Kron, analytik
Editor: Lenka Kalivodová, analytička

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

17.01.2024Ranní okénko - Čekají německou ekonomiku lepší časy? Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
03.10.2023Ranní okénko - Zhoršení ukazatele PMI, naopak rozpočet vykázal zlepšení Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
11.07.2023Ranní okénko - Maloobchod vyhlíží lepší zítřky Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688