Ústecký kraj (kr-ustecky.cz)
Z regionů  |  28.06.2023 09:00:10

Ústecký kraj a ECUK přináší nové kontakty v oblasti moderní energetiky

Zástupci odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu Ústeckého kraje a pracovníci Energetického centra Ústeckého kraje (ECUK) se zúčastnili valného shromáždění Evropské federace agentur a regionů pro energetiku a životní prostředí (FEDARENE) v irském Kilkenny.

V rámci intenzivního dvoudenního programu ECUK prezentoval klíčová energetická témata, ve kterých vnímá potenciál pro navázání mezinárodní spolupráce a aktivně se zúčastnil neformálních workshopů a pracovních skupin zaměřených od sběru a validace dat o energiích, přes zelený vodík až po dotační program LIFE. ECUK formálně nahradí Ústecký kraj jako člen FEDARENE v lednu 2024.

Irské město Kilkenny se v červnu 2023 stalo dějištěm každoročního valného shromáždění FEDARENE, evropské asociace, která sdružuje více než 80 evropských regionů za účelem výměny zkušeností, informací, a rozvoje spolupráce na společných evropských projektech. Akce, na které rovněž oslavil 21. výročí jeden z členů South East Energy Agency, se zúčastnilo více než 100 zástupců energetických agentur a regionů z celé Evropy. Za Ústecký kraj, jež byl členem FEDARENE od roku 2011, se setkání účastnili zástupci odboru regionálního rozvoje a ECUK. Právě ECUK má Ústecký kraj formálně nahradit jako jeho zastupující orgán v tématech spojených s energetikou a nový člen FEDARENE od ledna 2024.

Na valném shromáždění ECUK dostal společně s dalšími pěti novými členy možnost formálně představit oblasti svého dosavadního působení a rozvojová témata, kterým se plánuje věnovat mimo jiné formou sdílení meziregionální dobré praxe či účasti v evropských projektech. Během prezentace byl ze strany ECUK přítomným členům FEDARENE předveden nástroj Krajského energetického managementu (KEM) pro monitoring, správu a optimalizaci regionálního energetického hospodářství vyvíjený a testovaný ve spolupráci s Datovým centrem Ústeckého kraje (DCÚK). Plánované zoficiálnění KEM bylo zároveň nastíněno jako zásadní krok pro návazný rozvoj efektivní spolupráce na komplexnějších projektech souvisejících zejména se zaváděním principů komunitní energetiky do praxe a rozvoji vodíkového hospodářství v Ústeckém kraji. S respektem ke zmiňovaným tématům však nebyla ze strany ECUK opomenuta ani existence znalostního a zkušenostního zázemí, jež je v regionu vybudované díky bohaté historické zkušenosti nejen v energetickém, ale i petrochemickém a chemickém průmyslu. Zástupci ECUK na závěr svého vystoupení vyjádřili svoji připravenost aktivně participovat na aktivitách a projektech zastřešených FEDARENE. V reakci na prezentaci valné shromáždění ECUK jednomyslně schválilo jako nadcházejícího nového člena FEDARENE.

Oficiální část programu valného shromáždění byla doplněna řadou interaktivních workshopů a užších pracovních skupin zaměřených na diskusi o vyspecifikovaných oblastech zájmu jednotlivých účastníků a jimi zastupovaných organizací. Nedílnou součástí diskuse se stalo rovněž sdílení dobré praxe. Zástupci ECUK se zúčastnili dvou pracovních skupin. První pracovní skupina byla zaměřená na sběr, validaci, analýzu a vizualizaci dat o spotřebách energií. Jedná se o klíčové téma, které ECUK a DCÚK průběžně řeší právě v souvislosti s integrací dat do nástroje KEM. Hlavním předmětem druhé pracovní skupiny byl zelený vodík. Během diskuse v této pracovní skupině byly probírány připravované a realizované projekty na elektrolytickou výrobu obnovitelného vodíku a jeho využití v nákladní a autobusové dopravě, pro sezónní akumulaci energie nebo blending se zemním plynem. Ústředním tématem se stala rovněž jak investiční, tak provozní náročnost daných projektů. Několik účastníků pracovní skupiny ocenilo Ústecký kraj v souvislosti se strategickými projekty zaměřenými na tvorbu vodíkových hodnotových řetězců a publikací vlastní vodíkové strategie v dubnu 2022.

Díky účasti na výše zmiňovaných doplňkových bodech programu ECUK navázal kontakt s řadou energetických agentur ze Španělska, Francie, Švédska, Irska a dalších zemí. Průnikovými tématy pro diskusi o potenciální spolupráci a partnerství se stala především témata jako energetický management, facilitace a další rozvoj služeb ECUK, či výměna zkušeností s tvorbou regionálních strategických dokumentů. Ze strany severošvédských partnerů byl vyjádřen zájem o sdílení zkušeností s tvorbou Vodíkové strategie Ústeckého kraje.O navázání spolupráce v oblasti rozvoje vodíkové ekonomiky aktivně vyjádřila rovněž energetická agentura ze španělské Asturie. Výměna zkušeností s validací dat pro účely energetického managementu bude iniciována v blízké budoucnosti s energetickou agenturou z Kypru. Zajímavým podnětem k širší úvaze, který přišel ze strany dánských vývojářů, se stala umělá inteligence a její využití pro dosažení úspor energií budov a související správu integrovaných dat.

V neposlední řadě se ECUK účastnil neformálního sezení, jehož cílem bylo zprostředkování kontaktu a partnerství pro potenciální projektový koncept do evropského dotačního programu LIFE. ECUK vedl intenzivní diskusi se zástupci energetických agentur z italské Ligurie a francouzského Lyonu a společně se shodli na společném záměru spolupracovat na projektovém konceptu s cílem budování kapacit, facilitaci služeb energetických agentur a tvorby plánů pro energetickou transformaci směrem k udržitelnější energetice zapojených regionů.

Ústecký kraj byl členem FEDARENE od roku 2011 a svůj rezignační dopis odeslal FEDARENE v březnu 2023. ECUK, který byl zřízen Ústeckým krajem v srpnu 2022 za účelem realizace energetické politiky Ústeckého kraje, svůj motivační dopis k zapojení do FEDARENE předal v květnu letošního roku. V návaznosti na jednomyslné schválení valným shromážděním se ECUK stane plnohodnotným členem FEDARENE v lednu 2024.

Zdroj: Energetické centrum Ústeckého kraje (ECUK), 2023

Kilkenny

Foto: Vicky Comerford Kilkenny

Kilkenny 2023
















Foto: ECUK 2023

Kilkenny 2023 2
















Foto: ECUK 2023

Zodpovídá: RNDr. Eva Poslová
Vytvořeno / změněno: 21.6.2023 / 27.6.2023
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688