OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  28.06.2023 17:00:00, aktualizováno 29.06.2023 22:26:58

Jak zabezpečit domov před odjezdem na dovolenou? - UNIQA radí

I když máte před odjezdem na zaslouženou dovolenou starosti s přípravou, snažte se včas zabezpečit i své bydlení, které se chystáte opustit. Tak, abyste našli po svém návratu neporušené zázemí a zůstaly už jen příjemné vzpomínky. Přinášíme soubor jednoduchých tipů, jak ochránit domov před zloději.

Podle policejních statistik došlo loni v ČR asi k 5 650 vloupáním do bytů, rodinných domů nebo víkendových chat. To bylo o 12,2 % více než v roce 2021. Nejčastěji se byty či domy vykrádají v Praze, následuje Moravskoslezský kraj a oblast Karviné a Brna s okolím. Investice do zabezpečení se vždy vyplatí. I když se nepodaří odradit úplně všechny nenechavce, velká část si lup rozmyslí, pokud narazí na překážky. Podívejte se, co by nemělo chybět na žádném domě či v zahradě, případně uvnitř domácnosti.

Ochrana vnějšího pláště

  • Bezpečnostní dveře
    Sebelepší zámek je nanic, když budete mít málo odolné dveře. Bezpečnostní dveře se označují stupněm od 1 až 6. Třída zabezpečení udává, jakou ochranu vám dveře poskytnou. Vybírejte pro svůj klid dveře minimálně od 3. třídy výše.
  • Zámek
    Bezpečnostní zámek s cylindrickou vložkou je nutnost. K němu dostanete bezpečnostní klíče a kartu; bez ní nikde další klíče nevyrobí, tedy ani kopii pro zloděje. Dobré zámky se vyplatí rovnou dva. A ještě něco. Nenechávejte náhradní klíč k zámku dosažitelný někde v blízkosti, třeba pod rohožkou nebo v květináči vedle vchodu.
  • Okna
    Jsou snadným cílem. Vždy důkladně zkontrolujte, zda jsou všechna okna dovřená na kličku. Nikdy nenechávejte otevřené ventilačky. Ta nejlákavější okna opatřete i neprůhlednou bezpečnostní folií. K oknům lze nainstalovat i bezpečnostní kování a kliky, které je možné i uzamknout.
  • Mříže
    V suterénu, přízemí nebo i v prvním patře zvažte instalaci mříží. Sice nepůsobí zrovna okrasně, ale jsou spolehlivou překážkou.
  • Venkovní rolety
    Alternativou nevzhledných mříží jsou předokenní rolety. Jsou efektivní překážkou před zloději. Vedle dalších užitečných funkcí pro bydlení (odhlučnění, tepelná izolace, zatemnění) mohou přidat i vzhledu obydlí, protože na trhu je spousta variant.
  • Garážová vrata
    Do domu se často lze dostat i přes garáž, tudíž je třeba dobře volit správná vrata. Soukromé objekty před příležitostnými zloději ochrání bezpečnostní třída RC2. Dále je možné pořídit doplňkovou sadu k sekčním garážovým vratům, které patří mezi vůbec nejoblíbenější typ. Automatické otevírání totiž majitelům poskytuje pohodlí, ale také ještě větší bezpečí. Převodovka motorizovaného pohonu je konstruována tak, že nemůže dojít k mechanickému vypáčení. A to ani v případě, kdy dojde k výpadku elektřiny.

Poplašné zařízení

  • Alarm
    Hlasitý signál, který se spustí, jakmile čidlo zaznamená pohyb v místnosti, zloděje odradí. Poplach je propojen na mobil, který prostřednictím SMS ohlásí nezvané příchozí. Alarm lze propojit i na další místa – na pult centralizované ochrany, případně na bezpečnostní službu, ale i spolehlivého souseda.
  • Kamera
    Kamerový systém je skvělý pro zajištění důkazů i okamžitý přehled. Zaznamená osoby pohybující se v blízkosti. Záznamy je možné uložit a v případě potřeby ukázat policii. Lze se i připojit na internet a z dálky sledovat, zda se u vás doma neděje něco nepatřičného. Můžete tak pravidelně kontrolovat stav domácnosti. K odrazení zloděje často stačí i věrná maketa kamery a cedulky upozorňující na nepřetržitou ochranu objektu.

Moderní technologie

Nezapomeňte ani na dostatečné osvětlení pozemku, především na prostranství před vchodem a u vchodových dveří do domu. U chytré domácnosti je možné světla uvnitř ovládat na dálku přes aplikaci v mobilu nebo nastavit jejich rozsvícení na konkrétní čas, případně podle okamžité potřeby. Iluzi přítomnosti můžete dodat bytu i tím, že necháte roztažené závěsy nebo žaluzie či rolety a dálkově je večer zatáhnete přes aplikaci v mobilu. V telefonu si lze také zkontrolovat, zda je i jinak v domácnosti vše v pořádku.

Méně sdílnosti na sociálních sítích

Pokud na Facebooku a Instagramu pravidelně sdílíte veřejně příspěvky, kde je snadno rozpoznatelná poloha vaší domácnosti, a následně informaci o tom, že si právě užíváte mimo republiku, je to skoro totéž, jako kdybyste doma nechali pootevřené dveře. Sociální sítě dnes i automaticky k příspěvkům uvádějí, kde se zrovna nacházíte, a to s velkou přesností. Mnozí mají špatně nastavené profily s nízkým stupněm soukromí. To znamená, že informace může vidět kdokoliv, a to včetně příspěvků na všechny možné diskuze apod.

Zahrada a okolí domu

Odstraňte vše z blízkosti oken a fasád. Ukliďte všechny předměty, které by zloděj mohl použít k usnadnění přístupu do vašeho domu.Odtáhněte od oken zahradní nábytek, nádoby, lavičky a samozřejmě žebříky Uložte je dovnitř nebo připevněte tak, aby se jimi nedalo pohybovat. Naopak ponechte na trávníku nějaké předměty, které evokují „rozpracovanost“, a tedy přítomnost lidí – například naložené kolečko větvemi nebo zahradní hadice.

Průběžná kontrola

Pro dobu nepřítomnosti se domluvte s někým z rodiny nebo se sousedem, že vám bude vybírat schránku a kontrolovat pozemek, dům a domácnost v pravidelných intervalech. I on může provést naoko drobné změny, které odradí nenechavce od vstupu.

Sejf či trezor

Cennosti, peníze, šperky a další hodnotné předměty je třeba před odjezdem uložit do domácího trezoru – buď vestavěného, nebo pevně spojeného s podlahou apod.

Přiměřené pojištění

Zkontrolujte si pojistnou smlouvu, zda je vaše zázemí dostatečně chráněno proti nezvané návštěvě a máte správně nastavené pojistné částky, popřípadě extra připojištěny cenné předměty nebo drahé vybavení. Zkontrolujte rovněž, zda jste řádně pojištění zaplatili. Máte-li rodinný dům či byt v osobním vlastnictví, je třeba mít pojištěné vedle domácnosti i ty (není to totéž).

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688