ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  30.06.2023 12:00:00

Digitální partnerství EU a Korejské republiky: posílení naší ekonomické odolnosti

Evropská unie a Korejská republika dnes uspořádaly první zasedání Rady digitálního partnerství v Soulu (Korejská republika). Radě spolupředsedali komisař pro vnitřní trh Thierry Breton a Lee Jong-Ho, korejský ministr pro vědu a informační a komunikační technologie.

U příležitosti ministerského zasedání se EU a Korejská republika dohodly na klíčových výsledcích, jež mají napomoci k pokroku ve spolupráci v zájmu inkluzivní a odolné digitální transformace. Oba partneři se dohodli, že budou spolupracovat v oblastech polovodičů, vysoce výkonné výpočetní techniky a kvantové technologie, technologie 5G a dalších oblastech, platformové ekonomiky, umělé inteligence a kybernetické bezpečnosti.

Klíčové výsledky prvního zasedání Rady pro digitální partnerství

EU a Korejská republika se zavázaly ke spolupráci na nově vznikajících technologiích, které byly nedávno vytyčeny v rámci Evropské strategie hospodářské bezpečnosti.

EU a Korejská republika jsou na špičce, pokud jde o schopnosti v oblasti polovodičů. Rozhodli se zřídit fórum výzkumných pracovníků z EU a Korejské republiky pro oblast polovodičů, které má v úmyslu podporovat výzkum v doplňkových oblastech. V oblasti vysoce výkonné výpočetní techniky se obě strany dohodly, že spojí své síly za účelem vývoje aplikací pro použití v případech společného zájmu, jako jsou extrémní povětrnostní jevy nebo materiálové vědy. Za účelem dosažení těchto cílů budou EU a Korejská republika usilovat o usnadnění přístupu výzkumných pracovníků k příslušným infrastrukturám vysoce výkonné výpočetní techniky. Bude rovněž zřízena skupina odborníků na kvantové technologie, která se bude zabývat normami a výzkumem.

Obě strany vypracují společnou vizi pro technologie 6G opírající se o jejich vedoucí postavení v oblasti technologií 5G. Posílí rovněž spolupráci v oblasti umělé inteligence a zahájí stálý dialog, který umožní, aby každá strana pravidelně aktualizovala iniciativy zaměřené na důvěryhodnou umělou inteligenci, a to i pokud jde o velké modely generativní umělé inteligence, a podporovala společné přístupy v mezinárodních normalizačních orgánech souvisejících s umělou inteligencí.

Kromě toho EU a Korea jakožto podobně smýšlející strategičtí partneři podnikly kroky k posílení své spolupráce v zájmu inkluzivní a odolné digitální transformace. Obě strany sdílejí stejnou vizi spravedlivého a bezpečného on-line prostředí, které harmonicky vyvažuje aspekty inovace, bezpečnosti a spravedlnosti. Dohodly se na posílení spolupráce v oblasti kybernetické bezpečnosti, zejména prostřednictvím výměny informací a průmyslové spolupráce, a budou pokračovat v provádění zásad prohlášení o budoucnosti internetu.

Další kroky

Pokud jde o další kroky, obě strany se dohodly, že si budou vyměňovat informace o dodavatelském řetězci polovodičů a rozšíří svou spolupráci, pokud jde o propojení bezpečné infrastruktury pro digitální konektivitu, včetně podmořských kabelů, digitální dovednosti a budování kapacit, a že si budou vyměňovat osvědčené postupy týkající se startupů v digitální oblasti.

Příští zasedání Rady pro digitální partnerství je naplánováno na začátek roku 2024 v Bruselu s cílem přezkoumat pokrok, kterého se podařilo dosáhnout, a učinit další kroky k prohloubení digitálního partnerství mezi EU a Korejskou republikou.

Souvislosti

Dne 28. listopadu 2022 předsedkyně von der Leyenová a prezident Yoon společně oznámily digitální partnerství mezi EU a Korejskou republikou. První digitální partnerství bylo uzavřeno v květnu 2022 s Japonskem během 28. summitu EU-Japonsko. Dne 1. února 2023 bylo podepsáno digitální partnerství mezi EU a Singapurem, které je další v řadě projektů partnerství EU v Asii v souladu se Strategií EU pro spolupráci v indicko-tichomořském regionu.

EU a Korejská republika navázaly před 60 lety diplomatické vztahy a dlouhodobě spolupracují v oblasti obchodu, výzkumu a digitálních technologií, což dokládá Dohoda o volném obchodu mezi EU a Korejskou republikou (oblast volného obchodu, 2011) a Dohoda o vědeckotechnické spolupráci mezi Evropským společenstvím a vládou Korejské republiky (dohoda o vědeckotechnické spolupráci z roku 2006). U příležitosti summitu Korejské republiky a EU dne 22. května 2023 předseda Evropské rady Charles Michel, předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a prezident Korejské republiky Yoon Suk-yeol znovu potvrdili význam vztahů mezi EU a Korejskou republikou a vyzvali k rozšíření spolupráce v rámci digitálního partnerství mezi EU a Korejskou republikou.

Další informace

Společné prohlášení EU a Korejské republiky

Zahájení digitálního partnerství EU a Korejské republiky

Digitální partnerství

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688