ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  29.06.2023 18:53:49

Komise navrhuje důvěryhodnou a zabezpečenou digitální identitu pro všechny Evropany – otázky a odpovědi

Co je to digitální identifikace?

Identifikace nám umožňuje prokázat, kdo jsme. Proto běžně používáme cestovní pasy a občanské průkazy. Digitální identifikace nám šetří čas a zjednodušuje interakce. Prostředky pro digitální identifikaci dnes nabízí různí soukromí a veřejní poskytovatelé, kteří tak uživatelům dávají přístup například k různým veřejným službám online nebo k internetovému bankovnictví. Digitální identifikace mívá různé stupně důvěryhodnosti a zabezpečení. Velké platformy umožňují svým uživatelům přihlášení k různým službám online, od nakupování až po čtení zpravodajství, ale tato přihlášení nedávají uživatelům plnou kontrolu nad tím, jaké údaje při své identifikaci s online službami sdílejí.

K čemu slouží evropská peněženka digitální identity?

Řada lidí již využívá digitální peněženky ve svých chytrých telefonech. Při cestování si do nich například ukládají palubní vstupenky nebo v nich mají své virtuální bankovní karty, které jim umožňují pohodné placení. Podle nových pravidel budou evropské peněženky digitální identity k dispozici všem. Evropské peněženky digitální identity jsou osobní digitální peněženky, které lidem umožňují se digitálně identifikovat a také ukládat a spravovat údaje o totožnosti a úřední dokumenty v elektronické podobě. Může to být řidičský průkaz, recept na léky nebo doklad o získaných kvalifikacích. Pomocí této peněženky budou občané moci v případě potřeby prokázat svou totožnost, pokud se budou chtít přihlásit ke službám online, sdílet digitální dokumenty nebo jen prokázat konkrétní osobní informaci, jako třeba věk, aniž by museli odhalovat svou totožnost nebo jiné osobní údaje. Lidé budou mít nad sdílenými údaji vždy plnou kontrolu.

Co to lidem v Evropě přinese?

Hlavní novinkou je to, že podle nových pravidel bude každý mít právo vlastnit evropskou peněženku digitální identity, která bude akceptována ve všech členských státech. Zároveň však nebude stanovena žádná povinnost. Uživatelé budou moci sami kontrolovat, jaké osobní údaje chtějí s online službami sdílet. Veřejné služby a některé soukromé služby budou muset evropskou digitální identitu uznávat. Díky svým bezpečnostním prvkům bude ale atraktivní pro všechny soukromé poskytovatele služeb. Ti ji budou moci uznávat u služeb, které vyžadují silné ověření. Vzniknou tak nové obchodní příležitosti.

Jak mi nová evropská peněženka digitální identity pomůže?

Budete se s ní moci přihlásit k veřejným i soukromým online službám v EU, především k těm, které vyžadují silné ověření uživatele. Umožní vám přihlásit se k bankovnímu účtu nebo zažádat o půjčku, podat daňové přiznání, zapsat se na vysokou školu ve vaší zemi nebo v zahraničí a spoustu dalších věcí, ke kterým používáte váš běžný identifikační prostředek.

K čemu všemu mohu evropskou peněženku digitální identity použít?

Několik příkladů, jak ji půjde po jejím zavedení využít:

K využití peněženky digitální identity: Petr si na svůj mobilní telefon nainstaloval osobní digitální peněženku. Poskytla ji jeho domovská země, a je tak zajištěno, že byla peněženka vydána jemu osobně. Pomocí digitální peněženky si může stáhnout, uložit a používat své základní osobní údaje, řidičský průkaz, doklad o dosaženém vzdělání a bankovní kartu, z nichž mnohé nosil jako kartičky ve své normální peněžence.

K prokázání věku: Monika stojí ve frontě před diskotékou a ochranka u vchodu chce vidět průkaz. Místo kartičky občanského průkazu použije evropskou peněženku digitální identity. Pracovník ochranky tak může ověřit, že splňuje věkovou hranici. Peněženka digitální identity přitom dává Monice možnost prokázat svůj věk, aniž by musela ukazovat další osobní údaje.

K vypůjčení auta na letišti: Simona si dříve musela na letišti u přepážky autopůjčovny pokaždé vystát frontu. Musela čekat, dokud si pracovník nenaskenoval cestovní pas nebo občanský průkaz, řidičský průkaz a kreditní kartu, a musela podepsat všechny potřebné dokumenty. Díky digitální identitě by šlo vše vyřídit bez čekání ve frontě, a to i předem. Simona bude moci zamířit rovnou na parkoviště, vyzvednout si auto a odjet do hotelu. Autopůjčovna jí může klíč předat na parkovišti nebo může umožnit nastartování auta prostřednictvím mobilního telefonu.

