ec.europa.eu (Evropská komise)
Armáda  |  28.06.2023 09:47:53

Komise vítá politickou dohodu o podpoře kolaborativního zadávání veřejných zakázek mezi členskými státy - Evropský obranný průmysl

Komise vítá včerejší politickou dohodu, které dosáhly Evropský parlament a Rada Evropské unie ohledně nařízení, kterým se zřizuje nástroj pro posílení evropského obranného průmyslu prostřednictvím kolaborativního zadávání veřejných zakázek (EDIRPA), jehož rozpočet činí 300 milionů eur.

EDIRPA bude členské státy motivovat, aby s ohledem na neodůvodněnou invazi Ruska na Ukrajinu pořizovaly nejkritičtější a nejnaléhavější produkty pro obranné účely společně. Posílí interoperabilitu mezi členskými státy v případě stejných produktů, umožní úspory nákladů a zvýší konkurenceschopnost a účinnost evropské technologické a průmyslové základny obrany. Kolaborativní zadávání veřejných zakázek členskými státy je významným krokem směrem k integrovanějšímu evropskému obrannému trhu; přináší evropskému obrannému průmyslu větší předvídatelnost a umožňuje mu, aby investoval do zvýšení výrobní kapacity a přizpůsobil se současné situaci na trhu.

EDIRPA bude podporovat členské státy v jejich úsilí, aby nejméně 35 % svého rozpočtu určeného na vybavení utratily v rámci evropských programů spolupráce. Bude bojovat proti roztříštěnosti evropské poptávky, neboť to poškozuje konkurenceschopnost evropské technologické a průmyslové základny obrany.

Evropský parlament a Rada kromě EDIRPA rovněž pracují na dokončení jednání o aktu na podporu výroby munice s cílem příměji podpořit průmyslovou kapacitu pro výrobu munice pro Ukrajinu a členské státy EU, a to v rámci strategie tří pilířů v oblasti munice, na níž se dohodli vedoucí představitelé EU.

Při přijímání Strategického kompasu se členské státy zavázaly vynakládat na obranu více prostředků lepším způsobem, aby byly schopny účinněji reagovat na operační realitu a nové hrozby a výzvy. Pobízením ke kolaborativnímu zadávání veřejných zakázek podpoří EDIRPA a akt na podporu výroby munice tuto zásadní změnu v chování členských států.

Další kroky

Politickou dohodu mezi Evropským parlamentem, Radou a Komisí musí nyní ještě formálně schválit Evropský parlament a Rada. Cílem Komise je EDIRPA rychle zavést. Komise za asistence členských států v rámci programového výboru připraví pracovní program.

Souvislosti

V reakci na summit ve Versailles konaný v březnu 2022 představili Komise a vysoký představitel, místopředseda Komise Josep Borrell dne 18. května společné sdělení o nedostatcích EU v oblasti investic do obrany a navrhli opatření, jak je řešit.

Byly zjištěny nedostatky ve třech ohledech. Rozpočet – členské státy v posledních dvou desetiletích neinvestovaly do obrany dostatek prostředků, kapacity – našim ozbrojeným silám chybí některé kritické prvky, a průmysl – výrobní kapacity EU pro obranné vybavení jsou přizpůsobeny období míru.

Na pomoc při řešení těchto výzev zřídila Komise spolu s Evropskou službou pro vnější činnost a Evropskou obrannou agenturou pracovní skupinu pro kolaborativní zadávání zakázek v oblasti obrany, jejímž úkolem je posoudit nejnaléhavější potřeby členských států a schopnost obranného průmyslu EU na tyto potřeby reagovat.

Dne 19. července 2022 Komise představila posílení evropského obranného průmyslu prostřednictvím nařízení o kolaborativním zadávání veřejných zakázek (EDIRPA), jehož cílem je posílit schopnosti obranného průmyslu prostřednictvím podpory spolupráce členských států při kolaborativním zadávání veřejných zakázek na nejnaléhavější a nejkritičtější produkty pro obranné účely.

Další informace

Tisková zpráva o návrhu EDIRPA

Znění nařízení EDIRPA

Společné sdělení o nedostatcích v investicích do obrany

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688