ec.europa.eu (Evropská komise)
Armáda  |  26.06.2023 12:00:00

EU zainvestuje 832 milionů eur do 41 ambiciózních projektů obranného průmyslu - Evropský obranný fond

Evropská komise dnes oznámila výsledky výzev k podávání návrhů, které byly vyhlášeny v roce 2022 v rámci Evropského obranného fondu (EDF). Na jejich základě bude z unijních finančních prostředků poskytnuto 832 milionů eur na podporu 41 společných projektů obranného výzkumu a vývoje v celé EU.

Vybrané projekty pomohou dále rozvíjet špičkové obranné schopnosti EU v kritických oblastech, jako jsou námořní, pozemní a vzdušný boj, včasné varování z vesmíru a kybernetika. Například v námořní oblasti se projekt E-NACSOS zaměří na nový kooperativní standard pro protivzdušnou a protiraketovou obranu. Ve vzdušné kategorii zlepší projekt REACTII odolnost a řízení elektronického boje. Další vesmírný projekt – ODIN'S EYE II naváže na pokrok v oblasti včasného protiraketového varování z vesmíru. Budou se na něm podílet průmyslové subjekty ze 14 členských států EU a z Norska a jeho cílem bude zvýšit evropskou schopnost v této oblasti. Evropský obranný fond rovněž přímo přispěje na kybernetickou obranu ve třech specifických projektech výzkumu a vývoje.

V rámci Programu EU pro obranné inovace (EUDIS) fond poprvé uspořádá technologickou soutěž s rozpočtem 25 milionů EUR. V této soutěži budou týmy usilovat o vývoj nejlepšího řešení pro odhalování skrytých hrozeb prostřednictvím bezpilotních systémů, které umožní bezpečné působení vojenského a civilního personálu v konfliktních prostředích.

Výsledky výzev z roku 2022 znovu prokazují, že Evropský obranný fond přispívá ke strategické autonomii EU a k vytvoření konkurenceschopnější a integrovanější technologické a průmyslové evropské základny obrany. Uvedené výsledky rovněž potvrzují velký zájem obranného průmyslu EU o všechna témata výzev a jeho aktivní zapojení do nich. Jsou také důkazem jeho pevného odhodlání naplnit ambice, které jsou prostřednictvím tohoto programu sledovány. Vybraná konsorcia sdružují 550 subjektů z celé EU a z Norska a do velké míry zapojují také malé a střední podniky, které představují 39 % všech subjektů.

Úspěšné fungování Evropského obranného fondu v jeho druhém roce ukazuje, že tento program, který navazuje na dva předchozí programy (Přípravná akce zaměřená na obranný výzkum a Evropský program rozvoje obranného průmyslu), plní svůj účel:

  • Vysoce atraktivní program, který vzbuzuje velký zájem průmyslu EU: došlo 134 návrhů od různých konsorcií (v nichž byla zastoupena velká průmyslová odvětví, malé a střední podniky, podniky se střední tržní kapitalizací a výzkumné a technologické organizace), které pokryly všechny vyhlášené výzvy a témata.
  • Široké zeměpisné pokrytí: na vybraných návrzích se podílí celkem 550 právních subjektů z 26 členských států EU a z Norska.
  • Široká spolupráce v rámci projektů: do každého z vybraných návrhů je zapojeno v průměru 22 subjektů z 9 členských států EU a z Norska.
  • Značná účast malých a středních podniků: malé a střední podniky představují přes 39 % všech subjektů podílejících se na realizaci vybraných návrhů a z celkových požadovaných finančních prostředků EU na ně připadne 20 %.
  • Dobrá rovnováha mezi výzkumem a rozvojem schopností: 317 milionů eur je vyčleněno na financování 25 projektů výzkumu a 514 milionů eur na financování 14 projektů rozvoje schopností.
  • Podpora přelomových technologií pro obranu: 4,5 % rozpočtu je určeno na financování průlomových nápadů, které přinesou inovace vedoucí k radikální změně koncepcí a vedení obranných projektů.
  • Vyvážená podpora strategických obranných schopností a nových slibných technologických řešení.
  • Soulad s ostatními iniciativami EU v oblasti obrany: je zajištěn prostřednictvím Strategického kompasu EU, priorit EU v oblasti schopností a stálé strukturované spolupráce (PESCO), přičemž 11 vybraných návrhů zaměřených na rozvoj je propojeno se stálou strukturovanou spoluprací.