K prokázání své totožnosti při přihlašování k online službě: Karel se přestěhoval za prací do jiné země. Musí se tam přihlásit k pobytu a k tomu může využít svou evropskou peněženku digitální identity. Ve svém novém bydlišti ji může použít také k prokázání své totožnosti pro různé online služby, například k otevření bankovního účtu, zakoupení SIM karty do mobilního telefonu nebo kuponu na veřejnou dopravu.

Co se oproti stávajícímu systému zlepší?

Evropské peněženky digitální identity budou vycházet z důvěryhodných digitálních identit poskytovaných členskými státy. Zlepší jejich efektivitu, rozšíří je i na soukromý sektor a budou bezpečné, bezplatné a snadno použitelné, a budou chránit osobní údaje.

Nová iniciativa Evropské komise vychází ze stávajícího přeshraničního právního rámce pro důvěryhodné digitální identity, tedy z evropské iniciativy pro elektronickou identifikaci a služby vytvářející důvěru (nařízení eIDAS).

To bylo přijato v roce 2014 a je základem pro přeshraniční elektronickou identifikaci, autentizaci a certifikaci internetových stránek v rámci EU. Členským státům však neukládá povinnost, aby svým občanům a podnikům poskytly digitální identifikační systém umožňující bezpečný přístup k veřejným službám ani aby zajistily jejich používání v celé EU. Neobsahuje ani ustanovení týkající se používání takové identifikace u soukromých služeb nebo s mobilními zařízeními. To vede k rozdílům mezi jednotlivými zeměmi.

Některé země svým občanům identifikační systém nenabízejí a jiné sice ano, ovšem jen některé z nich lze použít i přeshraničně. V současné době se ve 14 členských státech používá 19 oznámených systémů elektronické identifikace. Je tak pokryto téměř 60 % obyvatel EU-27, ale rozšíření systémů je nízké, používání složité a slouží jen k omezeným účelům.

Koronavirová pandemie a přechod na využívání digitálních služeb ukázaly, že dosavadní systém má omezení, která je třeba naléhavě řešit.

Co se stane s mojí stávající elektronickou identitou? Musím se znovu registrovat?

Nemusíte. Evropské peněženky digitální identity budou vycházet ze systémů, které už v některých členských státech existují. V současné době nemá každý člověk žijící v EU přístup k prostředku, který by mu digitální identifikaci umožňoval.

Jak můžu evropskou peněženku digitální identity získat?

Svým občanům a rezidentům ji budou nabízet jednotlivé členské státy. Každý si ji bude moci stáhnout, nainstalovat a používat na svém osobním chytrém telefonu nebo zařízení.

Jak bude zajištěno zabezpečení, soukromí a ochrana osobních údajů?

Návrh počítá s vysokou úrovní zabezpečení. Komise navrhne a dohodne s členskými státy potřebné standardy, technické specifikace a provozní aspekty, aby peněženky digitální identity poskytované členskými státy měly nejvyšší úroveň zabezpečení. Splnění těchto požadavků zajistí členské státy tak, že budou své peněženky certifikovat. Ke sdílení osobních údajů online dojde pouze v případě, že to daný člověk bude chtít.

Zajistí Komise jedinečnou evropskou digitální identitu, která nahradí identity od členských států?

Ne, to není cílem nařízení. Digitální identity budou i nadále poskytovat členské státy. Evropský rámec pro digitální identitu na tom staví a rozšiřuje funkce a využitelnost elektronických identit od jednotlivých států prostřednictvím osobní digitální peněženky.

Jak zajistíte interoperabilitu systémů, tedy aby fungovaly napříč členskými státy?

Komise navrhne a dohodne s členskými státy standardy, technické specifikace a provozní aspekty. Ty budou mít podobu prováděcího předpisu.

Od kdy budu moci tuto osobní digitální peněženku používat?

Členské státy by měly nové evropské peněženky digitální identity vydat do jednoho roku od vstupu tohoto nového nařízení v platnost.

K čemu slouží společný soubor nástrojů (tzv. toolbox), který byl navržen společně s evropským rámcem pro digitální identitu?

Koronavirová pandemie ukázala, že v celé EU naléhavě potřebujeme efektivní a uživatelsky přívětivé digitální služby. Nesmíme ztrácet čas. Je zapotřebí, aby na zavedení evropského rámce pro digitální identitu začaly členské státy spolu s Komisí a soukromým sektorem okamžitě pracovat. Hned poté, co Komise návrh přijme, bude zahájena úzká spolupráce s cílem projednat zavádění po technické stránce a určit společné standardy.

Jak dlouho potrvá, než bude soubor nástrojů vypracován, přijat a zaveden do praxe?

Již nyní budou zahájena jednání s členskými státy o dalším postupu. Cílem je, aby se na souboru nástrojů pro provádění evropského rámce pro digitální identitu dohodly členské státy, v úzké spolupráci s Komisí, do září 2022 a aby jej Komise mohla zveřejnit v říjnu 2022. Jakmile bude tento technický rámec schválen, může začít jeho testování v rámci pilotních projektů.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688