ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  27.06.2023 12:06:30

EU a Japonsko posilují spolupráci v oblasti digitálního obchodu a hospodářské bezpečnosti

EU a Japonsko dnes uspořádaly třetí dialog na vysoké úrovni o hospodářských otázkách. Zasedání se zaměřilo na hospodářskou bezpečnost v návaznosti na dohodu o rozšíření rozsahu dialogu. Skupině předsedali společně výkonný místopředseda a komisař pro obchod Valdis Dombrovskis, japonský ministr zahraničních věcí Jošimasa Hajaši a japonský ministr hospodářství, obchodu a průmyslu Jasotuši Nišimura.

Výkonný místopředseda a ministři se shodli na zásadách digitálního obchodu mezi EU a Japonskem. Tento nástroj bude klíčový pro dvoustranný obchod a investice, neboť povede k vzájemnému porozumění v klíčových otázkách týkajících se digitálního obchodu a ke společné snaze o otevřenou digitální ekonomiku bez neopodstatněných překážek pro mezinárodní obchod. Bude vycházet z mezinárodně dohodnutých zásad, jako jsou zásady digitálního obchodu skupiny G7 a jednání Světové obchodní organizace o elektronickém obchodu, a bude nezávazný. Zásady digitálního obchodu se budou týkat správy dat, usnadnění digitálního obchodu, důvěry spotřebitelů a důvěry podniků.

Užší strategická spolupráce

Dialog znovu potvrdil význam strategické spolupráce mezi EU a Japonskem, a to zejména v současném složitém geopolitickém kontextu. Potvrdil rovněž strategické sladění obou stran i s dalšími partnery, jako jsou USA a Spojené království, ohledně stávajících a budoucích sankcí, které mají omezit ruské kapacity.

Obě strany zdůraznily nutnost spolupracovat na dvoustranné i mnohostranné úrovni v otázkách hospodářské bezpečnosti a jednaly o možných oblastech spolupráce na příslušných nástrojích, jako jsou protinátlakový nástroj, kontroly vývozu a prověřování investic, a to zejména s ohledem na nedávno oznámenou evropskou strategii hospodářské bezpečnosti. V tomto kontextu spolupředsedové zopakovali, že je důležité spolupracovat v rámci protinátlakové platformy skupiny G7, která byla dohodnuta během japonského předsednictví summitu této skupiny.

Obě strany se shodly na tom, že je nezbytné budovat odolné dodavatelské řetězce ve strategických oblastech, které jsou klíčovým prvkem pro zajištění hospodářské bezpečnosti. V této souvislosti EU a Japonsko jednaly o klubu EU pro kritické suroviny a o možném budoucím vývoji. Tato iniciativa má vést k diverzifikaci zdrojů a posílení dodavatelských řetězců a propojit spotřebitelské země a země bohaté na zdroje.

Strany jednaly o potřebě posílit mezinárodní řád založený na pravidlech zajištěním úspěšného 13. zasedání Konference ministrů WTO v únoru 2024.

V neposlední řadě obě strany rovněž probraly možnost podpořit dvoustrannou spolupráci v rámci iniciativy společného prohlášení o elektronickém obchodu a udržovat tuto dynamiku k lepšímu využívání příležitostí v oblasti digitálního obchodu. Zdůraznily zejména, že je důležité do podzimu uzavřít jednání o datových tocích. To oběma stranám umožní zavádět moderní pravidla digitálního obchodu v rámci stávající dohody o hospodářském partnerství mezi EU a Japonskem, čímž se tato dohoda přizpůsobí digitální éře.

Souvislosti

Dohoda o hospodářském partnerství mezi EU a Japonskem vstoupila v platnost před více než čtyřmi lety. Během této doby se stala základem hospodářských vztahů mezi oběma stranami. V roce 2022 se obchod se zbožím mezi oběma partnery vrátil na úroveň před pandemií a dosáhl 141 miliardy eur, což potvrdilo silné a odolné obchodní vazby mezi EU a Japonskem.

Další informace

Zásady digitálního obchodu

Obchodní a investiční vztahy EU s Japonskem

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688