Komise nyní začne s vybranými konsorcii připravovat grantové dohody. Poté co bude tento proces úspěšně dokončen a Komise přijme rozhodnutí o udělení grantů, dojde do konce tohoto roku k podepsání grantových dohod.

Minulý týden Komise navrhla posílit dlouhodobý rozpočet EU a vytvořit Platformu strategických technologií pro Evropu (STEP). Tento nový nástroj posílí Evropský obranný fond a vloží do něj ještě 1,5 miliardy eur a další finanční prostředky poskytne také na jiné stávající programy EU. Navýšení prostředků z Evropského obranného fondu bude použito na akce zaměřené na hluboké („deep tech“) a digitální technologie, které mohou výrazně zvýšit výkonnost budoucích schopností v celé Unii a jejichž cílem je maximalizovat inovace a zavést nové obranné produkty a technologie. Tím dojde k dalšímu posílení inovační kapacity evropské technologické a průmyslové základny obrany.

Souvislosti

V reakci na výzvy k podávání návrhů, které byly vyhlášeny v roce 2022 v rámci Evropského obranného fondu (EDF), evropský obranný průmysl do 24. listopadu 2022 předložil 134 návrhů společných projektů v oblasti obranného výzkumu a vývoje, které odrážejí všechny tematické priority stanovené členskými státy za přispění Komise.

Evropský obranný fond je klíčovým nástrojem EU na podporu spolupráce v oblasti obranného výzkumu a vývoje v Evropě. Aniž by nahrazoval úsilí členských států, motivuje tento fond ke spolupráci mezi podniky všech velikostí a výzkumnými subjekty v celé EU. Podporuje kooperativní obranné projekty v průběhu celého cyklu výzkumu a vývoje, přičemž se zaměřuje na projekty, jejichž výsledkem jsou moderní a interoperabilní obranné technologie a vybavení. Podporuje rovněž inovace a stimuluje přeshraniční účast malých a středních podniků. Projekty jsou vybírány na základě výzev k podávání návrhů, které jsou vymezeny podle priorit EU v oblasti schopností, na nichž se společně dohodly členské státy v rámci společné bezpečnostní a obranné politiky (SBOP), a zejména v kontextu plánu rozvoje schopností (CDP).

Evropský obranný fond disponuje na období 20212027 rozpočtem ve výši 7,953 miliardy eur. Toto finanční krytí je rozděleno do dvou pilířů:

  • 2,651 miliardy eur na financování kooperativního výzkumu v oblasti obrany s cílem reagovat na nové a budoucí bezpečnostní hrozby a
  • 5,302 miliardy eur na spolufinancování kooperativních projektů rozvoje schopností.

4 až 8 % rozpočtu Evropského obranného fondu je určeno na vývoj nebo výzkum přelomových technologií, které mají potenciál vést v odvětví obrany k převratným inovacím.

Evropský obranný fond je realizován prostřednictvím ročních pracovních programů, které jsou během víceletého finančního rámce na období 20212027 strukturovány podle 17 stálých tematických a horizontálních kategorií a mají následující zaměření:

  • Nově vyvstávající výzvy s cílem vyvinout vícerozměrný a celostní přístup k modernímu bojovému prostoru zahrnující obrannou zdravotnickou podporu, chemické, biologické, radiologické a jaderné (CBRN) hrozby, biotechnologické a lidské faktory, informační převahu, pokročilé pasivní a aktivní senzory, kybernetiku a vesmír.
  • Posilující faktory a podpůrné schopnosti pro obranu, které mají poskytnout Evropskému obrannému fondu klíčový technologický impuls a jsou relevantní ve všech oblastech schopností (digitální transformace, energetická odolnost a environmentální transformace, materiály a komponenty, přelomové technologie), a otevřené výzvy k podávání návrhů inovativních a na budoucnost zaměřených obranných řešení, včetně zvláštních výzev pro malé a střední podniky.
  • Excelence ve vedení boje s cílem posílit rozvoj schopností a podpořit ambiciózní obranné systémy, jako jsou vzdušný boj, protivzdušná a protiraketová obrana, pozemní boj, ochrana a mobilita sil, námořní boj, podvodní boj a simulace a výcvik.

Další informace

Celkový informativní přehled a informativní přehledy k jednotlivým vybraným projektům

Evropský obranný fond

Informativní přehled pracovního programu Evropského obranného fondu – 2022

Videozáznam z informačních dnů o Evropském obranném fondu v roce 2022

Informativní přehledy – 2021

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688