Patria (Patria Finance)
Komodity  |  26.06.2023 10:53:58

OPEC tvrdí, že poptávka po ropě v roce 2045 dosáhne 110 milionů barelů denně

Celosvětová poptávka po ropě vzroste na 110 milionů barelů denně asi za 20 let, což zvýší světovou poptávku po energii o 23 procent, uvedl v pondělí OPEC. "Ropa je v dohledné budoucnosti nenahraditelná," řekl generální tajemník organizace zemí vyvážejících ropu Haitham Al Ghais při historicky první konferenci Energy Asia, která se konala v malajském hlavním městě Kuala Lumpur.

"V našem celosvětovém výhledu očekáváme, že globální poptávka po ropě vzroste na 110 milionů barelů denně do roku 2045," řekl a dodal, že ropa bude do té doby stále tvořit asi 29 procent energetického mixu.

wti

Zdroj: Patria.cz

Prognóza je v rozporu s předpovědí Mezinárodní energetické agentury (IEA) o snížení ročního růstu poptávky z 2,4 milionu barelů denně v roce 2023 na 400 000 barelů denně v roce 2028. Před dvěma týdny IEA předpověděla, že celosvětová poptávka po ropě vzroste od roku 2022 o 6 procent na 105,7 milionu barelů denně v roce 2028 díky petrochemickému a leteckému sektoru.

Generální tajemník OPEC dodal, že nedostatečné investice do ropného průmyslu pouze zpochybní životaschopnost současných energetických systémů a povedou k "energetickému chaosu." Od nynějška do roku 2030 Al Ghais předpovídá, že dalších půl milionu lidí se přestěhuje do měst po celém světě, protože globální ekonomika pokračuje v expanzi. Svět bude potřebovat více ropy - ně méně, řekl Al Ghais.

Podle světové banky se odhaduje, že globální růst klesne na tříleté minimum 2,2 procenta ročně do roku 2023 z 2,6 procent v období 2011-2021.

Al Ghais uznal, že obnovitelné zdroje budou hrát větší roli ve světovém energetickém mixu a potvrdil, že některé členské země OPEC "již významně investují" do této oblasti. "Vidíme, že celosvětová poptávka po energii vzroste do roku 2045 o 23 procent," řekl. "Plyn, vodní a jaderné elektrárny, vodík a biomasa se budou rozšiřovat. Ale je jasné, že ropa zůstává nedílnou součástí mixu."

Ropa Brent se během odpoledního obchodování v Asii obchodovala o 0,92 procent výše na 74,53 dolarech. Futures na West Texas Intermediate nepatrně vzrostly o zhruba 0,78 procenta a obchodovaly se na 69,70 dolarů za barel.

Zdroj: CNBC

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688