Euroskop (euroskop.cz)
Daně a účetnictví  |  23.06.2023 16:25:55

Rada pro finanční a hospodářské záležitosti jednala o návrhu balíčku DPH v digitálním věku a reformě rámce správy hospodářských záležitostí

Ministři a ministryně si na jednání Rady pro finanční a hospodářské záležitosti, které se konalo 16. června 2023 v Lucemburku, vyměnili názory na současný stav návrhu balíčku DPH v digitálním věku a diskutovali o navrhované reformě rámce pro správu ekonomických záležitostí. Českou republiku zastupoval ministr financí Zbyněk Stanjura.

Navrhovaný balíček DPH v digitálním věku zahrnuje tři oblasti: modernizaci a harmonizaci digitálního vykazování přeshraničních a domácích transakcí, ekonomiku platforem krátkodobého ubytování a přepravy osob a zavedení jednotné registrace k DPH po celé EU, která bude založena na dalším rozšíření režimu jednoho správního místa (tzv. One Stop Shop). Jeho hlavním cílem je zamezení daňovým podvodům a snížení administrativní zátěže podniků u přeshraničních transakcí.

Ministři a ministryně diskutovali o podobě balíčku a poskytli politické pokyny k řadě jeho klíčových bodů. Všechny členské státy podpořily cíle návrhu, zdůraznily ale, že je nezbytná opatrnost, aby změny nepřinesly přílišnou administrativní zátěž pro podniky a zároveň je třeba poskytnout pro přechod na nová pravidla dostatek času.

Souhlasím s využitím digitálních technologií pro vykazování přeshraničních transakcí, nicméně při zavádění nových systémů je nutné zohlednit implementační náklady jak pro stát, tak především pro podnikatelskou veřejnost. Za klíčové proto považuji vyhodnocení nákladů a řádné otestování nových systémů před jejich zavedením. Důležitá je také dostatečně dlouhá doba pro uvedení do praxe.

Ministr financí Zbyněk Stanjura

Rada si dále vyměnila názory ohledně navrhované reformy rámce pro správu ekonomických záležitostí, který představuje soubor společných pravidel pro vnitrostátní fiskální a hospodářské politiky, jež se vztahují na všechny členské státy. Ministři a ministryně se shodli na tom, že by předložené návrhy měly zajistit větší transparentnost a předvídatelnost fiskální politiky, zjednodušení pravidel a posílení reforem a investic.

Co je rámec správy ekonomických záležitostí EU?

Správou ekonomických záležitostí se rozumí systém institucí a postupů, jež byly zavedeny za účelem koordinace hospodářských politik. Rámec zahrnuje propracovaný systém koordinace hospodářských politik členských států a dohledu nad nimi. Opírá se o zásady monitorování, prevence a nápravy nerovnováh, které by mohly pro ekonomiky členských států představovat riziko.

Dalším tématem, kterému se Rada věnovala, byl Evropský semestr. Rada schválila doporučení pro jednotlivé členské státy k národním programům reforem pro rok 2023 a vydala stanoviska k aktualizovaným programům stability nebo konvergenčním programům s cílem předložit je ke schválení Evropské radě.

Dále proběhla debata k hospodářským a finančním dopadům ruské agrese vůči Ukrajině zaměřená na hospodářskou a finanční situaci v zemi. Následně Rada pověřila Hospodářský a finanční výbor přípravou mandátu pro zasedání ministrů financí a guvernérů centrálních bank skupiny G20, které se bude konat ve dnech 14. až 18. července 2023.

Zdroj: Rada EU, Ministerstvo financí

The post Rada pro finanční a hospodářské záležitosti jednala o návrhu balíčku DPH v digitálním věku a reformě rámce správy hospodářských záležitostí appeared first on Euroskop.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688