zlin.eu (Zlín)
Z regionů  |  29.06.2023 08:42:53

Zlín - Obnova dopravní tepny v městském centru zkomplikuje i prázdninový provoz MHD

Zlín – Zjednosměrnění hlavní silnice I/49 v centru města, které má Ředitelství silnic a dálnic ČR v plánu od 10. července až do 12. srpna, nezpůsobí jen dopravní kolony, ale také úpravu provozu MHD. Silničáři budou rekonstruovat úsek od křižovatky ulic Tomáše Bati a Antonína až po křížení ulic Štefánikova a Osvoboditelů, kudy denně projede na třicet tisíc vozů.

Dopravní společnost ZlínOtrokovice oznámila, že místo trolejbusů bude muset v některých etapách prací nasazovat na určité linky autobusy. Nasazeny budou ve větší míře i starší vozy bez klimatizací. Dočasně se budou posunovat zastávky, což způsobí zpoždění spojů. Cestujícím tak nebude možné zajistit obvyklé přestupní vazby.

Co se tedy bude konkrétně dít?

Od 10. do 14. července se bude v rámci zahajovací etapy pracovat na třídě Tomáše Bati v levém jízdním pruhu (ve směru jízdy na náměstí Práce). Tyto změny se ještě běžného provozu MHD nedotknou. Avšak v termínu od 15. do 20. července, kdy se práce přesunou do pravého jízdního pruhu, se zastávka MHD Poliklinika posune na provizorní stanoviště před křižovatkou s ulicí Šedesátá. „Autobusy linky č. 38, které vyjíždějí z Šedesáté ulice, projedou nejdříve přes obratiště Antonínova, aby se také dostaly k provizorní zastávce Poliklinika,“ popisuje vedoucí dispečer DSZO Jan Tesař.

V termínu od 21. července se práce posunou do II. etapy, konkrétně do úseku od křižovatky Štefánikova – Březnická po křižovatku Štefánikova – Gahurova. Do 25. července se zde bude pracovat v levém a obou prostředních jízdních pruzích. Zastávka Náměstí Práce sice zůstane v provozu na svém místě, ale vozidla nebudou moci odbočovat ze Štefánikovy ulice do Gahurovy (směrem na Jižní Svahy). „Trolejbusy na Jižní Svahy, tedy linky č. 6, 10 a 14, proto budeme posílat zajížďkou kolem kostela. Na zastávkách Školní a Náměstí Míru zastavovat nebudou,“ upozornil dispečer.

Od 26. do 30. července se bude opravovat ve stejném úseku pravý jízdní pruh a záliv zastávky Náměstí Práce. Doprava bude vedena levým a prostředním jízdním pruhem. Pro vozidla MHD bude zastávka Náměstí Práce zkrácena a dočasně posouvána o několik desítek metrů před současnou pozici označníku. „V této době budou na zastávce Náměstí Práce zrušeny všechny garantované přestupy. Vozidla MHD zde na sebe z prostorových důvodů nebudou moci čekat,“ informoval Jan Tesař.

Poslední fáze obnovy se uskuteční od 6. do 12. srpna ve Štefánikově ulici v pravém jízdním pruhu. Zastávka Školní bude zkrácena a podle postupu prací dočasně posouvána o několik desítek metrů před současnou polohu. „V této době budou na zastávce Školní zrušeny všechny garantované přestupy mezi linkami, protože zde vozidla MHD nebudou moci na sebe čekat,“ uvedl Tesař. Protože nebude možné odbočovat z náměstí T. G. Masaryka do Štefánikovy ulice, upraví se trasa spojů linky 31P od Památníku T. Bati. Autobusy této linky pojedou rovně po Gahurově ulici, před nadjezdem odbočí na Vodní, následně se otočí na okružní křižovatce a přes Gahurovu ulici se levým odbočením vrátí na svou trasu ve Štefánikově ulici a na zastávku Školní. Při této zajížďce autobus linky 31X nebude zastavovat na zastávkách U Zámku.

„Rozsah dopravních omezení v městském centru bude po celou dobu rekonstrukce značný. Žádné naše linky nebudou zrušeny, ale na silnicích lze očekávat dopravní kolony a zpožďování spojů MHD. Z technických důvodů budeme muset ve větším rozsahu využívat u trolejbusů baterií, dieselagregátů nebo místo trolejbusů posílat na linky autobusy. Bez ohledu na letní počasí tak budeme nuceni ve větší míře nasazovat i starší vozidla, která nejsou vybavena klimatizací. Cestujícím se za to předem omlouváme,“ uvedl Jan Tesař.

Uvedené termíny jednotlivých etap dopravních omezení jsou plánované a mohou se podle průběhu prací, který bude závislý i na počasí, operativně měnit.

Il.foto: Vojtěch Cekota ml.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688